SON DAKİKA
Hava Durumu

Esas kurnaz kim!

  Yeni Şafak’ın “Paralel hakimler santrali durdurdu” haberinin ardından, Olay Gazetesi’nin “Paralel kurnazlık” başlığıyla manşetten

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2016 06:00
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2016 07:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Esas kurnaz kim!
 

Yeni Şafak’ın “Paralel hakimler santrali durdurdu” haberinin ardından, Olay Gazetesi’nin “Paralel kurnazlık” başlığıyla manşetten verdiği haberi 3 yazarının da köşesinde yazması ve bu yayının DOSAB Termik Santralinde pazartesi günü yapılacak keşif öncesine denk düşmesi kafaları karıştırdı.
Yeni Şafak Gazetesinin önceki gün yayınladığı, “Paralel hakimler santrali durdurdu” haberi gerçekleri yansıtmayan içeriğiyle kafaları karıştırırken, Olay Gazetesinin de dünkü sayısında “Paralel kurnazlık” başlığı ile manşetten verdiği haberi köşe yazarları Ahmet Emin Yılmaz, İsmail Öztat ve Mustafa Özdal’ın yazıları ile desteklemesi ortada bir kumpas hamlesi olduğunu düşündürdü. Yeni Şafak gazetesinin “paralelci” olarak tanımladığı hakimlere ilişkin Bursa Adliyesindeki haber kaynaklarımızdan bilgi edindiğimizde, paralel karşıtı mücadele içerisinde yer alan Yargıda Birlik Platfotmu üyesi ve bir tanesinin de sosyal demokrat olduğu ortaya çıkıyor.
BURSA NEDEN GÜNDEME GELDİ?
Yeni Şafak gazetesi bugüne dek Bursa’ya dair yerel haberlere yer vermezken, DOSAB’a pazartesi günü yapılacak inceleme öncesi bu haberin yayınlanması, planlı bir kaynaktan servis edildiğini düşündürüyor. Gazete yayınladığı haberde, “Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ne kurulması planlanan buhar ve elektrik üretim santrali inşaatı, olumlu ÇED raporuna rağmen Bursa 2. İdare Mahkemesi’nce durduruldu. Paralel yapının santralin çevreye zarar verdiği algısı sonrası alınan kararda, paralel hakimler ve çevrecilerin etkili olduğu belirtiliyor.” ifadelerine yer verdi.
KEŞİF ÖNCESİ MANİDAR ZAMANLAMA
Yeni Şafak gazetesinin haberini kaynak göstererek “Paralel kurnazlık” başlığıyla manşetten yayın yapan ve köşe yazarları Ahmet Emin Yılmaz, İsmail Öztat ve Mustafa Özdal’ın yazıları ile de haberini destekleyen Olay medyanın bu yayını, zamanlama açısından çok manidar. DOSAB’ın pazartesi günü geçireceği teftiş öncesinde yayınlanan bu haberde, 17 Aralık’tan itibaren cemaatle tüm bağını kesen ve okullardan adının kaldırtan iş adamı ve DOSAB Başkanı Ferudun Kahraman, adeta hedef haline getiriliyor.
DOSAB’TAN AÇIKLAMA GELDİ
Yayınlanan haberler ardından açıklama yapan DOSAB yönetimi, gazetede yer alan mahkeme kararına açıklık getirdi. DOSAB Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada “Yeni Şafak Gazetesi’nde ‘Paralel Hakimler Santrali İptal Etti’ başlığı altında ve imzasız olarak verilen haberde, DOSAB Buhar ve Enerji Üretim Tesisi Projemiz için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararına karşı Bursa İdare Mahkemesinde açılan davada, ‘Keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasından sonra bu konuda yeniden bir karar verilinceye kadar yürütmeyi durdurma kararı’ alınmasına farklı anlamlar yüklenmiştir.” denildi.
YENİ ŞAFAK’IN HABERİYLE İLİŞKİMİZ YOKTUR
8 Ocak tarihli Olay Gazetesi’nde Yeni Şafak Gazetesinin haberine ilişkin “ısmarlama” tanımının kullanılmasına dikkat çeken yöneticiler, “Bir gün önceki gazete haberine atfen ‘Termik santrale kılıf arayışı, paralel kurnazlık’ başlığı altında habere ve üç yazarın yazılarına yer verilmiştir. Haber ve yorumlarda, Yeni Şafak Gazetesi’nin haberinin ‘ısmarlama’ olduğu, ‘Buram buram DOSAB’ın servisi koktuğu’ gibi gerçekle hiç ilgisi olmayan, yalan ve karalamalarla dolu ifadeler kullanılmıştır. DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Kahraman tarafından asla kurulmamış cümleler gerçek dışı şekilde söylenmiş gibi gösterilmiştir.” dedi.
KARAR NİHAİ DEĞİL, GEÇİCİDİR
Bursa İdare Mahkemesi’nin 19 Ekim 2015 tarihli (kamuoyuna 24 Ekimde yansıyan) Buhar ve Enerji Üretim Tesisi ÇED kararına istinaden, DOSAB olarak 25 Ekim 2015 tarihinde resmi internet sitesinde de yer alan açıklamayı hatırlatan DOSAB yönetimi şu bilgileri kamuoyuna hatırlattı: “Söz konusu karar, DOSAB’ın projesi kapsamında alınan ÇED Olumlu Kararının hukuka aykırılığını göstermemektedir; keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasından sonra yeniden bir karar verilecektir. Dolayısıyla, bu aşamada alınan karar kesin ve nihai karar değil, geçici bir karardır. Nihai karar, bilirkişi heyeti tarafından yapılacak teknik değerlendirme ve arkasından yapılacak hukuki değerlendirme sonucu oluşturulacaktır. ÇED davaları, ivedi yargılama usulüne tabi olduğundan, tüm benzer davalarda bu tür kararlar olağandır.Kaldı ki, DOSAB tarafından yapılması planlanan proje, çevreye son derece duyarlı olup, alınan ÇED Olumlu Kararı mevzuata uygundur. Projemiz çevre değerlerini DOSAB ve etrafında iyileştirecek bir yatırımdır. DOSAB’ın projesi sadece sanayicilerimizin değil, tüm Bursa Halkının çevresel duyarlılıkları gözetilerek hazırlanmıştır. Hiçbir zaman ve hiçbir koşulda aksi bir tutum içerisinde olmayacağımızı, ÇED raporumuzun, bilirkişi heyeti tarafından değerlendirilerek uygun mütalaa edileceği kanaatimizi tüm Bursa Halkına saygı ile arz ederiz.”
PAZARTESİ GÜNÜ KEŞİF YAPILACAK
DOSAB’ın halen bu görüşte olduğuna dikkat çeken açıklama, şu ifadelerle son buluyor: “Her iki gazetenin haberlerine ilişkin şu ir ve son iki gün içinde, iki gazete tarafından yapılan haber ve yorumlarla ilgili hiçbir dahli ve bilgisi olmamıştır; söz konusu iki gazeteden de bilgi ve görüş talebinde bulunulmamıştır. Yargıya intikal etmiş projemizle ilgili olarak bugüne kadar kararı etkileyecek hiçbir açıklama yapılmadığı gibi hukukun üstünlüğüne olan inancımız ile nihai karar beklenmektedir. Büyük bir üzüntü içinde takip ettiğimiz son gelişmeler, Pazartesi günü yapılacak keşif ve bilirkişi heyeti incelemesi arefesinde zamanlama olarak oldukça manidardır.”
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.