SON DAKİKA
Hava Durumu

Cumhurbaşkanlığında muhtarlar toplantısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3) - "Biz bölgede yeni gerilimler çıkarmak değil, barışı ve huzuru temin etmek için çaba gösteriyoruz. Çok yönl

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2015 15:40
Haber Güncellenme Tarihi: 26.11.2015 16:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Cumhurbaşkanlığında muhtarlar toplantısı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3)
- "Biz bölgede yeni gerilimler çıkarmak değil, barışı ve huzuru temin etmek için çaba gösteriyoruz. Çok yönlü ve çok güçlü ilişkilerimizin olduğu Rusya'yı, herhangi bir sınır ihlali olmadan hedef almamız için sebep yoktur. Rusya ile Suriye politikasında anlaşamıyor olmamız başka bir şeydir, angajman kurallarımızın işletilmesi başka bir şeydir"
- "Konuyla ilgisi olmayan alanlarda ortaya konan tepkileri üzüntüyle takip ediyoruz. Bizim Rusya ile stratejik ortaklığımız var. Ama bizim bu birlikteliğimiz dayanışmayı gerektirir, bu birlikteliğimiz, bizim birbirimizi bu anlamda tehdit etmemizi gerektirmez, bu bizi üzmüştür. Kaldı ki aidiyeti, milliyeti belli olmayan uçakların uyarılmasına rağmen bizim hava sahamızı ihlal etmesi, daha önce bunun 3-4 kez yapılmış olması artık tabi ki güvenlik nedeniyle atılmış bir adımdır"
- "DAİŞ'in yaptıkları kesinlikle affedilemez. Bu örgüte asla müsamaha gösterilemez. Sadece bu değil PYD'de de aynı, YPG aynı, ülkemizde PKK aynı, Boko Haram aynı, Şebab aynı. Bunlar şu anda dünyada maalesef yaptıkları eylemlerle hakikaten affedilemez adımlar atıyorlar. DAİŞ'in en büyük zararı İslam'a ve Müslümanlara verdiğini biz çok iyi biliyoruz. Ama Esed rejiminin DAİŞ'ten aşağı kalmadığının, bir örgüt terörü ile devlet terörü arasında hiçbir fark olmadığının da görülmesi gerekiyor"


 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Biz bölgede yeni gerilimler çıkarmak değil, barışı ve huzuru temin etmek için çaba gösteriyoruz. Çok yönlü ve çok güçlü ilişkilerimizin olduğu Rusya'yı, herhangi bir sınır ihlali olmadan hedef almamız için sebep yoktur. Rusya ile Suriye politikasında anlaşamıyor olmamız başka bir şeydir, angajman kurallarımızın işletilmesi başka bir şeydir" dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen "Muhtarlar Toplantısı"nda Trabzon, Tokat, Samsun, Mersin, Erzurum, Malatya, İzmir, Gaziantep, Edirne ve Diyarbakır'dan gelen muhtarlara hitap etti.

Sınırın her iki tarafındaki insanların birbirlerine binlerce yıllık akrabalık, dostluk ve kardeşlik bağıyla bağlı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep ile Halep'in, Hatay ile İdlib'in, Şanlıurfa ile Rakka'nın ve Mardin ile Haseki'nin iki farklı ülkenin olmasına rağmen bir bütünün parçaları mahiyetinde şehirler olduğunu söyledi.

Erdoğan, sınırlara çekilen tel örgülerin, ceplerdeki pasaportların, gönül dünyalarındaki kardeşliğin anlamının bu bölgelerdeki insanlar için farklı olduğunu belirterek, "Türkiye'nin uyguladığı açık kapı politikası ve sınır ötesindeki insani yardım çalışmaları kardeşlerimize olan sorumluluklarımızın bir gereğidir" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin yılda 37 milyon turiste ev sahipliği yaptığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Buna rağmen özellikle yabancı terörist savaşçıların geçişinin engellenmesi hususunda çok yoğun çaba sarf ediyoruz. Ülkeye giriş yasağı ve sınır dışı uygulamasına ek olarak çeşitli havalimanı ve otobüs terminallerinde risk analizleri birimleri kurduk. Bu kapsamda 5 binin üzerinde yabancıyı mülakata tabi tuttuk. Bunlardan durumu şüpheli görünenlerin ülkemize girişine izin vermedik. Fakat bu mesele sadece Türkiye'nin sınırlarında aldığı tedbirlerle çözülebilecek bir mesele değildir. Asıl önemli olan kaynak ülkelerin Türkiye ile yakın işbirliği, bilgi ve istihbarat paylaşımı yapmasıdır. Ben buradan bize söz söyleyen, itham yönelten ülkelere soruyorum: Bizim DAİŞ ile mücadele için yaptıklarımız ve sonuçları ortada. Peki siz ne yaptınız? DAİŞ bahanesiyle muhalifleri hedef alanlara ve onlara ses çıkarmayanlara soruyorum: Guta'da kimyasal silahlarla bin 500 masumu katleden muhalifler midir? Yermuk kampında on binlerce Filistinliyi açlığa mahkum eden muhalifler midir? 380 bin insanı kadın, çocuk, yaşlı, erkek, sivil ayrımı yapmadan konvansiyonel silahlarla varil bombalarıyla füzelerle ağır silahlarla öldüren muhalifler midir? 12 milyon insanı yerinden, yurdundan göçe zorlayan muhalifler midir? 55 bin fotoğrafla belgelenen işkenceyle ve aç bırakılarak öldürülmüş 11 bin kurban kimin eseridir? Tüm bunların sorumlusu Esed rejimidir."

- "O zaman on binlerce insanı öldüren bir Esed yoktu benim karşımda"

Erdoğan, televizyonlara çıkarak sadece ideolojik bakış açılarıyla Türkiye'nin yönetimine fatura kesmeye çalışanların olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Benim Esed ile o olumlu dönemlerdeki görüşmelerimi kalkıp da diyor, 'Bir zamanlar gayet iyiydi araları, bir araya geliyorlardı ailece. O zaman diktatör değil miydi?' O zaman on binlerce insanı öldüren bir Esed yoktu benim karşımda. O zaman da kendisine tavsiyelerim şuydu: Gelin demokrasiye bir an önce geçin. Biz size bu konuda her türlü desteği verelim. Elemanlarını bize gönderdiği halde oraya dönemiyordu. Niye dönemiyordu? Çünkü çok partili bir siyasi hayata dönmek işine gelmiyordu. Baktı ki daha sonra Tunus'ta başlayan 'Yasemin hareketi', Mısır'daki devamı, ondan sonra buraya gelişi, bunda herhalde bazı ürkeklikler meydana getirdi."

"DAİŞ'in yaptıkları kesinlikle affedilemez. Bu örgüte asla müsamaha gösterilemez" diyen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Sadece bu değil, PYD de aynı, YPG aynı, ülkemizde PKK aynı, Boko Haram aynı, Şebab aynı. Bunlar şu anda dünyada maalesef yaptıkları eylemlerle hakikaten affedilemez adımları atıyorlar. DAİŞ'in en büyük zararı İslam'a ve Müslümanlara verdiğini biz çok iyi biliyoruz ama Esed rejiminin DAİŞ'ten aşağı kalmadığının, bir örgüt terörüyle devlet terörü arasında hiçbir fark olmadığının da görülmesi gerekiyor. Paris'te öldürülenler için Ankara'daki kayıplarımız kadar bizim yüreğimiz yandı. Biz aynı hassasiyeti, aynı şekilde Suruç'ta da gösterdik, Gaziantep'te de gösterdik ve bunları sürekli dillendirdik. Suriye topraklarında rejim ve terör örgütleri tarafından katledilen masumlar için de gösteriyoruz, herkesten de bunu bekliyoruz."

- "Bu kesinlikle Rusya'yı hedef alan bir olay değildir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salı günü Türk hava sahasını ihlal eden ve tüm ikazlara rağmen ihlale devam eden savaş uçağına angajman kuralları çerçevesindeki müdahalenin bu çerçevede değerlerdirilmesi gerektiğini vurguladı.

Erdoğan, "Bu kesinlikle Rusya'yı hedef alan bir olay değildir. Türkiye, Esed rejimine bağlı unsurlar ve terör örgütleriyle benzer sıkıntılar yaşamış bir ülke olarak kara ve hava sahalarının güvenliği konusunda teyakkuz halindedir. Daha önceden ilan ettiğimiz, Rusya'ya da defalarca hatırlattığımız angajman kurallarımız gereği ülkemiz sınırlarının ihlaline anında karşılık veriyoruz. Bu izinleri önceden verilmiş otomatik bir tepkidir, bunun bilinmesi lazım. Daha önce buna benzer olayları 4 kez yaşadık. Salı sabahı da, aidiyeti, milliyeti belli olmayan bir uçağın tüm ikazlara rağmen ısrarla sınırımızı ihlal etmesi üzerine bu kurallar işletilmiştir. Sınıra doğru gelen iki uçak ama milliyeti belli değil ve 5 dakika içinde 10 uyarı yapılıyor" diye konuştu.

- "Bizim Rusya ile stratejik ortaklığımız var"

Uçaklara yapılan uyarıların telsiz kayıtlarının Türk Silahlı Kuvvetlerince paylaşıldığına, bunların televizyonlarda da yayımlandığına dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:

"Uçağın hangi ülkeye ait olduğu ancak olaydan sonra anlaşılmıştır. İnanın bana Suriye'deki tüm hadiseler gibi bu olay da bizi ziyadesiyle üzmüştür. Çünkü biz en başından beri bölgede kimse ölmesin, kimsenin burnu kanamasın diye uğraşıyoruz, çaba gösteriyoruz. Konuyla ilgili teknik izahat Genelkurmay Başkanlığımız ve Dışişleri Bakanlığımız tarafından Rusya başta olmak üzere ilgili tüm ülkelere ve kurumlara yapılmıştır. Buna rağmen Rusya tarafından yapılan açıklamaları ve konuyla ilgisi olmayan alanlarda ortaya konulan tepkileri üzüntüyle takip ediyoruz. Bizim Rusya ile stratejik ortaklığımız var, üst düzey istişari konseyimiz var ama bizim bu birlikteliğimiz dayanışmayı gerektirir. Bu birlikteliğimiz bizim birbirimizi bu anlamda tehdit etmemizi gerektirmez. Bu bizi üzmüştür. Kaldı ki aidiyeti, milliyeti belli olmayan uçakların uyarılmasına rağmen bizim hava sahamızı ihlal etmesi daha önce bunun 3-4 kez yapılmış olması artık tabii ki bir güvenlik nedeniyle atılmış bir adımdır. Suriye ile bizim şu anda iç içe bulunduğumuz durum ortadadır. Biz bölgede yeni gerilimler çıkarmak değil, barışı ve huzuru temin etmek için çaba gösteriyoruz. Çok yönlü ve güçlü ilişkilerimizin olduğu Rusya'yı herhangi bir sınır ihlali olmadan hedef almamız için sebep yoktur. Rusya ile Suriye politikasında anlaşamıyor olmamız başka bir şeydir, angajman kurallarımızın işletilmesi başka bir şeydir."
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.