SON DAKİKA
Hava Durumu

ÇGD'den medyaya 'ayrımcılığa dur' çağrısı

Van’da meydana gelen depremin ardından, sosyal medyada, bazı tv kanallarında ve gazetelerde; yaşanan acıyı 24 askerin şehit olması ile ilişki

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2011 17:23
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2011 18:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
ÇGD'den medyaya 'ayrımcılığa dur' çağrısı
Van’da meydana gelen depremin ardından, sosyal medyada, bazı tv kanallarında ve gazetelerde; yaşanan acıyı 24 askerin şehit olması ile ilişkilendiren yorumlar tepkilere neden oldu.

Çağdaş Gazeteciler Derneği ‘sosyal medya’da ve bazı yayın organlarında yapılan bu yorumların en az az ölümler kadar can yakıcı olduğunu bildirdi.

ÇGD’den yapılan açıklamada, “gencecik yaşta hayatını kaybeden 24 askerle, depremi ilişkilendiren, yüzlerce kişinin ölmesini, sakat kalmasını, binlerce kişinin evini kaybetmesini ‘intikam’ çığlıklarıyla karşılayan insanlık dışı yorumlar, depremin olduğu andan itibaren internet medyasının, büyük gazete ve televizyonların internet sitelerinin yorum bölümlerini süslediği” hatırlatıldı.

İnternet sitelerinin, hoşgörüsüzlüğün, ırkçılığın, ayrımcılığın en açık biçimde yapılabildiği alanlar haline geldiğine dikkat Venüsbet çekilen açıklamada şöyle denildi:

“Depremden sonra, medya profesyonelleri tarafından, üstelik canlı yayında yapılan yorumların vehametini dile getirmek bile gereksiz. Yine de tarihe not düşmek adına birkaç örneği anımsatmak isteriz:

Canlı yayında haber spikerinin, ‘Deprem doğuda da olsa Van’da da olsa üzülüyoruz’ ifadeleri, programcının maalesef bilim adamı konuklarından da alkış alan ‘önce taş at, polisi, askeri kuş gibi avla, sonra yardım iste. Herkes haddini bilsin’ sözleri, gelinen noktada, medya yöneticilerinin acil olarak önlem alma gerekliliğini ortaya koyuyor.

‘Terör brifingi alan’, bir bölümü sansüre gönüllü olan yöneticilerin propaganda çizgisinin nereden geçtiğini düşünmeden önce ırkçılık ve ayrımcılığa ‘dur’ demesi gerekiyor.

Çağdaş Gazeteciler Derneği olarak, bütün medyayı bu noktada sorumlu davranmaya davet ediyor, ırkçılık, ayrımcılık yapılan haber ve yorumlara internet sitelerinde yer verilmesinin suç olduğunu anımsatıyoruz. Irkçılık, yasalarımıza göre suçtur. Irkçılık, müsamaha gösterilemeyecek, düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi söz konusu bile olamayacak bir insanlık suçudur.

Medya yöneticilerinin bu tip haber ve yorumlara ekranlarda, gazetelerde ve internet sitelerinde yer vermemeleri hem mesleki hem de insani bir zorunluluktur."
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.