SON DAKİKA
Hava Durumu

Daima R4bia Mısır Direnişi İçin Şiirler

Geçtiğimiz günlerde görkemli bir açılış programıyla 2013-2104 kültür sanat sezonuna başlayan Sultanbeyli Belediyesi 09 Ekim2013 Çarşamba günü sa

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2013 10:35
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2013 11:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Daima R4bia Mısır Direnişi İçin Şiirler
Geçtiğimiz günlerde görkemli bir açılış programıyla 2013-2104 kültür sanat sezonuna başlayan Sultanbeyli Belediyesi 09 Ekim2013 Çarşamba günü saat 18.00’de, Sultanbeyli Kültür Merkezinde, “Daima R4bia 40 Şair 40 Şiir” adlı Mısır Direniş Şiirleri Gecesiyle kültür ve sanat dünyasında uzun süre yankılanacak bir programa hazırlanıyor.

Programda, Sultanbeyli Belediyesi’nin üç dilde (Türkçe- Arapça ve İngilizce) bastırdığı“Daima R4bia Mısır Direnişi İçin Şiirler” adlı seçki de ücretsiz olarak dağıtılacaktır. Seçki,40 şairin şiirlerinden oluşmaktadır. “Mısırda yapılan zulmün bütün dünyayı ilgilendirdiğini dolayısıyla hiç kimsenin bu konuya kayıtsız kalmaması gerektiğini haykırmak için” şiirler, özgeçmişler ve diğer sunum yazıları İngilizceye ve Arapçaya da çevrilmiştir.

Mısır’daki darbeye karşı Adeviyye’de başlatılan demokrasi mücadelesi ile birilikte bir ulusal gazetede ve edebiyat dergilerinde yayımlanan şiirlerden oluşan bu seçkinin sunum yazıları daha çok Türkiye’nin konu hakkındaki “dik duruşu”nun edebi bir dille beyanı niteliğinde.

Metinlerde özellikle vurgulanan yaklaşıma göre: Mısırda Müslümanlar hayatlarını ortaya koyarak halklarının kazanımlarını korumaya çalışmaktadırlar. Mısır ile derin tarihsel, kültürel ve inanç birliği olan Türkiye de, bir şekilde Müslüman kardeşlerinin bu direnişine destek vermelidir. Bu kitap Türkiye’li şairlerin bu desteğinin tezahürüdür. Bu şiirler; “tanklısına, silahlısına, baltalısına karşı eline tek bir silah bile almadan insanı savunan Mısır’lı direnişçilere  şiirle, sözün en kavisiyle destek olma arzusu”nun bir yansımasıdır. Onlara göre “şiir en büyük silahtır. İmgeler, metaforlar ağır makinalı silahlardan daha büyük yaralar açmaktadır zalimlerin kalbinde.”

Türkiye’deki darbelere karşı mücadele verdiği gibi Mısır’daki darbeye de yüksek perdeden tepki veren Ak Parti’nin bir belediyesi olarak Sultanbeyli Belediyesi de bu kitabı yayımlayarak nerede olursa olsun her türlü darbeye karşı tavır koymayı bir görev saydığı belediye başkanı Hüseyin Keskin’in sunuş yazısında ön plana çıkmaktadır.

09 Ekim 2013’ deki programa katılan şairler ise şunlardır: Abdurrahman Adıyan, Adem Turan, Ahmet Mercan, Bestami Yazgan, Cahit Koytak, Cevat Akkanat, Ersin Karaca, Mustafa Oğuz, Nurettin Durman, Nurullah Genç, Özcan Ünlü, Recep Garip, Resul Tamgüç, Sıddık Ertaş, Şakir Kurtulmuş, Yunus Emre Altuntaş

Aynı zamanda kültür sanat programlarında pek karşılaşılmayan bir durum da bu projeye birçok kişinin veya kuruluşun destek vermesidir. Projeye destek verenler ise: Mahmut Bıyıklı (TYB İstanbul Şube  Başkanı), Ali Ayçil (Gerçek Hayat Dergisi), Ali Haydar Haksal (Yedi İklim Dergisi), Şeref Akbaba (Ay Vakti Dergisi), Mürsel Sönmez (Bir Nokta Dergisi), Bünyamin Yılmaz (Medya), Cihan Aktaş (Yazar), Ahmet Veske (Şair), Ekrem Kaftan (Anadolu Ajans) Üzeyir İlbak (Dil ve Edebiyat Dergisi),Mehmet Nuri Yardım (Eskader), Seyid Çolak (Milli Gazete Kültür Editörü), Asım Gültekin (Caf Caf Dergisi),  Ahmet Murat (TRT Yapımcı) Tarık Tufan (Kafa Dengi -Senarist), Ferman Karaçam (Radyo 7).

Program Adı: DAİMA RABİA Mısır Direniş Şiirleri Gecesi

Tarih:09 Ekim 2013

Saat:18.00

Yer: Sultanbeyli Kültür Merkezi
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.