SON DAKİKA
Hava Durumu

Esnafın canına 'Tak' dedi

  Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin (BESOB) başkanlığını 20 yılı aşkın süredir yürüten Arif Tak, esnafın sorunlarını ç

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2016 06:00
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2016 07:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Esnafın canına 'Tak' dedi
 

Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin (BESOB) başkanlığını 20 yılı aşkın süredir yürüten Arif Tak, esnafın sorunlarını çözmek için çaba harcamak yerine 90 bin esnafı ödeyemedikleri aidatlar nedeniyle tehdit etti. Tak’ın esnafı tehdit etmesinin ardından ortaya atılan iddialar ise yenilir yutulur cinsten değil. Tak, esnaftan toplanacak 20 milyon lirayı acaba nereye harcayacak?

Bursa Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği Başkanı Arif Tak’ın kısa bir süre önce Bursa’da faaliyet gösteren 90 bin esnafa yönelik aidat tehdidi kamuoyu gündemine bomba gibi düştü. Göreve geldiği günden beri siyasetçilerin, valilerin, belediye başkanlarının, bakanların ve dahi tüm etkili ve yetkili isimlerin Bursa fotoğraflarının ayrılmaz parçası olan Tak, iş esnafın sorunlarını çözmeye gelince esamesi dahi okunmuyor. Örneğin Cumhuriyet Caddesi trafiğe kapatıldığında Tak, çıkıp bir açıklama yapmadığı gibi esnafın yanında da dik bir duruş sergileyemedi. Kendisine rakip çıktığı dönemlerde kerhen esnafı ziyaret eden Tak’ı hayatında hiç görmeyen esnaflar bile var.
İŞTE TAK’IN TEHDİT GİBİ AÇIKLAMASI
Kısa bir süre önce yazılı bir açıklama yapan ve Bursa’da faaliyet gösteren 90 bin esnafın aidat borcunun faiziyle birlikte 20 milyon lirayı bulduğunu dile getiren Tak, buram buram tehdit kokan o açıklamasında şunları söyledi: “Devlete ödenen vergi ne ise odalara da ödenen aidat aynı nitelikte. Esnafımızın bu aidatları odalarına ödemedikleri taktirde nitelikli hizmeti almalarında zorluk çekerler. Biran önce ödemeleri gerekiyor. Aksi taktirde hukuksal süreç başlatılacaktır. Oda yönetimleri üyelerinden yıllık aidatları tahsil etmek zorundadır. 90 bin esnafı yakından ilgilendiren yıllık aidat gecikme zammı ile birlikte yaklaşık 20 milyon lira civarında. Yasa emrediyor. ‘Bu paraları alacaksınız’ diye. Ayrıca bu paralar 6183 sayılı amme alacakları kanununa sokulmuş. Yani devlete ödenen vergi ne ise Odalara da ödenen aidat aynıdır. Alınmazsa suç işlenmiş oluyor.”
BU KADAR PARAYI NE YAPIYOR?
BESOB’un en tepesinden yapılan açıklamaya göre esnafın odalara borcu 20 milyon lira. Bu da demek oluyor ki esnaf odaları kanunla kendilerine verilen bu istisnayla ciddi paralara sahip oluyor ve ciddi bir bütçeyi yönetiyor. Peki, yıllarca BESOB ve yanında Lokantacılar Odası Başkanlığı yapan Arif Tak, bu kadar parayı yöneten bir odanın başında bu paraları ne yapıyor? Yıllık bütçesi 5 trilyona yaklaşan BESOB, her geçen gün daha da zor günler yaşayan esnaf için he tür adımlar atıyor, nasıl çözümler oluşturuyor? Her yıl esnaftan alınan paralar, esnafa hizmet olarak dönüyor mu? Yoksa seçim döneminde havlu ve fincan takımı ile mi yetiniyor esnaf? 90 bin esnafın zorunlu olarak üye olduğu ve aidat ödediği BESOB’un bu paraları ne şekilde harcadığını üyeleri takip edebiliyor mu? İddiaya göre toplanacak bu paralar Tak’a yakın odalara aktarılacak. Esnaf dişinden tırnağından artıracak Tak’a yakın odalar parayı harcayacak. Konuyla ilgili bir diğer iddia ise BESOB ile MEKSA arasında yaşanan itilafın ardından davayı kazanan MEKSA’ya ödenecek 6 milyon lira nedeniyle Tak’ın sıkıştığı ve parayı ödeyebilmek için esnafa böyle bir çağrı yaptığı yönünde.

3 KAP YEMEK 5 LİRA
Soruları çoğaltmak mümkün ancak aynı zamanda Lokantacılar Odası Başkanı olan Arif Tak’ın alanı da olan lokantacılık sektöründe yaşananlar, odanın esnafa ne kadar sahip çıkıp çıkmadığını gözler önüne seriyor. Şehir Gazetesi’ne konuşan bir lokantacı esnafının söyledikleri ibretlik gerçeği gözler önüne seriyor. “BESOB Başkanı olarak değil Lokantacılar Odası Başkanı olarak ne yapmış ki? Şimdi çıkıp Bursa’da 90 bin esnafın borcu şu kadar diye açıklama yapma gereği duyuyor. Ruhsatsız çalışan merdiven altı işletmeler için bir yaptırım uygulamış mı? Oda başkanı olduğu lokantacılar için ekmeğin bir lira olduğu zaman 1 liraya satılan çorbanın nasıl satılabildiği kamuoyuna açıklamış bir çözüm aramış mı? 3 kabın 5 liraya satmak zorunda kalan lokantacıların yanında olup “Bu fiyatlara yemek satılmaz zor durumda kalıyorsunuz zararına satış yapıyoruz” diye medya ya açıklamalarda bulunmuş mu? Her sene “Mahsulde sıkıntı var” gibilerinden uydurulan yalanlarla tavan yapan bir yıl pirinç ve diğer yıl mercimek hatta sonrasın herkesin bildiği Patates ve limon gibi ürünlerin yüzde 400 arttığı dönemlerde ne yaptığını sormak gerekiyor.” Bu kadar aidat borcu olan esnafın durumu ya çok iyi değil ya da karşılığını göremediği için vermek istemiyor olabilir mi?
BÜYÜK SANAYİ SİTESİ VE İDDİALAR
BESOB Başkanı Arif Tak son yıllarda yapımı için büyük çaba harcadığı Büyük Sanayi Sitesi ile ilgili iddialar da kamuoyu gündeminde tartışılıyor. Bursa kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan ve Bursa esnafını bir araya toplamak için yapıldığı kamuoyuna açıklanan Büyük Sanayi Sitesi’ndeki işyerlerinin Bursa dışından birçok esnafa da satıldığı ileri sürülürken, yine Tak’ın bölgeye arazi aldığı öne sürülüyor. Tak’ın bölgede kendisine ve yakınlarına çıkar elde ettiği iddia ediliyor.
KOLTUK NEDEN VAZGEÇİLMEZ?
Kamuoyunda zaman zaman gündeme gelen bir başka konu ise BESOB Başkanı, yönetim kurulu üyeleri ve oda başkanları ne kadar ücret aldıkları. Üye sayısı 500’e kadar olan oda başkanları 1 asgari ücret tutarında maaş alıyor. Bin üyeye kadar olanlarda 2 asgari ücret, binden fazla olanlar ise 3 asgari ücret alıyor. Bu isimlerden birlik yönetimine seçilenler ayrıca birlikten maaş alıyor. Arif Tak, Birlik başkanlığından aldığı ücret 5 asgari ücret olurken, başkanı olduğu odadan ve yönetimine girdiği şirket ve vakıflarla üst birliklerden de ücret alıyor.
GÖREV ÜSTÜNE GÖREV ALIYOR
Lokantacılar Odası Başkanlığı’na seçildiği 1971 yılından beri basamakları hızla tırmanan Arif Tak, 1977 yılında Türkiye Lokantacılar, Pastacılar, Restorancılar Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi oldu. Bu tarihten sonra sırasıyla 1978 yılında Esnaf Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyeliği, 1980 yılında Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilen Tak, 1993 yılında ise BESOB Başkanı seçildi. 1994-2005 yılları Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyeliği, 1999-2005 yılları Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu Genel Başkanlığı, 2006 yılında Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu Genel Başkan Vekilliği, 2007 yılında Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Mesleki Eğitimi Danışmanlığı Birimi Yönetim Kurulu Üyeliği’ne getirilen Tak, 2010 yılında Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçildi. Tak, ayrıca Bursa Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği, Valilikçe Kurulan Afet Merkezi Yönetim Kurulu Üyeliği, Sağlık ve Eğitim Vakfı Başkanlığı, Kurulu bulunan 2.şirket Yönetim Kurulu başkanlığı, İl Trafik Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini de yürütüyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.