SON DAKİKA
Hava Durumu

FETÖ'cü vali Harput gözaltına alındı

Bursa eski valisi Şahabettin Harput FETÖ operasyonu kapsamında gözaltına alındı. Bursa'da görev yaptığı sürede kamu arazilerini FETÖ'nün kuruml

Haber Giriş Tarihi: 28.07.2016 11:19
Haber Güncellenme Tarihi: 28.07.2016 12:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
FETÖ'cü vali Harput gözaltına alındı
Bursa eski valisi Şahabettin Harput FETÖ operasyonu kapsamında gözaltına alındı.

Bursa'da görev yaptığı sürede kamu arazilerini FETÖ'nün kurumları Orhangazi Üniversitesi ve Bahar Hastanesine peşkeş çeken vali Harput gözaltına alındı.

FETÖ/PYD yapılanmasına yönelik operasyonda eski Bursa Valisi Şahabettin Harput, eski Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya ve aralarından önemli işadamlarının da bulunduğu 73 kişi gözaltına alındı.


Bursa Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, gözaltına alınması kararı verilen 73 kişiden Bursa’da 6.5 yıl valilik yapan ve bir dönem İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı görevinde de bulunan Şahabettin Harput ile eski emniyet müdürü Ali Osman Kahya dün gece yakalandı. Harput ve Kahya ile birlikte aynı operasyon kapsamında gözaltına alınanlar Bursa Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.


FETÖ HASTANESİNE KAMU BİNASI VERMİŞTİ





FETÖ operasyonu kapsamında kapatılan Bahar Hastanesi'ne İl Özel İdaresi binasının usulsüzlüklerle devreden vali Harput, kullanım süresini de uzattırarak FETÖ'cüleri koruma altına almıştı. Harput, görevden el çektirilmesine 3 ay kala İl Özel İdaresi’ne ait binayı usulsüz şekilde evrak oyunuyla Özel Bahar Hastanesi’ne kiraladı. Bursa’nın tam merkezi olan Çarşamba semtindeki 8 katlı ve 10 bin metrekare alan üzerine kurulu binanın 5’er yıllık bölümler halinde yapılan kira sözleşmesi 2012’de sona erdi. Sözleşmenin sona ermesiyle birlikte İl Genel Meclisi kira sözleşmesini sadece 1 yıl uzattı.
İKİNCİ BİNAYI DA VERMEK İSTEDİ
Eski Vali Harput, gerek mevcut hastanenin yanında bulunan ve yine İl Özel İdaresi’ne ait ikinci binayı da hastaneye tahsis etmek için çalışmaya başladı. Fakat bu sırada merkeze çekileceğini öğrenen Harput, bu kez de hastanenin faaliyet gösterdiği binanın kira sözleşmesini uzatmak için harekete geçti. İlgili daire başkanlığının teklifi ile İl Genel Meclisi’ne gelen ve komisyona sevk edildikten sonra bir kısım meclis üyelerinin itirazına rağmen Meclis’ten geçirilen karar ile bina paralel yapının hastanesine 10 yıllığına kiralandı. Bazı İl Genel Meclisi üyelerinin daha fazla gelir elde etmek için binanın, başka teklifler alınarak yeniden kiralanması teklifine karşı çıkan Şahabettin Harput, Özel Bahar Hastanesi’nin kira sözleşmesinin 2013 Mayısından itibaren 10 yıl uzatıldığı yönündeki kararı İçişleri Bakanlığı’na yolladı.

ORHANGAZİ ÜNİVERSİTESİ'NE YER TAHSİSİ YAPTIRDI

ıldırım Belediye Başkanı olduğu dönemde, FETÖ/PDY’ye yakın isimlere verdiği imtiyazlarla kamu kaynaklarını sorumsuzca peşkeş çeken Özgen Keskin’in ilçeye verdiği zarar halen temizlenmeye çalışılıyor. Keskin’in paralel yapının eğitim kurumlarından Orhangazi Üniversitesine yok pahasına kiraya verdiği arsa sözleşmesi, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali’nin müdahalesi ile yargıya taşındı. 2010 yılında üniversitenin kullanımı için Uludağ Kültür ve Eğitim Vakfı’na tahsis edilen 1177,80 metrekare arsa için sözleşmede aylık 110 lira kira bedeli belirlendi. Her yıl yüzde artış yapılması öngörülen sözleşmede kira süresi 10 yıl olarak kararlaştırıldı. 2014 ılında 150,43 lira kira ödenen arsanın gerçek değerinin aylık 10 bin lira olduğu yapılan incelemeyle ortaya çıktı.

EDEBALİ SÖZLEŞMENİN PEŞİNE DÜŞTÜ

30 Mart 2014 yerel seçimi sonrası göreve gelen Başkan İsmail hakkı Edebali’nin ilk işi belediye kaynaklarının kullanımı incelemek oldu. Edebali Temmuz ayında Orhangazi Üniversitesi kampusunda H22d08b1a pafta 1647 ada 54 parsel sayılı ve 63 bin 750,98 metrekare sahalı gayrimenkuldeki Yıldırım Belediyesi’ne ait 1177,80 / 9375098 (1177,80 metrekare) hissenin gerçek değerinin araştırılması için encümene görev verdi. Yapılan araştırma sonucunda 2014 yılı Ağustos ayında arsanın gerçek kira bedelinin aylık en az 10 bin lira olması gerektiği ve 15 Mart 2015 tarihinden itibaren bu bedel üzerinden ödeme yapılması gerektiği Uludağ Kültür ve Eğitim Vakfına bildirildi.

PARALEL ÜNİVERSİTEDEN İTİRAZ GECİKMEDİ

FETÖ operasyonunda el konulan Orhangazi Üniversitesine yer tahsisinin arkasındaki isimler de eski Yıldırım belediye başkanı Özgen Keskin ile vali Harput idi. Şehir Gazetesi olarak gündeme getirdiğimiz “Orhangazi Üniversitesi’ne usulsüz alan tahsisi” konusunun bu baskınla birlikte mercek altına alınması bekleniyor. 80 dönümlük kamu arazisi Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin döneminde, usulsüz olarak tahsis edilmişti. Uludağ Kültür ve Eğitim Vakfını kullanan FETÖ üyeleri, “öğrencilere burs veriyoruz” diyerek dini duygularını istismar ettiği insanlardan yüklüce bağışlar toplamıştı. Vatandaşların daire, arsa ya da nakit para, çek vererek hatta senet imzalayarak adeta borçlu hale getirildiği sistem mercek altına alındı. Bu kaynaklar üzerine kurulan üniversitede harekata geçen polis gizli tanıkların verdiği bilgiler doğrultusunda operasyonlar gerçekleştirdi.


TAPU KADASTRO BİNASINDA İHALE KURNAZLIĞI

FETÖ'cü Vali Şahabettin Harput döneminde yapılan ve Harput’un özel gayreti ile Dünya Bankası Hibe kredisi sağlanarak Kamu İhale Kanunu kapsamından çıkarılan Tapu ve Kadastro 4. Bölge Müdürlüğü Binası, davet usulü ile anahtar teslim ihale edildi. 2014 yılının aralık ayında yapılan ihaleyi en düşük teklifi veren Y.D.A İnş. San. Tic. A.Ş-Fuat Çelik İnşaat San. A.Ş konsorsiyumu kazandı. Konsorsiyum 18 milyon 844 bin liralık en düşük teklifle işi aldı ancak anahtar teslim ihale edilen iş, bir süre sonra keşif artışı nedeniyle 24 milyon 556 bin 855 liraya çıktı. Daha önce Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü’ne ait binaların olduğu arazide nasıl bir iş artışı olduğu açıklanmazken, yüklenici firma 6 milyon liraya yakın parayı cebine koydu. Kamu İhale Kanunu’ndan kaçırılan bina işinde iş artışı kafaları karıştırdı. Konuyla ilgili bir başka iddia ise bu paranın Orhangazi Üniversitesi’nin inşaatında kullanıldığına yönünde.

BAŞINDAN SONUNA KADAR SKANDAL

Şehir Gazetesi’nin manşetten gündeme taşıdığı konuyla ilgili paralel Vali Şahabettin Harput’tan ses çıkmadı. Ancak beklenen açıklama Başbakanlık İletişim Merkezi’nden (BİMER) geldi. BİMER’in ilgili kurumlardan aldığı resmi bilgilere dayanarak yaptığı bilgilendirmede iş artışına neden olan gerekçeler sıralandı. Bunların başında fore kazık imalatı, dış cephe malzeme değişikliği, demir miktarının ihalede yanlış yazılması ve dolayısıyla bundan kaynaklanan demir artışı, otomasyon sistemindeki artışlar, mekanik tesisattan kaynaklanan artışlar ve eski binaların yıkımında yapılan hesap hataları gösterildi. Yani ihale başından sonuna kadar hatalar zinciri ile dolu ve milletin 6 trilyonu için ilgili kurum ve kişiler “Pardon” dedi.

 


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.