SON DAKİKA
Hava Durumu

Çukurca'nın etekleri yeşeriyor...

Barış süreciyle doğan umut, ‘normalleşmeyi' de beraberinde getirdi. Çatışmalarla birlikte ‘zorunlu nadas' da bitti. Yıllardır kurşun sesi

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2013 15:59
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2013 16:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Çukurca'nın etekleri yeşeriyor...
Barış süreciyle doğan umut, ‘normalleşmeyi' de beraberinde getirdi. Çatışmalarla birlikte ‘zorunlu nadas' da bitti. Yıllardır kurşun sesinin yankılandığı Çukurca dağlarının eteklerinde artık çeltiğin yeşili var.


Çözüm süreciyle birlikte çatışmalar biterken bölge halkı da eski günlerine dönüyor. 30 yıllık PKK teröründe sona doğru gidilirken, Hakkari'de boşaltılan 40'a yakın köy, asıl sakinleriyle buluşmaya başladı. Yıllar önce terk etmek zorunda kaldıkları köylerine dönüp, yıkılan evlerini onarmaya başlayan Kazan Vadisi'ndeki köylülerin tek hayali, yarım bıraktıkları hayatlarına kaldıkları yerden devam etmek.

HAYATA DÖNÜYOR

Topraklarına kavuşan köylülerle birlikte, unutulmaya yüz tutan Çukurca pirinci de yeniden hayat buluyor. Adını, geçmişi 500 yıl öncesine dayanan esmer Çukurca pirincinden alan Çeltik Köyü'nde de "zorunlu nadas" bitti. Mayın tarlalarının yerini bereketli çeltik tarlaları aldı. Sarp dağların eteğindeki bereketli vadilerde şimdi alabildiğine yemyeşil tarlalar uzanıyor. Köyüne dönen çiftçiler çocuklarına terörü değil meşhur Çukurca pirincini miras bırakmak istiyor.

KARDEŞLİK SOFRASI

Yıllar önce, terör nedeniyle köyünü terk etmek zorunda kalan Muhsin Demir ilk iş olarak yıkılan evini yeniden inşa etmeye başlamış. 80 yaşındaki Ayşe Ceyhan ise "son zamanlarımı, hayatımın büyük bölümünün geçtiği köyümde yaşayabilecek olmanın mutluluğunu tarif edemiyorum"diyor.

55 yaşındaki 10 çocuk sahibi Nazmi Yüce ise 30 yıldır can yakan sorunun çözüm sürecine destek verdiğini ifade ederek, "Bizim yetiştirdiğimiz pirinçler Türkiye'nin dört bir yanına umutla dağılacak. Kardeşliğimizi sofralarımızda birleştireceğiz" diyor.

Çukurca pirinci yeniden doğuyor

Köylerine dönerek tarlalarını ekmeye başlayan Çukurcalılar, her sabah ilk hasadın hayaliyle uyanıp tarlalarına koşuyor.

haber7

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.