SON DAKİKA
Hava Durumu

'Et için kesilen hayvan kurban olmaz'

İnegöl Müftüsü Bayram Canbey, kurbanın etini düşünmeden Allah rızası için kesilmesi gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 28.10.2011 13:56
Haber Güncellenme Tarihi: 28.10.2011 14:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
'Et için kesilen hayvan kurban olmaz'
İnegöl Müftüsü Bayram Canbey, kurbanın etini düşünmeden Allah rızası için kesilmesi gerektiğini söyledi.

6 Kasım 2011 tarihinde idrak edeceğimiz kurban bayramı öncesinde kurban keseceklere ikaz ve tavsiyelerde bulunan Müftü Canbey, "Kurban bir ibadettir. İbadetle ilgili olan her husus direk müftülüğümüzü ilgilendiriyor. Kurbanların, eziyet edilmeden, hijyenik şartlarda kesilmesi gibi ilçemizde oluşturulan Kurban Hizmetleri Komisyonu var. Komisyon, bayramla alakalı birtakım tedbirler aldı, kararları ilgili kurumlara gönderdi. Her kurum üzerine düşen görevi yapacak" dedi.
Kurban satın alırken, bayram günü kesmesi vacip olan kurbanı almaya diye niyet edilmesi gerektiğini bildiren Canbey, "Bunu keserken, tekrar niyet etmesi şart değildir. Bu aldığı hayvanı kurban etmesi de şart değildir, fakat keseceğinin kıymeti bundan az olmamalı. Satın alırken, hiç niyet etmese de olur, fakat bunu keserken veya kesecek olanı vekil ederken niyet etmesi gerekir. Alınacak kurbanın sağlıklı olması da gerekiyor. Vatandaşlarımız hayvanın pasaportuna baksın. Aksi takdirde birinin çalınmış kurbanlığını biri getirip satabilir. Dişleri dökülmüş, ayağı topal, boynuzları olmayan, çok zayıf olan hayvanlar kurban olmaz. Özellikle gebe bir hayvanı almaktan kaçınmalıdır. Kurban etmek niyetiyle alınan hayvanın sütü içilmez, fakire verilir" diye konuştu.
Davar, sığır ve deveden kurban olur, başka hayvandan kurban Betgram olmayacağını belirten Canbey, "Davar denince koyun, keçi, sığır denince de, inek, boğa, manda, dana, düve, tosun anlaşılmalıdır. Kurban kesmenin dini kuralları vardır. Kurbanımızı kesmeden önce, hayvanı ayaklarından bağlayıp yatırdıktan sonra, başını kıbleye çevirerek, hayvana eziyet etmeden 'Bismillahi allahü ekber' diyerek kurbanımızı keseriz. Şah damarları ve yemek ile nefes borularının kesilmesi ile kurbanımızı usulüne uygun şekilde kurban etmiş oluruz. Kesen vekil ise kurban sahibinden sesli vekaleti sesli olarak alması gerekir" şeklinde konuştu.

KURBANIN CİNSEL ORGANININ YENMESİ CAİZ DEĞİLDİR
Kurbanın hangi organının yenilmediği hakkında da bilgi veren Canbey, "Kurbanın 7 yeri yenmez. Bunlar, akan kan, idrar aleti, hayaları (koç yumurtası), bezleri (guddeleri), safra kesesi, dişi hayvanın önü ve idrar kesesidir. Bunların haricindeki organları yenir. Bazı insanlarımız, erkeklik organı ile beraber yumurtalıklarını yiyor. Bunların dinen yenmesi caiz değildir" dedi.
Fakirlerin ve konu komşunun da gözetilmesi gerektiğini ifade eden Canbey, "Aile nüfusunuz çok kalabalık değilse, kendimize çok fazla ihtiyaç yoksa etler üçe taksim edilebilir. Bir kısmı fakirlere, bir kısmı akrabalara, bir kısmı da kendimize ayırabiliriz. Kurban kesme işini zor şartlarda yapan fakirler ise, tamamını kendisi de yiyebilir" ifadelerini kullandı.

KURBAN ET İÇİN KESİLMEZ
Yünü kırkılmış koyunu kurban etmenin mekruh solduğunun altını çizen Canbey, "Et için kesmek isteyenler varsa bu günde gidip bir hayvan alıp taksim edebilirler. Ama o kurban olmaz. Et için kesilen hayvan, kurban olmaz. Kurban, hissesine katılan kişilerin hepsinin Allah rızası için kurban kesme niyetinde olmaları lazım. Biri et için girerse bu caiz olmaz. Diğer hisse sahiplerinin de kurban vecibelerini zedeler. Anlaşabilecek olan kişilerin bir araya gelip kurban kesmesi lazım. Kurban kesildikten sonra taksim edilir, sonunda helalleşip kurban vecibesi son bulur" dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.