SON DAKİKA
Hava Durumu

Çağlar'ın borcu buharlaştı!

Alpaslan YILDIZ İnterbank’ı 1999’da batıran iş adamı Cavit Çağlar’ın, kamuya ol

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2019 21:44
Haber Güncellenme Tarihi: 02.03.2019 23:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Çağlar'ın borcu buharlaştı!
Alpaslan YILDIZ
İnterbank’ı 1999’da batıran iş adamı Cavit Çağlar’ın, kamuya olan borcunu 20 yıl sonra ödediği açıklandı. Çağlar’ın resmi belgelere göre ödediği ile borcu arasındaki 600 milyon dolarlık fark gözlerden kaçmadı. Rakamlar incelendiğinde ortaya çıkan fark akıllara devlet, Putin’le mektup götürerek ortayı bulmasında rol oynayan Çağlar’a 600 milyon doları aşan bir jest mi yaptı? Sorusunu getirdi.
Türkiye’nin büyük buhrana sürüklendiği 1999 yılında 22 bankayla birlikte batan İnterbank’ın hakim ortağı Cavit Çağlar’ın devlete olan borcunun 20 yıl sonra ödendiği açıklandı. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan yapılan açıklamaya göre, 7 Ocak 1999'da TMSF'ye devredilen bankanın hakim ortağı Çağlar'ın, TMSF'ye tüm borçlarını ödediği kaydedildi.

1 ŞUBAT’TA YENİ PROTOKOL İMZALANDI

Çağlar ve Çağlar Grubu'nun fona olan borçlarının tahsil ve tasfiyesi için 2004 ve 2010'da iki ayrı protokol imzalandığını anımsatılan açıklamada ancak protokollerin temerrüte düşmesi nedeniyle borçlular hakkında yasal takip işlemlerine başlandığı hatırlatıldı. Son olarak, kamu alacağının azami düzeyde ve erken tahsilini teminen, 1 Şubat'ta yeniden yapılan protokol ile Çağlar Grubu'nun fona olan tüm borçlarının tahsil ve tasfiye edildiği kaydedilen açıklamada, bu kapsamda Çağlar Grubu'nun fona olan borcuna karşılık toplamda 837 milyon 574 bin 977 dolar tahsilat sağlandığı aktarıldı.

FABRİKA ARAZİLERİ 318 MİLYON LİRAYA SGK’YA DEVROLDU

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Bu süreçte; yapılan tahsilatlarla kamu menfaati gözetilerek, grubun SGK prim borçlarına karşılık Çağlar Grubu firmalarından Yeşim Tekstil Satış Mağazaları AŞ ve Nergis Tekstil Sanayi ve Tic. AŞ fabrika binalarının bulunduğu taşınmazlar 6111 ve 6736 sayılı Kamu Alacaklarının Yapılandırmasına Yönelik Kanunlar kapsamında fon tarafından 318 milyon lira bedel üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumuna devri sağlandı. Bununla birlikte grubun çalışanlarına olan 26 milyon 231 bin 687 dolarlık kıdem ve ihbar tazminatı borçları da grubun mal varlığı satışından elde edilen tahsilatlarla yine fon tarafından grup çalışanlarına ödenerek işçi alacakları da tasfiye edilmiştir." Açıklamada, TMSF'nin bir yandan Çağlar Grubu'ndan kaynaklanan amme alacaklarını tahsil ve tasfiye ettiği, diğer yandan da grubun SGK ve işçilere olan borçlarını kapatarak önemli bir başarıya daha imza attığı vurgulandı.

KAFA KARIŞTIRAN RAKAMLAR

Bir milletvekilinin 2012 yılında soru önergesine TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül imzasıyla verilen yanıtta o tarih itibariyle yapılan tahsilatın 704 milyon dolar olduğu ve kalan borcunda 1 milyar 155 milyon dolar olduğu açıklandı.  Borcun 415 milyon dolarının Çukurova grubuyla müşterek borç olduğu da belgeye yansıdı. Yani 2012 yılı itibariyle Çağlar’ın TMSF’ye borcu 740 milyon doların üzerinde. Bu borcun içinde Çukurova grubuyla müşterek borç yok.

NASIL OLDU DA BORÇ BİR ANDA ERİDİ

TMSF tarafından önceki akşam açıklanan rakamlara bakalım şimdi de. TMSF’den yapılan açıklamaya göre 837 milyon 574 bin 977 dolar tahsilat yapılmış borca karşılık. TMSF’nin TBMM’ye o tarihte verdiği açıklama metninde Çağlar Grubu’ndan 2012 yılında 734 milyon 838 bin dolar tahsil edildiğini bildiriyor. Geriye kalan borç en az 740 milyon dolar. Oysa önceki gün yapılan açıklamada toplam tahsilatın 837 milyon olduğu bildirildiğine göre Çağlar, kalan 740 milyon dolar borcuna karşılık sadece 133 milyon dolar mı ödedi? 600 milyon doların üzerindeki borcun üzerine devlet çizik mi attı? Çağlar’ın borcu nasıl oldu da buharlaştı?



UÇAK VE MEKTUP HADİSESİ

İşadamı ve eski devlet bakanı Cavit Çağlar, 1999 yılında teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirilmesi sırasında uçağını devlete tahsis etmişti. Uzun yıllar bunun ekmeğini yiyen Çağlar, birkaç yıl önce ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mektubunu Putin’e ileterek iki ülke arasındaki buzların erimesinde rol oynamıştı. İşte bu durumu çok iyi kullanan Çağlar, yıllardır bu iki hadisenin ekmeğini yemeye devam ediyor. Şimdi akılları kurcalayan soru şu: Erdoğan’ın mektubunu Putin’e ileten Çağlar’a devlet bunun karşılığından 600 milyon dolarlık bir çek mi uzattı? Putin’le aranın bulunmasında rol oynayan Çağlar’ın borcunun üzerine çizik mi atıldı?
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.