SON DAKİKA
Hava Durumu

Çankırı Çankırı olalı Böyle zulüm görmedi

Boris Johnson Başbakan olduktan sonra İngiliz Gazeteciler Çankırı’yı mesken tuttu. Çankırı'nın Orta ilçesine bağlı Kalfat kö

Haber Giriş Tarihi: 29.07.2019 20:50
Haber Güncellenme Tarihi: 29.07.2019 21:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Çankırı Çankırı olalı Böyle zulüm görmedi
Boris Johnson Başbakan olduktan sonra İngiliz Gazeteciler Çankırı’yı mesken tuttu.

Çankırı'nın Orta ilçesine bağlı Kalfat köyü yerli yabancı gazetecilerin akınına uğruyor. İngilizler Osmanlı torunu bir başbakana sahip oldukları için övünürken Sözcü gazetesi ise durumu fırsat bilip Osmanlı’yı karalama çabası içine girdi.

İngiliz Sunday Times gazetesi Osmanlı İmparatorluğu'nun son Dâhiliye Nazırı Ali Kemal'in torunu Stanley Johnson'ın oğlu 55 yaşındaki Boris Johnson için köyünde kurban kesileceğini manşetine taşıdı. Gazete Johnson'ır Türkiye'deki köyüne 6 sayfasını ayırdı.



Gazete Pazar günü yayınlanan sayısında “Sarışın Türklerin köyü ünlü oğulları Boris için bir koyun kurban etmeye hazır.” Başlığını da kullandı. Sunday Times Johnson’ın uzak akrabası Satılmış Karatekin’in “Ama saçları darmadağın. Bir berbere gitmesi gerek.” Sözüne de yer verdi.

Theresa May'in istifaya zorlanmasının ardından büyük oy farkıyla İngiltere'nin Başbakanı seçilen 55 yaşındaki Boris Johnson, Osmanlı İmparatorluğu'nun son Dâhiliye Nazırı Ali Kemal'in torunu Stanley Johnson'ın oğlu. Damat Ferit Paşa hükümetinde Maarif ve Dâhiliye Nazırlığı yapan Ali Kemal'in babası Hacı Ahmet Rıza Efendi, 1813'te Çankırı'nın Kalfat köyünde doğmuştu.



Johnson’un Başbakan olmasıyla birlikte ortaya çıkan bu yönü sadece bizim basınımızı değil İngiliz basınını da epey ilgilendiriyor. The Sunday Times Gazetesi Boris Johnson’ın köyüne gidip uzak akrabalarıyla röportajlar yaptı ve Çankırı’nın Kalfat köyüne 6 sayfasını ayırdı.

Bu arada her fırsatta algı yönetimine soyunan Sözcü Gazetesi ise durumu Osmanlıyı karalama vesilesi haline getirdi. Kendi içlerindeki en büyük Amerikan mandacısını görmezden gelen gazete yazarlarından Sinan Meydan Johnson’ın büyük dedesini Fransız ve İngiliz mandacısı olarak göstermeye çalıştı. Johnson’ın büyük dedesini Atatürk düşmanı ilan etmeyi de ihmal etmedi.



Bu arada sayfalar dolusu yazıda Kalfat köyü ve köylülerin Boris Johnson hakkında söylediklerini veren The Sunday Times gazetesi bir yandan Çankırı’nın bu küçük köyünü tanıtırken diğer yandan da köylülerin söylediklerini yazdı.

Boris Johnson’un büyük dedesinin geçmişini detaylı şekilde anlatan gazete köylülerin “Boris’in gelip bizi ziyaret etmesini bekliyoruz.” Çağrısına da yer verdi. Gazete ayrıca Kalfatlıların Boris için bir de kurban kesmeyi planladıklarını yazdı.

Gazete Kalfat köyünü tanımlarken “Köydeki birçok kişi Recep Tayyip Erdoğan’ı destekliyor. Buna rağmen yazdığı şiiri komik buluyorlar ve ciddiye almıyorlar.” ifadesini kullandı.



Röportaj yapılan köylülerden Johnson’ın uzak akrabası Satılmış Karatekin’in “Ama saçları darmadağın. Bir berbere gitmesi gerek.” Sözlerine de yer veren gazete ayrıca Johnson’ın 14 yaşındaki Ömer Demir adlı uzak akrabasıyla olan benzerliğine de dikkat çekti.

Gazetede ayrıca Boris’in dedesi Ali Kemal’in linç edilişine de vurgu yapıldı. Haberde Nazım Hikmet’in “Memleketimden İnsan Manzaraları” adlı kitabındaki şu bölüme de yer verildi;

“bıyıklarına doğru kanın aktığını gördüm.

Birisi, “Vurun,” diye haykırdı.

Taş odun çürük sebze yağıyor.

Muhafızları bıraktı Ali Kemal´i.

Ahali kara bulut gibi çullandı üzerine alaşağı ettiler.”

Nazım Hikmet bu şiiriyle o günkü linç olayını eleştirmişti.

The Sunday Times ayrıca köyden bazı fotoğraflar ve bir de haritaya da yer verdi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.