SON DAKİKA
Hava Durumu

Esnaf'tan Erdoğan'a çağrı

Salgın nedeniyle aylardır dükkânlarını açamayan yeme içme ve hizmet sektörü ve buralarda çalışan insanlar artık feryat ediyor. Kahve, çay ocakları, lokantalar, restoran ve benzeri işletmelerin sahipleri ile çalışanları sosyal medyadan ve bulabildikleri her platformdan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “Bittik duy sesimizi ülkeyi aç Reis” diye sesleniyor. 

Haber Giriş Tarihi: 28.01.2021 20:18
Haber Güncellenme Tarihi: 28.01.2021 20:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Esnaf'tan Erdoğan'a çağrı

Bursa’da 3 bin ülke genelinde ise sayıları 100 binin üzerinde olan ve milyonlarca kişiye istihdam sağlayan sektör, umutlarını hızla kaybederken, ayakta kalmaları ise her geçen gün daha da zor hale geliyor. Sektörde ülke genelinde 8 milyon Bursa’da ise 12 bini aşkın kişi geçimini sağlıyor.  Ülkenin dört yanında kafe restoran ve kahvelerle benzer işyerleri 70 gündür kapalı. Esnaf ve çalışanların feryadı her geçen gün artarken, gerek sektörün gerekse sektör çalışanlarının sıkıntıları da gün geçtikçe daha da artıyor. Sosyal medya üzerinden “Ülkeyi aç Reis” tagıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen esnaf ve sektör çalışanları, her geçen gün daha fazla tükendiklerini, bu gidişle dönüşü olmayacak bir şekilde çöküşün yaşanacağını ifade ediyor. AVM’ler, süper marketler HES kodu ile müşteri alırken aynı imkanın bir an önce yeme içme sektörüne de sağlanmasısın isteyen sektör, daha fazla geç kalınmaması gerektiğini vurguluyor. Sektör çalışanları kısa çalışma ödeneği ile hayatını idame ettirmeye çalışırken, bir çoğunun bundan bile faydalanamadığı biliniyor. 

BASIN AÇIKLAMASI İLE TALEPLERİNİ İLETTİLER

İşletmeciler ve hizmet sektörü çalışanları, pandemi döneminde büyük zorluklarla boğuşuyor ve seslerini duyurmak için Uğur Mumcu Bulvarı Özlüce Metro İstasyonu çıkışı, Karya Yaşam yanında buluşup basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını Nilüfer Kent Konseyi Başkanı-BTSO Meclis Üyesi Neslihan Binbaş, BTSO Hizmet Ticaret Konsey Başkanı Turgay Güler ve BTSO Komite Üyesi İskender İskenderoğlu okudu. Açıklamada, `16 Mart 2020’de başlayan salgın sürecinin sektör açısından yıkıcı etkiler ve soncular oluşturduğuna dikkatin çekildiği acıkmada, 16 Mart 2020-1 Haziran 2020 tarihleri arasında 75 gün, 20 Kasım’dan itibaren de halen sektördeki işyerlerinin kapalı olduğu vurgulandı. 

“DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI BATIYORUZ”

Mart döneminde dünya ve Türkiye`de yaşanan kapama ve kısıtlamalarla birlikte hükümetin sektörlere ilişkin bazı destek, hibe teşvik, kamu alacaklarını ertelenmesi, mücbir sebep ilanı şeklindeki uygulamalar ile süreç yönetimine dahil olarak ekonomik tedbirler aldığına dikkatlerin çekildiği açıklamada, “20 Kasım`la başlayan süreçte ise bizim faaliyette olduğumuz sektörde kapamalara gitmezken faaliyet kısıtı getirerek işletmelerin  paket servis uygulamasına devam edebileceğini söyledi.  Sektör hacmini   yüzde 5 -10 kapsayan paket servis uygulaması sektör sorunlarını görmezden gelmenin,  göz bağı oldu böylece yukarıda saymış olduğumuz tüm destek, teşvik ve muafiyetlerden mahrum kaldık o yüzden diyoruz ki sesimiz duyun! Türkiye de sekiz milyon kişi geçimini bu sektörden sağlıyor.  Bizler de elbette fedakârlık yapmalı ve üzerimize düşen tüm sorumlulukları yerine getirmeliyiz. Ancak tekrar söylüyoruz dayanacak gücümüz kalmadı. batıyoruz.”

“AĞIR KOŞULLARIN FATURASINI SADECE BİZ ÖDÜYORUZ”

Açıklamada, “Pandemi’nin yarattığı ağır koşulların faturasını sadece biz ödüyoruz. Sektörel haksızlıklara tahammülümüz kalmadı. Bilim Kurulu bulaş riskinin, AVM`lerde ya da toplu Taşımada neden olmadığını bize nasıl açıklayacak? Salgını önlemek adına alınan kararların adil olmasını ve yaşadığımız külfetin taraflar arasında eşit olarak bölünmesi gerektiğine inanıyoruz.  Pandemiden kaynaklı, kapanan yada faaliyetleri  kısıtlanan tüm işyerleri ve  bu işyerlerinde emek veren çalışanlarımız ve ailelerimiz adına, Yetkililere  ve  bilim kuruluna sesleniyoruz. Biz kapanan ve faaliyetleri kısıtlanan işletmeler olarak hizmet sektörünün tamamını kapsayan adil akılcı ve kalıcı çözümler istiyoruz. İşyerlerimizi kontrollü olarak bir an önce AVM`lerde olduğu gibi HES kodu ile ve tüm sosyal mesafe kurallarına uyarak açalım! Can suyuna ihtiyacımız var. Biz işletmeler olarak daha fazla borç stoku biriktirmek istemiyoruz işletmelerimizi tekrar açabilmek için acilen hibe desteği istiyoruz. Bizler 1. Pandemi döneminde aldığımız kredilerin en az iki yıl ödemesiz ve aynı faiz oranları ile yeniden yapılandırılmasını istiyoruz. Kapalı olan veya faaliyetleri kısıtlanan işletmelerin kiralarının, kamu- kiralayan ve kiracı arasında külfetin eşit olarak bölünmesi suretiyle çözülmesini istiyoruz. Sektörümüze ait yapılandırılma ödemelerinin ise 2022 tarihinden itibaren başlamasını ve bu kararın acilen alınmasın bekliyoruz. Kapanan yada faaliyetleri kısıtlanan işyerlerimizde çalışanların kısa çalışma ödeneklerinin asgari ücret düzeyine getirilmesini, ayrıca ücretsiz izin kapsamında olanlara yapılan desteklerin arttırılmasını istiyoruz. Bizler sorunlarımıza çözüm üretmek ve hizmet sektörünün sorunlarına dikkat çekmek ve çözüme  katkı sağlayacak  taleplerimizi  duyurmak için her pazartesi birlikte olmaya devam edeceğiz.  Sesimizi duyun sesimize ses verin” ifadeleri kullanıldı. 

"KEPENKLERİ KALDIRMA VAKTİ GELMEDİ Mİ?"

 Bursa Cafe Restorancılar Derneği Başkanı Şahin Sevinç de sık sık açıklamalar yaparak, sektörde yaşanan sıkıntıyı ve bir an önce işyerlerinin açılmasını istiyor. Sevinç; "Bursa Cafe Restorancılar Derneği olarak istişarelerimiz ve araştırmalarımız sonucu; vaka sayısının azaldığı ve huzurlu günlerin yaklaştığını görüyoruz. Talebimize olumlu cevap verilmesini umuyoruz. Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan kısıtlamaların kısım kısım önümüzdeki günlerde hafifletileceğini belirtmişti. Sektör kısıtlama ile birlikte daralma yönüne itelendi. Cafe ve Restorancılar; yaşanan bu salgın döneminde en çok mağduriyet yaşayan sektörlerin başında gelmektedir. Kısıtlamaların devamı halinde arkadaşlarımızın mali yapısı daha da bozulacak. Sektörümüzde işverenler hariç 12 bin personele ekmek veriyoruz. Dolasıyla o arkadaşlarımızda maddi olarak etkilenecek. Hükümet'imizin sesimizi duyacağına inancımız tamdır." dedi. 

(Alpaslan YILDIZ)

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.