SON DAKİKA
Hava Durumu

E-devlet'ten sonra çağ atlatacak yenilik hizmete giriyor

Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay, resmi işlemlerde vatandaşın hayatını kolaylaşt

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2018 11:58
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2018 12:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
E-devlet'ten sonra çağ atlatacak yenilik hizmete giriyor

Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay, resmi işlemlerde vatandaşın hayatını kolaylaştıracak yeni bir uygulamayla ilgili açıklamalarda bulundu. Vatandaşın, farklı sebeplerle e-devlet uygulamasını kullanmayıp, kamu kurumuna giderek yüz yüze hizmet alma talebine yönelik yeni bir konsept üzerinde çalıştıklarını söyleyen Oktay, "O da 'tek kapı' diye ifade ettiğimiz, daha güzel bir isim vereceğimiz bir uygulama. Vatandaşın 50 kurumda işi olabilir, 50 kuruma gitmesine gerek yok. Gelsin tek bir kapıdan girsin. Hangi kurum nerede aramadan, hiçbir belge getirmeden, fotoğraf dahil elini kolunu sallayarak tek noktadan hizmetlerin tamamını alsın. Böyle bir çalışmamız da var. Bu çalışmada son aşamaya gelindi" diye konuştu.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne uyum çalışmaları kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatıyla başlatılan bürokrasiyle mücadele için devlet hizmetlerinin e-Devlet'e entegrasyonunda önemli mesafe alındı.

Başbakanlık Müsteşarlığı, 65. Hükümet'in göreve gelmesiyle birlikte "bürokrasinin belini kırmak" için yoğun mesai harcadı. Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay'ın başkanlığında, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, diğer bakanlıklar ve TÜRKSAT'la yapılan çalışmalar sonucunda bürokrasinin azaltılması konusunda önemli mesafe alındı. Oktay, bürokrasinin azaltılması çalışmaları konusunda, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın, "Bürokrasinin çalışmadığı ve ağır işlediğiyle ilgili şikayetler alıyoruz. Buna ilişkin çalışma yapın." talimatının ardından harekete geçtiklerini ifade eden Oktay, bu kapsamda bazı bakanların da yer aldığı bir komisyon oluşturulduğunu belirtti. Vatandaşın bürokrasiye ilişkin şikayetlerine değinen Oktay, "İnsanlarımız devletten hizmet alacağı zaman 'Bana şunu getir, şu belgeyi getir.' gibi kendisine belge toplattırılması ve kapı kapı dolaştırılmasından şikayetçi. Bakanlar Kurulumuz, sayın Cumhurbaşkanımızın ve sayın Başbakanımızın nezdinde sürekli çalışıyor bu konuyu. Biz de etkin koordinasyon için müsteşarlarımızla bu konuda güzel bir çalışma yaptık." diye konuştu.
'E-DEVLETİ YENİDEN KEŞFETTİK'
Oktay, vatandaştan istenen belgeleri azaltma adına önemli bir çalışma başlattıklarını, yapısal sorunu çözmek için "pansuman tedbirler" yerine bakış açılarını değiştirdiklerini ve daha uzun vadeli çalışma kararı aldıklarını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çalışmayı yaparken e-Devlet'i yeniden keşfettik. Öyle bir şey yapalım ki hiç kimse kendisine göre yeni belge isteyemesin, yeni kurallar koyamasın. Şeffaf, takip edilebilir, izlenebilir olsun. Vatandaş, siyasi irade ve çalışanlar izleyebilsin işin hangi aşamada olduğunu. O zaman e-Devlet'i yeniden hayata geçirelim dedik. İlk yaptığımız şey kamunun kendi içindeki yazışmalarını manuel olarak yapmasının önüne geçelim dedik. Tamamı bugünün dünyasında elektronik ortamda. Önce Başbakanlıkta, sonra diğer kurumlarda sağladık. 2017'de kamuda elektronik ortamda yazışmaya geçtik. Artık hiçbir evrakın kaybolmayacağı veya nerede diye merak edilmeyeceği, kimde ne kadar beklediğinin dahi net olarak görüleceği bir sistem. Bir evrakın bir yerden başka bir yere geçmesi yaklaşık 8,5 gündü, 1,2 güne düşürdük bunu. Son çalışmalarımızla da bunu bir günün altına indirmeye çalışıyoruz."

Oktay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "obez, hantal ve çalışmayan bürokrasi " diye ifade ettiği yapının ne olduğunu görmek için de bir çalışma başlattıklarını aktardı. Bakanlar Kurulunun bilgisi, onayı ve talimatı çerçevesinde bu zamana kadar yapılan çalışmaları durdurduklarını ve yeniden gözden geçirdiklerini dile getiren Oktay, "Katma değer sağlamayan hangi hizmet veya ürün varsa kamu olarak bunu belirleyelim ve yok edelim dedik." diye konuştu. (Hürriyet)


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.