SON DAKİKA
Hava Durumu

Diyanet personelinin yüzde 75'i köylerde

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, ''Personelin yüzde 75'i köylerde, yüzde 25'i de şehirlerde görev yapıyor. Ama halkımızın dağılımı

Haber Giriş Tarihi: 11.02.2013 15:01
Haber Güncellenme Tarihi: 11.02.2013 16:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, ''Personelin yüzde 75'i köylerde, yüzde 25'i de şehirlerde görev yapıyor. Ama halkımızın dağılımı tam tersi. Çok ciddi bir enerji israfımız var'' dedi.


 
 

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde bir otelde gerçekleştirilen İl Müftüleri Semineri'nde konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı gibi, toplumun kılcal damarlarına kadar hizmet taşıyan bir kurumun daha Türkiye'de olmadığını ifade eden Görmez, ''Öyleyse bizim daima aylık, 6 aylık, bir yıllık ve 5 yıllık planlarımız olmalı. Bu toplantıların bir faydası da kendimizi yenilememizdir. İnsanoğlu sürekli eskiyor, bizim daima kendimizi yenilememiz lazım'' dedi.

Görmez, 128 bin din hizmeti yürüten görevlinin olduğu bir müessesede herhangi bir insanın 'Benim İslam'dan haberim yok. Benim İslam'dan haberim olmadı'' demesi halinde, bunu Allah'ın huzurunda demesi halinde, en büyük sorumluluğun kendilerine ait olacağını bildirdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak daima toplumun dini, ahlaki, manevi ve ibadet hayatını nasıl ayağa kaldırabilecekleri konusunda kafa yorması gerektiğini belirten Görmez, şöyle devam etti:
''Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bazı gecikmelerimiz var. İnsanoğlu için en büyük gecikme idrak gecikmesidir. Çünkü idrak geciktiği zaman sizin onu yapma imkanınız yok. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak üzerinde düşündüğümüzde 4-5 konuda çok ciddi idrak gecikmemiz var. Hizmetlerimizi planlamamızda onun için çok zorluk çekiyoruz. Birinci idrak gecikmemizi; biz çok hızlı bir şekilde köylerde şehirlere göçün başladığı zamanlarda yaptık. Köylerden kentlere çok hızlı göçler başladı, göçlerle birlikte gelişim, dönüşümler yaşandı ama diyanet olarak hizmet politikaları, köyden kente göçen bütün bu insanları kuşatacak düzeyde değildi. Birinci gecikmeyi burada yaşadık.''
İkinci idrak gecikmesini büyükşehirlerin, metropol şehirlerin kurulduğu zaman yaşadıklarını anlatan Görmez, ''Şehirler içinde şehirler kuruldu, biz yine o şehirler kurulmadan önce hizmetlerimizi oraya taşıma imkanına sahip değildik. Bunu sadece mahalli idarelere, bakanlıklara yıkmak doğru değil. Biz öz eleştiri yapacaksak sadece kendi hizmet unsurlarımızı değerlendirmek zorundayız. Diyanet teşkilatında 128 bin personel var. Ama personelin yüzde 75'i köylerde, yüzde 25'i şehirlerde görev yapıyor. Ama halkımızın dağılımı nasıl, tam tersi. Halkın da yüzde 25'i köyde, yüzde 75'i şehirde yaşıyor. Aslında bu açıdan baktığımızda çok ciddi bir enerji israfımız, çok ciddi bir insan israfımız var. 3 haneli köyde de görevlimiz var. Ama bazen 100 bin insanın yaşadığı yerde bir tek imamımız var. Peki ne yapılabilir? İşte bu toplantılarda bunu konuşmalıyız'' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.