SON DAKİKA
Hava Durumu

 Gürsu'da 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan patlama olmayabilirdi: Kaçak fabrika neden yıkılmadı?

  Gürsu Uludağ Organize Sanayi Bölgesi’nde bir boyahanede meydana gelen patlamada 5 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından gözler bu

Haber Giriş Tarihi: 10.11.2017 22:00
Haber Güncellenme Tarihi: 11.11.2017 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
 Gürsu'da 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan patlama olmayabilirdi: Kaçak fabrika neden yıkılmadı?
 

Gürsu Uludağ Organize Sanayi Bölgesi’nde bir boyahanede meydana gelen patlamada 5 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından gözler bu bölgeye çevrilirken, ihmaller zincirinin neden yaşandığı tartışılıyor. Gürsu Belediyesi’ne başvuruyu yeterli gören Uludağ Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi’nin Temmuz 2017 tarihinde yenilenen yönetmeliğe rağmen kaçak binaların yıkımı için Bursa Valiliği’ne başvurmadığı ortaya çıktı.

Gürsu’da 8 Kasım Çarşamba günü buhar kazanının patlaması sonucu 5 işçi hayatını kaybedenken 16 kişi de yaralandı. Bursa kazanın yaralarını sarmaya çalışırken, ihmal iddiaları gündeme bomba gibi düştü. İhmal olabileceği iddiasını ilk ortaya atan isim olan Uludağ Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aydın, "Bölgemizde kendini teknolojik olarak yenilemeyen 3 firmadan biriydi. Buhar kazanının patlamasında kesinlikle bir ihmal var" dedi.

ENCÜMEN KARARI ALINDI

Bunun üzerine kamuoyunun dikkati ihmalin nerede olduğuna yöneldi. Yönetmeliğe göre kaçak tespiti Uludağ Organize Sanayi Bölgesi tarafından yapılan fabrikaların yıkımı için 2016’da Gürsu Belediyesi’ne yazı yazıldı. Uludağ OSB’nin başvurusunu değerlendiren Gürsu Belediyesi Encümeni, yıkım işlemini OSB’ye bırakılmasına karar verdi ve alınan kararı ilgili kuruma iletti. Ancak bu yıkımları yapacak imkânlara sahip olmayan Uludağ OSB ve diğer OSB’lerin başvurusu ile Temmuz 2017’de yönetmelik değişti ve yıkımların Valilikler ve kaymakamlıklar eliyle yapılması yönetmelikte yer aldı.

ULUDAĞ OSB VALİLİĞE BAŞVURMADI

Yönetmelik değişmesine rağmen Uludağ OSB yönetimi bu kaçak üretim yerlerinin yıkılması için Bursa Valiliği’ne gereken bildirimde bulunmadı. Oysa kaçak tespiti yapılan yerlerin bildiriminin yapılması yasal bir sorunluluk olarak OSB’lere veriliyor. OSB’lerin bildiriminin ardından da Valilik ya da kaymakamlık kaçak yerlerin yıkımı için gereken çalışmayı yürütüyor.

AYDIN: BİZ GEREKENİ YAPTIK

Şehir Gazetesi’nin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Uludağ OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aydın, bölgede kaçak zaptı tutulan yerlerle ilgili 8 Ağustos 2016 tarihinde Gürsu Belediyesi’ne yazdıklarını söyledi. Kendilerinin tespitleri 2016 yılında yaptıklarını vurgulayan ve son yönetmelik değişiminden sonra tekrar başa dönerek işlemlerinin yenilenmesi gerektiğini anlatan Aydın, Valiliğe başvuru yapılıp yapılmadığına yönelik soruyu yanıtlarken, yapılmadığını teyit etti.

FACİA GELİYORUM DEMİŞ!

Geçen yıl kaçak olduğu tespiti yapılan, Gürsu Belediyesi Encümeni tarafından yıkım işlemleri Uludağ OSB’ye bırakılan fabrikadaki facia, yıkım işlemi yapılamadığı için adeta bağıra gelmiş. Uludağ OSB’nin imkânları olmadığı için yıkımı yapamaması, yönetmelik değişikliğine rağmen mevcut durumu Valiliğe ve kaymakamlığa bildirmemesi, fabrikanın çalışmaya devam etmesine neden olurken, eski teknoloji ile çalışan fabrikanın içindeki ihmaller zincirinin de buna eklenmesiyle büyük bir facia yaşanmasını beraberinde getirdi. Olayla ilgili devletin incelemeleri devam ediyor. Bakalım bu işin sonunda yapılmayan işlemler ve ihmaller için kimler hesap vermek zorunda kalacak.

14 YARALI TABURCU OLDU

Öte yandan Gürsu’daki iplik-boya fabrikasında meydana gelen patlamada yaralanan 16 kişiden 14'ü taburcu oldu. Yaralılardan Hüseyin Gül'ün Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi ortopedi servisi; Özlem Kılıç'ın ise Çekirge Devlet Hastanesi yoğun bakım ünitesindeki tedavileri devam ediyor.

(Fetih BAĞCI)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.