SON DAKİKA
Hava Durumu

Elektrik ve doğalgaza zam gelecek mi ?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, havaların soğumasıyla merak konusu olan doğalgaz ve elektriğe zam yapılıp yap

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2015 15:49
Haber Güncellenme Tarihi: 30.09.2015 16:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Elektrik ve doğalgaza zam gelecek mi ?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, havaların soğumasıyla merak konusu olan doğalgaz ve elektriğe zam yapılıp yapılmayacağı hakkında açıklamalarda bulundu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye Enerji Vakfı tarafından düzenlenecek "Elektrik Perakende Satış Sektörünün Geleceği" sempozyumuna katıldı. Ali Rıza Alaboyun sempozyumun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Irak'ta kaçırılan 16 Türk işçinin serbest bırakıldığını söyledi.
"YAKIN ZAMANDA BİR ZAM ÖN GÖRMÜYORUZ”
Bakan Alaboyun, doğalgaz ve elektriğe zam yapılıp yapılmayacağıyla ilgili sorulan bir soruyu, “Doğalgaz ve elektriğe zam konusunda bana sorular soruluyor. Serbest piyasa ekonomisi şartları içinde fiyatlar yükselebilecekte, alçalabilecekte. Yakın zamanda bir zam ön görmüyoruz. Serbest piyasa ekonomisi çok önemli. Petrol fiyatlarına bağlı olarak doğalgaz fiyatlarının da üçer aylık dönemlerde yenilenmesi söz konusu. Bundan kaynaklanan fiyat indirimi de olabilir. Dolar ve piyasadaki şartlara göre fiyat artışı da olabilir” şeklinde yanıtladı.
“25 EKİM’DE SONA ERECEK OLAN İLERİ SAAT UYGULAMASINI 2 HAFTA ERTELEDİK”
Bakan Alaboyun, seçim güvenliğiyle ilgili aldıkları tedbirler hakkında, “Seçimlere bir hafta kala bakım onarım ekiplerinin izinlerini kaldırıyoruz. Onlar yoğun bir çaba içinde seçim güvenliği açısından elektriğin yerine getirilmesi için çaba gösteriyorlar.Dün imzaladım Bakanlar Kurulumuza gönderdi. Sayın başbakanımızın Bakanlar Kurulu toplantısında onayını almıştım. 25 Ekim’de sona erecek olan ileri saat uygulaması vardı. Bunu 2 hafta daha öteliyoruz. Amacımız burada tamamen gün ışığından daha fazla yararlanıp seçimin daha güvenli ortamda yapılmasını sağlamak. Güneydoğu’da sandıklar saat 16.00’da kapanıyordu. Hakkari’de 4’ü çeyrek geçe hava kararıyor. Yani 15 dakikalık bir süre var. Biz bunu 2 hafta öteledik, 16.00'da sandık kapanırken 17.15’te hava kararmış olacak. Burada gün ışığından yararlanmış olacağız. Buradaki enerji tasarrufu değil amaç. Küçük bir enerji tasarrufumuz olmuyor değil. Ama seçim güvenliğine yönelik önemli bir karar bu” dedi.“Bakım onarım açısından 4 tane helikopterimiz var” diyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, “Ana iletişim hatlarından sürekli denetliyorlar. Çok ileri teknolojiyle sıcak ve sorunlu bölgeleri tespit edebiliyoruz. Enerji kaçağının olduğu yerlerdeki odaklaşmayı tespit edebiliyoruz. Orada müdahale daha çabuk oluyor. Canlı bakım dediğimiz bir yöntemi uygulayacağız. Yani elektrik hatları kesilmeden biliyorsunuz bir yerde sorun varsa önce elektrik hatları kesiliyordu, bakım onarım yapılınca elektrik tekrar veriliyordu. Önce pilot bir bölge olarak başlayacağız. Daha sonra bunu Türkiye geneline yayacağız. Elektrik hatlarının geçtiği telleri biri tarafından kesilmeden teknisyenlerimiz oraya canlı olarak inecekler, bakım onarımını yapacaklar. Elektrik kesintisine ilk etaplarda yüzde 50 yüzde 60 elektrik kesintisinin önüne geçmiş olacağız” ifadesini kullandı.G-20 Enerji Bakanları Zirvesi’yle ilgili bilgi veren Bakan Ali Rıza Alaboyun, “G-20 kurulduğundan beri enerji bakanları zirvesi hiç yapılmadı. Türkiye olarak ilk defa G-20 Enerji Bakanları Zirvesi yapacağız yarın başlayacak. Türkiye bulunduğu coğrafya olarak enerji habının bulunduğu bir yer. Dünya enerjisinin yüzde 60-70’i bu bölgede hem petrol hem de doğalgaz açısından. Bundan dolayı bu bölgeye gelişmiş ülkelerden ilgi daha çok. Böyle bir ortamda bulunan bir ülke olarak G-20 Enerji Bakanları Zirvesi’nin yapılması uygun görülmüş. Belki bunu Avustralya’da yapılması bu kadar ses getirmeye bilirdi. Türkiye’de bunun yapılmış olması enerji bölgesinde bulunuyor olmamızdan çok fazla katılım sağlandı” dedi.
“ORDA BULUNACAK BÜTÜN ENERJİ TÜRKLER VE RUMLARINDIR”
Kıbrıs’ta aranan doğalgaz rezervleriyle ilgili sorulan bir soruya Bakan Alaboyun, “Kıbrıs konusunda umdukları rezervi bulunmadığı yönünde haberler geliyor.
Kıbrıs’daki doğalgazı bir noktadan sonra ister istemez Türkiye’yle paylaşmak durumundalar. Bunu Avrupa’ya satmak istiyorlarsa bunun geçiş güzergahı Türkiye’dir. Kıbrıs’la ilgili umduklarını bulamadıklarını biliyoruz. Orda bulunacak bütün enerji oradaki halkın tamamına aittir Türkler ve Rumlarındır” şeklinde yanıt verdi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.