SON DAKİKA
Hava Durumu

Gölge CIA'den flaş Rusya ve Karadeniz raporu!

‘Gölge CIA' olarak bilinen ABD merkezli düşünce kuruluşu Stratfor, Karadeniz'i kontrol etme ‘yarışının' giderek kızışacağını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2016 18:30
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2016 19:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Gölge CIA'den flaş Rusya ve Karadeniz raporu!
‘Gölge CIA' olarak bilinen ABD merkezli düşünce kuruluşu Stratfor, Karadeniz'i kontrol etme ‘yarışının' giderek kızışacağını belirtti.
 

 

 



‘Gölge CIA' olarak bilinen ABD merkezli düşünce kuruluşu Stratfor, NATO'nun kendisi için stratejik önem taşıyan Karadeniz'deki faaliyetlerini arttırmak isteyeceğini, Rusya ile gerginlik istemeyen Türkiye'nin bu duruma daha mesafeli yaklaşabileceğini belirtti.

Karadeniz'i kontrol etme ‘yarışının' giderek kızışacağı belirtilen Stratfor raporuna göre 2014 yılında Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasından bu yana, bölgedeki güç dengesinde önemli değişiklikler meydana geldi. Ukrayna bölgede ‘dışarıda' bırakılırken, Rusya Karadeniz filosunu güçlendirdi. Bu arada da Karadeniz sularının stratejik önemi Avrupa'da Rusya'ya karşı daha ‘caydırıcı' güç olmak için çabalayan NATO için arttı.

‘NATO, KARADENİZ'DEKİ VARLIĞINI ARTIRMA KONUSUNU GÖRÜŞECEK'

Stratfor, NATO'nun 1936 yılında imzalanan ve Karadeniz'e sınırı olmayan ülkelere askeri gemilerin tonaj, araç sayısı ve bir yerde kalma süresi gibi kısıtlamaları içeren Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni dikkate alması gerektiğini kaydetti.

Raporda "Birlik sözleşmedeki kısıtlamaları Karadeniz'e farklı ülkelerin gemilerini dönüşümlü olarak konuşlandırarak bypass edebilir. (Polonya'nın başkenti)Varşova'daki NATO zirvesinde Birlik, Karadeniz'deki varlığını arttırma imkânlarını görüşecek" ifadeleri kullanıldı.

‘TÜRKİYE VE BULGARİSTAN, MESAFELİ YAKLAŞABİLİR'

Karadeniz'e kıyısı olan üye ülkelerin tamamının, NATO'nun Karadeniz'deki faaliyetlerini arttırma planını desteklemeyeceği belirtilen raporda "Romanya böyle bir girişimi destekleyebilir, ancak Rusya ile gerginlik istemeyen Türkiye ve Bulgaristan, bu duruma mesafeli yaklaşabilir" ifadeleri kullanıldı.

Raporda ayrıca NATO, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ndeki kısıtlamaları bypass etmenin bir yolunu bulsa bilse, Kırım'ın Rusya'ya Birlik'e karşı büyük bir avantaj sağlayacağı vurgulandı.



 

kaynak:haber7

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.