SON DAKİKA
Hava Durumu

Haddini bil WhatsApp

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin sosyal medya kuruluşlarıyla ilgili çıkardığı kanuna karşı Türkiye’de temsilcilik açmaya yanaşmayan WhatsApp, AB’ye uygulamadığı zorunlu güncellemeyi Türkiye’de uygulamaya kalkıyor. Sosyal medya kullanıcıları arasında büyük tepkiye yol açan ve Türkiye’yi hedef alan WhatsApp ve benzeri uygulamalara yönelen sosyal medya kuruluşlarına devlet haddini bildirmeli.

Haber Giriş Tarihi: 10.01.2021 20:01
Haber Güncellenme Tarihi: 10.01.2021 22:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Haddini bil WhatsApp

Güncellenen koşullarını ve gizlilik ilkesini 8 Şubat'a kadar onaylamayan Türkiye’deki kullanıcıların uygulamayı kullanamayacağını bildiren WhatsApp, Avrupa Birliği ülkelerindeki kullanıcıların bu durumdan etkilenmeyeceğini duyurdu. Önceki gün ABD'li teknoloji devi Facebook'un sahibi olduğu WhatsApp, kullanıcılarına güncellenen koşullarını ve gizlilik ilkesini içeren bir bildirim yolladı. Bildirimde, güncellemelerin "WhatsApp hizmeti ve verilerinizi nasıl işlediğimiz. İşletmelerin, WhatsApp sohbetlerini saklamak ve yönetmek için Facebook tarafından barındırılan hizmetleri nasıl kullandığı. Facebook şirket ürünlerinde entegrasyonlar sunmak için Facebook ile nasıl çalıştığımız." konularında daha fazla bilgi içerdiği belirtildi. Kullanıcıların "Kabul Et" sekmesine tıklayarak, 8 Şubat'ta yürürlüğe girecek yeni koşulları ve gizlilik ilkesini kabul etmiş olacağının aktarıldığı bildirimde, "Bu tarihten sonra, WhatsApp'ı kullanmaya devam etmek için bu güncellemeleri kabul etmeniz gerekecektir. Hesabınızı silmeyi tercih ediyor ve daha fazla bilgi almak istiyorsanız Yardım Merkezi'ni de ziyaret edebilirsiniz." ifadelerine yer verildi.

TÜRKİYE'DEKİ KULLANICILAR KABUL ETMEK ZORUNDA

WhatsApp sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, 8 Şubat'a kadar onaylanması gereken yeni koşulların AB ülkelerindeki kullanıcıları kapsamadığı belirtildi. Belirtilen ülkelerdeki kullanıcıların verilerinin reklam ve benzeri amaçlarla Facebook'un şirketleriyle paylaşılmayacağı kaydedildi. WhatsApp, güncellemeden etkilenmeyecek kullanıcılarının olduğu bölgeyi Avrupa Bölgesi olarak tanımlasa da belirtilen ülkeler arasında sadece AB ülkeleri yer alıyor. Bu nedenle Türkiye'deki kullanıcıların WhatsApp'ı kullanmaya devam etmek için 8 Şubat'a kadar güncellenen uygulama koşullarını kabul etmesi gerekiyor.

TÜM BİLGİLER TOPLANIYOR

WhatsApp'ın sitesindeki bilgilere göre, uygulamanın kullanıcılarından topladığı bilgiler arasında; hesap bilgileri, mesajlar, bağlantılar, durum bilgisi, işlem ve ödeme verileri, müşteri desteği ve diğer iletişimler, kullanım ve kayıt bilgileri, cihaz ve bağlantı bilgileri, konum bilgileri, çerezler, üçüncü taraftan sağlanan bilgiler yer alıyor. Uygulama elde ettiği bilgileri; hizmetler, emniyet, güvenlik ve bütünlük, Facebook şirketleri hakkındaki iletişimler ve kurumsal iletişimler için kullanıyor. WhatsApp, Facebook tarafından 2014 yılında satın alınmıştı. Facebook, dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformları arasında yer alan Messenger, Facebook ve Instagram'ı da bünyesinde bulunduruyor.

TÜRK KULLANICILARDAN DİGİTAL SÖMÜRÜYE BAŞKALDIRI

Türk devletine karşı adeta operasyon çeken sosyal medya platformunun uygulamasına Türk kullanıcılar büyük tepki gösterirken,  WhatsApp'ın yeni gizlilik ilkeleri sonrası yerli anlık mesajlaşma uygulamaları BiP ve Dedi'yi tercih edenlerin sayısı hızla artıyor. Türk kullanıcılar Facebook ve İnstagram üzerinden paylaşımlar yaparak, birbirlerini yerli BİP ve DEDİ programlarının yanı sıra Rus Telegram kullanmaya davet ediyor.

#WHATSAPPSİLİYORUZ ETİKETİYLE YÜZBİNLERCE PAYLAŞIM YAPILDI

Dijital alanın daha adaletli hale getirilmesi gündemdeki yerini korurken WhatsApp, 4 Ocak'ta "Gizlilik İlkesi"ni güncellemiş ve onay için kullanıcılara 8 Şubat'a kadar süre vermişti.  WhatsApp'ın "onay dayatmasıyla" karşılaşan Türkiye'deki kullanıcılar, sosyal medyada #WhatsAppSiliyoruz etiketiyle paylaşımlar yapmaya başladı. Bir günde 100 binden fazla paylaşım yapan Türkiye'deki kullanıcıların, yerli alternatiflere yöneldiği görüldü. BiP'in kullanıcı sayısı son 24 saat içerisinde 1 milyon 124 bin kişi daha arttı. Dünya çapında 53 milyonun üzerinde indirilen BiP uygulaması, her geçen gün eklenen yeni özellikleriyle daha da gelişiyor. Yine Türk kullanıcılar, devletin kanunlarına uymamakta direnen ve Türk devletine operasyon çekmeye kalkan Facebook ve WhatsApp’a devletin gereken cevabı vermesini ve had bildirmesini bekliyor.

(Deniz AKIN)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.