SON DAKİKA
Hava Durumu

Çiftçinin sevinci 'zehir' oldu

Mustafakemalpaşa’da DSİ tarafından inşa edilen kapalı sulama sistemi tamamlanmasına rağmen, 50 bin dekar alanı sulaması beklenen sistem çal

Haber Giriş Tarihi: 29.12.2017 22:24
Haber Güncellenme Tarihi: 30.12.2017 00:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Çiftçinin sevinci 'zehir' oldu
Mustafakemalpaşa’da DSİ tarafından inşa edilen kapalı sulama sistemi tamamlanmasına rağmen, 50 bin dekar alanı sulaması beklenen sistem çalıştırılamıyor. Kırmasti Deresi’nden alınan suda yüksek oranda bor ve arsenik tespit edilirken, suyun kullanılabilmesi için çözeltme yapacak bir tesisin daha inşa edilmesi gerekiyor.

Devlet Su İşleri Bursa Bölge Müdürlüğü, Mustafakemalpaşa’da 10 köyü kapsayan ve 50 bin dekar alanı sulayacak olan kapalı sulama sistemi için 7 yıl önce bölgede kamulaştırma yaptı. Kamulaştırmaların ardından sistem ihaleyi alan firma tarafından kuruldu. Geçen yaz sisteme deneme amaçlı su verildi ancak sistemin belli noktalarında çatlak ve patlaklar belirlendi. İlgili firma denemenin ardından bu arızaları giderdi.

SU KULLANIMA UYGUN DEĞİL

Sistem kuruldu kurulmasına ancak dereden alınan suyun tarımda kullanılamayacağı ortaya çıktı. Yüksek oranda bor tespit edilen suyun ürüne zarar vereceği belirlendi. EMET Etibank Bor İşletmesi de devreye girerek kirliliğin neden kaynakladığı ve bor oranının düşürülmesi için çalışmalara başladı. Sudaki diğer zehirlerle ilgili de DSİ ve ilgili kuruluşların çalışma yürüttüğü öğrenildi.

SUYUN TEMİZLENMESİ ŞART

Kanallardan tarım arazisine akacak suyun mevcut haliyle hem toprağa hem de köylünün ürününe büyük zarar vereceği vurgulanırken, sorunun çözümünün ancak kurulacak çözeltme havuzları ya da bir gölette çözülebileceği ifade ediliyor. Geçen yıl sisteme verilen deneme amaçlı suyu kullanan çiftçilerin ürünlerinde zarar oluştuğu bildirilirken, DSİ sisteme su vermekten vazgeçti.

DSİ DEVREDEMİYOR

DSİ tarafından inşa edilen sulama sisteminin işletilmesi için bir muhataba teslim edilmesi gerekiyor. Ancak Mustafakemalpaşa Sulama Birliği devralmaya yanaşmıyor. Derede özellikle temmuz ayında yeterli debinin olmaması, suyun zehirli olması, kurulan sistemin daha önce denenmemiş olması nedeniyle birlik sistemi devralmak istemiyor. Bu bölgedeki köyleri kapsayan bir birlik kurulmasına da köyler sıcak bakmıyor. Suyun verilmesine bir kısım çiftçi destek verirken bir kısmı ise bu haliyle suyu istemiyor.

VALİLİK TOPLANTISINDAN DA SONUÇ ÇIKMADI

Bursa Valiliği tarafından ilgili kurumların ve tarafların katılımıyla yapılan toplantıdan da sonuç çıkmadı. Burada taraflar anlaşmaya yanaşmazken, sorun her geçen gün daha da içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Bir yandan su bekleyen araziler bir yanda arsenik ve bordan arınmadan toprağa verilmemesi gereken bir su ve DSİ’in üretemediği çözüm.

ÜRETİCİ SUYU BEKLİYOR

Kırmasti Deresi’ndeki kirliliğin sebebi ise henüz çözülebilmiş değil. Sudaki bor yoğunluğunun Emet’te kurulu ETİ Bor’dan kaynaklandığı düşünülürken, sudaki arsenik ve diğer kirliliğin nedenleri ise henüz araştırma aşamasında. Zehrin kaynağından temizlenmesi ve yatırıma gerek kalmadan çözüm sağlanması için çaba harcayan DSİ’nin, özellikle suyun debisiyle ilgili sorunu aşabilmek için de bir gölet ihtiyacı bulunuyor. Tüm bu sorunlar üst üste konduğunda Mustafakemalpaşa’da 10 köyün büyük bir sevinçle ve hasretle beklediği sulama kanallarının hizmete girmesi için bir süre daha beklemeleri gerektiği ortaya çıkıyor. Sorunun çözümü için daha üst makamlardan bir müdahalenin gelip gelmeyeceği ise merak konusu.

(Alpaslan YILDIZ)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.