SON DAKİKA
Hava Durumu

İkisi de güçlü Avrupa istiyor

AB Bakanı Bağış, Erdoğan ve Cameron'un daha güçlü bir Avrupa istediklerini söylemeye çalıştığını kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 14.02.2013 10:36
Haber Güncellenme Tarihi: 14.02.2013 11:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
AB Bakanı Bağış, Erdoğan ve Cameron'un daha güçlü bir Avrupa istediklerini söylemeye çalıştığını kaydetti.


 
 

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ''Ne benim Başbakanım ne de İngiltere Başbakanı David Cameron, AB'den çıkmak istediğini söyledi. Ama her ikisi de daha iyi ve güçlü bir Avrupa istediklerini söylemeye çalıştı'' dedi.

Bağış, İngiltere'nin başkenti Londra'daki resmi temasları çerçevesinde ''Royal United Services Institute'' (RUSI) adlı düşünce kuruluşunda konuştu.

Birleşik Krallık'taki siyasi partilerin Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği destekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Bağış, Türkiye'nin yakın coğrafyasıyla yakınlaşmasının AB üyeliği hedefinden ve Batı'dan uzaklaştığı anlamına gelmediğini vurguladı.

AB üyeliği için hiçbir ülkenin 54 yıl boyunca bekletilmediğini ifade eden Bağış, ''Bazen tepkilerimiz duygusalmış gibi görünebilir ama bizim yerimizde kim olsa bunu anlar'' dedi.

Türkiye ile müzakerelere başlama kararının AB'de oybirliğiyle alındığına dikkati çeken Bakan Bağış, ancak yine oybirliğiyle alınacak bir kararın bu sürece son verebileceğini söyledi. Bağış, AB'nin karşı karşıya olduğu ekonomik sorunun da ''fikir birliği sorunu'' olduğunu belirtti.

''Sırt dönme lüksü yok''

Bağış, ''Ne benim Başbakanım ne de İngiltere Başbakanı David Cameron, AB'den çıkmak istediğini söyledi. Ama her ikisi de daha iyi ve güçlü bir Avrupa istediklerini söylemeye çalıştı. Ne Türkiye'nin Avrupa'ya sırtını dönme hakkı ve lüksü var, ne de Avrupa'nın Türkiye'ye sırtını dönme hakkı ve lüksü var'' diye konuştu.

Fransa'da hükümet değişiminin Türkiye'nin AB üyeliğine etkisine ilişkin bir soruya karşılık da Bakan Bağış, Fransa Dışişleri Bakanlığı'nın dün Türkiye-AB ilişkilerine yeni bir dinamizm getirmeye kararlı olduğunu ve 22. fasıl için engeli kaldırmaya karar verdiklerini bildirdiğini söyledi.

Bunu memnuniyetle karşıladığını ifade eden Bağış, ''İrlanda'nın AB dönem başkanlığında fasıl açmayı umuyoruz. Bu fasıl 'bölgesel politikalar' faslı olacak'' dedi.

Türkiye-AB ilişkilerindeki asıl konunun Kıbrıs sorunu olduğunu da belirten Egemen Bağış, Güney Kıbrıs'ta yapılacak seçim sonuçlarının beklendiğini kaydetti.

Bağış, kentten ayrılmadan önce basın mensuplarına yaptığı açıklamada da temasları çerçevesinde AB Bakanıyla ve Londra Belediye Başkanı Boris Johnson ile görüştüğünü söyledi. Bağış şöyle konuştu:

''Bizim milli kuzenimiz olarak addettiğimiz Londra Belediye Başkanı Boris Johnson ile görüştüm. Lordlar ve Avam Kamarası üyeleriyle Türkiye'nin AB sürecini ve Türkiye'nin önemsediği konuları değerlendirme imkanımız oldu."

Londra'nın Türk kökenli Belediye Başkanı Johnson'ın İngiltere'nin sevilen, şakacı ve popüler siyasetçilerinden biri olduğunu belirten Bağış, Johnson'ın İstanbul'un 2020 Olimpiyat Oyunları'na tam destek sözü verdiğini söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.