SON DAKİKA
Hava Durumu

Doğalgaz davasında şok karar

Ankara’da, dört yıl önce yaşanan doğalgaz faciasında hayatını kaybeden 7 üniversite öğrencisinin aileleri tarafından başlatılan hukuk m

Haber Giriş Tarihi: 25.12.2012 18:19
Haber Güncellenme Tarihi: 25.12.2012 19:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Ankara’da, dört yıl önce yaşanan doğalgaz faciasında hayatını kaybeden 7 üniversite öğrencisinin aileleri tarafından başlatılan hukuk mücadelesi şaşırtan bir kararla sonuçlandı.



Doğalgaz firması yetkililerinin ceza almadığı davada, yaşamını yitiren öğrencilerden Özgür Atilla’nın annesi, 'evi kiralarken gereken özeni göstermediği' gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldı. Okşan Atilla da söz konusu kararı; “Kan davası peşinde değiliz. Biz adalet peşindeyiz” sözleriyle yorumladı.

Ankara’da yılbaşı kutlaması için bir araya gelen ancak zehirlenerek yaşamını yitiren 7 üniversiteöğrencisinden Özgür Atilla’nın ölümünün ardından ailesi tarafından başlatılan 4 yıllık hukuk mücadelesi Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sonuçlandı. Anne Okşan Atilla ‘sanık’ sıfatında 'Apartman dairesini kiralarken yeterli özeni göstermediği' gerekçesiyle 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı ve ceza 18 bin 200 lirapara cezasına çevrildi.

Doğalgaz firması yetkililerini suçlu bulmayan mahkeme, müteahhit, ev sahibi, kiracı, kombi firmasının sahibi ve kombi firmasının çalışanına 2 yıl 6 aydan 5 yıl 10 aya kadar değişen hapis cezaları verdi.

'DOĞALGAZ DEĞİL HUKUK FACİASI’

İç hukuk yollarında sonuç alamadıkları takdirde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AHİM)’nin kapısını çalacaklarını belirten baba Murat Atilla da durumun doğalgaz faciası olmadığını bir hukuk faciası olarak adlandırılması gerektiğini belirtti. Ankara’da doğalgaz zehirlenmelerinde bugüne kadar 390 kişinin öldüğünü ancak ilgili savcılık tarafından takipsizlik kararının verildiğini aktaran Murat Atilla; şunları söyledi: “Bugün yaşanan bir hukuk faciasıdır. Bu dava Türkiye’de açılmış olan bir ilk davadır doğalgaz ölümlerinde. Ankara’da 2009 yılına kadar doğalgazdan 390 kişi vefat etmiş. Bu sayı bizim çocuklarımız ile birlikte 397. Ankara’da doğalgaz zehirlenmelerine savcılık tarafından takipsizlik kararı verilmiş. Çünkü biz aileler olarak peşini bırakmadık. Fakat o günden bu yana Ankara’da doğalgazdan vefat eden hiç kimse yok. Çünkü sorumlular, yetkililer her türlü önlemi almış durumda”

Yaşanan olayda ihmal silsilesinin olduğunu ifade eden Murat Atilla, şöyle konuştu: “Eşime yöneltilen suçlama ‘daireyi kiralarken gereken özeni göstermemesi’ Bu özen nedir? Biz onu soruyoruz. Mahkemede de sorduk ama kimse bize net yanıt veremedi. İki kombi bakım belgesini aldık ve mahkemeye ibraz ettik. 6 tane bilirkişi raporu aldık. Hepsinin de üzerinde doğalgaz zehirlenmesinin ana nedeni bacanın hatalı inşa edilmesi. Doğal bağlamak için beş ayrı birimin onayının alınması gerekir. Bu binaya da gelip onaylar verilmiş. İhmaller silsilesi kişisel değil kurumsal olarak işlemiş. Türkiye’de kimin başına bir felaket gelirse kim hakkını arayacak? Biz hakkımızı aramaya çalıştık ama suçlu çıkarıldık. Bu dava örnek olmalıdır."

KAN DAVASI PEŞİNDE DEĞİLİZ
Anne Okşan Atilla da kararın CMK’nın 22. maddesine aykırı olduğunu açıklayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu karar karşısında çok şaşkınım. Benim kaybedecek hiçbir şeyim kalmadı. Özgür benim tek evladımdı. Tek istediğim çocuklarımızın ölümünden sorumlu olanların sorumluluklarını bilmesi ceza alması gerekiyorsa da ceza almalarıdır. Biz kan davası peşinde değiliz. Hak arıyoruz. Adalet arıyoruz. Oğlum yaşasaydı hukukfakültesinden bu yıl mezun olacaktı, ancak bu olay bir başkasının başına gelseydi isyan ederdi”
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.