SON DAKİKA
Hava Durumu

FED'ten sonra TL kazandı!

ABD Merkez Bankası'nın son bir yıldır beklenen faiz artırım kararının aralık toplantısında gelmesinin ardından TL, dolar karşısında 3 günde

Haber Giriş Tarihi: 20.12.2015 13:01
Haber Güncellenme Tarihi: 20.12.2015 14:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
FED'ten sonra TL kazandı!
ABD Merkez Bankası'nın son bir yıldır beklenen faiz artırım kararının aralık toplantısında gelmesinin ardından TL, dolar karşısında 3 günde yüzde 2 değer kazandı.
 

 

FED toplantısı öncesinde faiz artırım beklentileri ile negatif seyreden TL, özellikle kasım ayı başından FED toplantısına kadar satış baskısı altında kalmıştı. FED toplantısı öncesinde TL varlıkları üzerindeki baskı, analistlerin faiz artırımından sonra dolar/TL'de 3 seviyelerinin aşılabileceği söylemlerine, hatta 3,15 seviyelerinin konuşulmasına neden olmuştu. FED'in piyasa beklentileri doğrultusunda gösterge faizini 25 baz puan artırmasının ardından birçok analistin genel beklentilerinin aksine düşüşe geçen dolar/TL, 2,91'in altına kadar geriledi. Son üç günlük işlemelere bakıldığında TL'nin ise diğer gelişen ülke para birimlerinden de pozitif yönde ayrıştığı görülüyor. Fed kararı öncesinde 2,99'un üzerini test eden dolar/TL, düşüşünü üst üste 3'üncü güne taşıdı ve 2,9054'e geriledi. Böylece dolar/TL'nin Fed öncesine göre düşüşü yüzde 2'yi aştı. 2015 yılının başından beri konuşulan Fed'in faiz artırımına başlayacağı beklentileri daha çok gelişen ülke para birimleri üzerinde baskıya neden olmuştu. Yılbaşına göre dolar karşısında TL yüzde 25, Güney Afrika randı yüzde 30, Brezilya reali yüzde 45 geriledi. Hindistan rupisi, Endonezya rupisi ve Meksika pesosunun dolar karşısındaki azalışı ise yüzde 5-15 seviyelerinde kaldı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.