SON DAKİKA
Hava Durumu

CHP’li belediyeden esnafa mühür şoku!

Pandemi nedeniyle 6 aydır kapalı olan Mudanya Halitpaşa Mahallesi’ndeki tarihi bölgede  (Giritli Mahallesi) faaliyet gösteren işletmeler mühür şoku ile sarsıldı. CHP’li Mudanya Belediyesi Zabıta ekipleri önceki akşam saatlerinde mühürleme baskını yaptı. Yapılan işlemler sonucunda 13 işletmenin kapısına mühür vuruldu. 

Haber Giriş Tarihi: 12.03.2021 20:39
Haber Güncellenme Tarihi: 12.03.2021 20:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
CHP’li belediyeden esnafa mühür şoku!

Mayıs 2020 tarihinde Giritli Mahallesi’ni CHP İl Başkanı İsmet Karaca ve Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu ile ziyaret ederek bölge esnafına sorunların çözüldüğü müjdesini veren ve siyasi şov yapan CHP’li Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, önceki akşam belediye zabıtalarını göndererek bölgeledi 13 işyerini mühürletti. Akşam saati yapılan mühür işlemleri nedeniyle esnaf tepki gösterirken, Mudanya Esnaf Ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ertan Abdulazizoğlu gece yapılan mühürlemeyi onaylamanın mümkün olmadığını vurguladı. 


TOPLANTI ÖNCESİ 13 ESNAFA MÜHÜR


Abdülazizoğlu, Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 20 Mart 2021 günü yapacağı karar toplantısı öncesi ruhsat iptali, mühür fekki ve mevcut düzenlemede ruhsat alamayacak sivil mimarlık örneği bazı tarihi binalarda faaliyet gösteren toplam 13 esnafın mühürlenmesini doğru bulmadığını vurguladı. Bugüne kadar çözülemeyen sorunlar yumağında Mudanya Turizmine hizmet etme gayretinde olan ve son 11 aydır yaşanan salgın tedbirleri kapsamında çok zor günler yaşayan esnafın yeniden normalleşme süresinde borçlarını hafifletme ve devletine vergi ödeyebilme çabası içinde olduğu günlerde gece vakti yapılan mühürlemenin izahı olmadığını belirten Esnaf Odası Başkanı Abdulazizoğlu, her zaman esnafın yanında olacaklarını aktardı. 


“ESNAFIN MÜHÜRLENMESİ HAZİNDİR”


Abdülazizoğlu,  "Esnafımızın bazılarının eline henüz gönderildiği söylenen tebligatlar ulaşmamış, tebligatların ulaşıp ulaşmadığının kontrolü bile yapılmadan, içeride malzemeleri bulunan esnafın işyerinin mesai saatleri sonrasında mühürlenmesi hazindir. Hiç değilse 20 Mart günü yapılacak toplantı öncesine kadar durum korunmalıydı düşüncesindeyim. Yarın ilk işimiz Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ile iletişime geçmek olacaktır. Şunu da vurgulamak isterim ki belediyenin ve Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun yani bürokrasinin çözmesi gereken sorunun tüm olumsuz ekonomik ve sağlık şartlarına rağmen geçimini sağlamak, istihdam oluşturarak devletine vergi ödeme gayretinde olan esnafımızın üzerine yıkılmış olması hiç hakkaniyetli değil. Yapılabilecek her türlü yasal girişimde esnafımızın yanındayız. Mudanya’mız da bu şekilde yapılmaması gereken mühürleme uygulamasından dolayı üzüntülüyüz" dedi.


MUTİK’TEN BASIN AÇIKLAMASI


Mudanya Turizmi ve İşletmeleri Kalkındırma Derneği, Mudanya Mütareke Meydanı’nda esnafın da katıldığı basın açıklaması ile yaşananlara tepki gösterdi. Mart 2020 tarihinden itibaren bugüne kadar çeşitli tarihlerde 13 esnafın ruhsatlarının iptal edildiğine dikkatlerin çekildiği açıklamada, önceki akşam işyerlerinin mühürlenmesiyle esnafın ve çalışanların bir kez daha mağdur edildiği vurgulandı. İşletmelerin salgın nedeniyle uzun süredir kapalı olduğu vurgulanan açıklamada, Mudanya Belediyesi ve Bursa Valiliği dahil konuyla ilgili tüm kurumlardan bölgenin turizm alanı ilan edileceği ve işletmelerin faaliyetlerinin süreceğinin söylendiğinin altı çizilen açıklamada, bir an önce bölgedeki mağduriyetin önlenmesi için adım atılması gerektiği vurgulandı. 


TÜRKYILMAZ’DAN MANEVRA MI?


CHP’li Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın Giritli Mahallesi’ndeki işletmeleri gece karanlığında kapatmasının ardında 20 Mart’ta Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nda görüşülecek olan plan değişikliği için baskı oluşturma girişimi olduğu iddiası da gündemde. Türkyılmaz’ın yaptırdığı planın Kurul’dan geçmesinin çok zayıf ihtimal olduğu bu nedenle esnafın işyerlerinin mühürlenerek algı oluşturulup planın mevcut haliyle geçirilmesinin planlandığı ileri sürülüyor. Bölgeye yasal çerçevede tüm alanı kapsayacak şekilde koruma amaçlı imar planı yapmak yerine yıllardır sürüncemede bırakılınca, gelinen noktada Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun vereceği karar bölgenin de bir anlamda kaderini belirleyecek. İşte tam bu noktada Mudanya Belediyesi’nin, kendi sorumluluğunu kurula atmak için apar topar işletmeleri kapatması kafaları karıştırdı. Şimdi gözler yeniden kurulda. Ancak kurulun planı mevcut halinde onaylaması durumunda konunun yeniden yargıya gitmesine de kesin gözüyle bakılıyor. 


(Deniz AKIN)
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.