SON DAKİKA
Hava Durumu

Diyanet 'Risale-i Nur'u basacak yayınevlerini belirledi

Risale-i Nur külliyatını bundan böyle sadece

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2015 16:09
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2015 17:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Diyanet 'Risale-i Nur'u basacak yayınevlerini belirledi



Risale-i Nur külliyatını bundan böyle sadece 6 yayınevi basabilecek. Bu yayınevlerini de Diyanet İşleri Başkanlığı belirledi. Torba yasa ile çıkartılan bir düzenleme ile Risale-i Nur eserleri devletin denetimine alınmıştı. Bu düzenleme tartışmalara yol açmıştı









 Risale-i Nur külliyatını artık Diyanet'in belirlediği yayınevleri basacak. Diyanet, 6 yayınevine bu yetkiyi verdi. Basılacak eserleri Diyanet denetleyecek.

Dini Yayınlar Genel Müdürü Yüksel Salman, yaptığı açıklamada, 26 Kasım 2014 tarihli ve 29187 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla Bediüzzaman Said Nursi'ye ait eserler üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'ndan kaynaklanan tüm hak ve yetkilerin Diyanet İşleri Başkanlığına verildiğini hatırlattı.

Bakanlar Kurulu kararının ardından eserlerin asıl nüshaları üzerinde konunun ilgilileriyle bir araya gelerek yaptıkları toplantılar sonucunda görüş birliğine vardıklarını belirten Salman, "Bugünden itibaren de Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Risale-i Nur külliyatının basımı konusunda talepte bulunanlarla ilgili gerekli incelemeler yapıldıktan sonra yetki vermeye başladık. Başkanlığımızla sözleşme imzalayan yayınevleri, Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurarak bandrol alabilecekler" şeklinde konuştu.

Salman, ilk etapta 6 yayınevine yetki verildiğini belirterek, bir ay içerisinde yeni basımların raflarda yerini alacağını dile getirdi.

Eserlerin basımı konusunda görüşlerine başvurulan Barla Platformu Başkanı Said Yüce, Türkiye  Cumhuriyeti Devleti'nin Risale-i Nur'a sahip çıkmasının, ülke açısından iftihar vesilesi sayılacak bir gelişme olduğunu belirtti. Yüce, şunları söyledi:

"Asılsız haberler üreterek, iftira ederek, 'nasıl olsa izi kalır' diye çirkin yakıştırmalar yaparak bir müddet için kamuoyunda algı yanılmasına yol açmak mümkündür. Fakat hakikatler er geç ortaya çıkar. Bandrol konusunda da durum böyle olmuştur. Risale-i Nur'un devlet himayesine alınmasıyla çıkarları zedelenen bazı grupların yaydığı 'Risale-i Nur yasaklanıyor' şeklindeki haberlerin asılsızlığı zaten meydandayken, büsbütün açığa çıkmıştır. Yasal düzenleme çerçevesince Risale-i Nurları 'aslına uygun yayınlama' taahhüdü verenlere Diyanet İşleri Başkanlığınca basım izni verilmiştir."

Yüce, asliyeti kanunla koruma altına alınan eserlerin basımı konusunda yayıncılara izin verilmesinin Risale-i Nur talebelerini iki yönden sevindiren bir gelişme olduğunu bildirdi. Risale-i Nurlar üzerindeki her türlü tahrifin önlenmesi ve bu yöndeki teşebbüslerin cezayı gerektiren suç şeklinde tescil edilmesinin, ilk sevindirici gelişme olduğuna dikkati çeken Yüce, "İkincisi de şudur: Diyanet İşleri Başkanlığının Risale-i Nurlar'a sahip çıkması, zaten Bediüzzaman Hazretleri'nin bir vasiyetiydi. Müellifin bu vasiyeti de yerine getirilmiş olmaktadır" diye konuştu.

Sözler Yayınevi Genel Müdürü Osman Sevimli de Diyanet İşleri Başkanlığının Risale-i Nurları hem bizzat neşretmesi hem de himayesine almasının, Bediüzzaman Said Nursi'nin hayat gayelerinden birisi olduğunu belirtti. Sağlığında bu hususta ciddi ve ısrarlı teşebbüsleri olduğunu ancak zaman şartlarının arzusunun gerçekleşmesine imkan vermediğine işaret ederek, bugün, vasiyetin yerine getirilmesinin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Nesil ve Söz Yayınevleri Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Karademir ise Risale-i Nurlar'ın aslına uygun neşredilmesinin, Bediüzzaman Said Nursi'nin üzerinde hassasiyetle durduğu bir mesele olduğunu belirtti.

(AA)





Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.