SON DAKİKA
Hava Durumu

İşçi mesaide, yönetim eğlencede

  2015’e işçi eylemlerinin damgasını vurduğu Renault, yıla beyaz yakalıların tango ve salsa gösterilerinin sahnelendiği “Sev Kardeşim”

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2015 06:00
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2015 07:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
İşçi mesaide, yönetim eğlencede
 

2015’e işçi eylemlerinin damgasını vurduğu Renault, yıla beyaz yakalıların tango ve salsa gösterilerinin sahnelendiği “Sev Kardeşim” temalı yılbaşı kutlaması ile veda etti. Yöneticilerin gönüllerince eğlendiği gece fabrikada çalışan vardiyada ise eylem hazırlığı gündemdeydi.
Oyak Renault, beyaz yakalılar ve yönetime yakın olan işçilerin katıldığı eğlence ile 2015 yılına veda etti. Önceki gece Merinos Kongre Kültür merkezinde gerçekleştirilen eğlencenin teması ise, “Sev Kardeşim” idi. Yöneticilerin ve onlara yakın duran bir grup çalışanın katıldığı gecede salsa ve tango gösterileri sergilendi. Aynı saatlerde fabrikada çalışan ve 2 saat fazla mesaiye kalması istenen vardiya ise, sendikal haklarına tam anlamıyla kavuşamamanın sıkıntısıyla eylem hazırlığı içindeydi.
EYLEMLERİN YANKISI MAAŞA YANSIDI AMA…
Mayıs ayına damgasını vuran metal sektörü çalışanlarının eyleminde en uzun süre direnen ve organize olarak eyleminin sürdüren Renault olmuştu. İçeride kalan ve fabrikayı boşaltmayan işçilerin günlerce süren direnişi maaşlarına yansıdı ama istedikleri sosyal imkanlar halen sağlanmadı. İşten çıkarmaların sonrasında üretim yükleri daha da artan çalışanlar, maaşlarındaki iyileştirmenin bu koşullar için geçerli olamayacağına dikkat çekti.
FARKLI SENDİKA, AYNI KOŞULLAR
Mayıs ayındaki eylemler sonrası Renault çalışanları Türk Metal Sendikasından istifa ederek Birleşik Metal Sendikasına kaydolmuşlardı. Çalışanların açıklamasına göre 3500 işçi Birleşik Metal’e ve 300 işçi Türk Metal’e kayıtlı ve 700’e yakın işçi sendikasız çalışıyor. Birleşik Metal’den de umduklarını bulamadıklarını vurgulayan işçilerin kaygısı, asgari ücretin zamlanması sonrası maaş dengelerinin nasıl korunacağı.
ASGARİ ÜCRET ZAMLANINCA NE OLACAK?
Fabrikaya başlayan bir işçinin asgari ücret ve yanında ikramiyelerle ilk maaşının hesaplandığını hatırlatan çalışanlar, yılbaşı sonrası asgari ücretin zamlanması ile yine sıkıntılı günler yaşanacağını söyledi. Asgari ücretin 1300 lira olması durumunda ikramiyelerle birlikte yeni başlayan bir işçinin maaşı 1750 lira olacak. Oysa firmada 11 yıldır çalışan bir eleman 1950 lira almaya devam edecek. 11 yıllık deneyimin karşılığının 200 lira olamayacağını vurgulayan işçiler, koşullar böyle giderse yeni yılı eylemle karşılayacaklarını söyledi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.