SON DAKİKA
Hava Durumu

İsrafa isyan etti 1 yıl hiç alışveriş yapmadı

  Alışveriş yapmanın ihtiyaçtan çok duygusal boşluktan kaynaklandığını savunarak, “1 yıl boyunca hiç bir şey almama” kararı veren Sel

Haber Giriş Tarihi: 09.12.2015 06:00
Haber Güncellenme Tarihi: 09.12.2015 07:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
İsrafa isyan etti 1 yıl hiç alışveriş yapmadı
 

Alışveriş yapmanın ihtiyaçtan çok duygusal boşluktan kaynaklandığını savunarak, “1 yıl boyunca hiç bir şey almama” kararı veren Selma Hekim, sürenin sonunda deneyimlerini ve değişen yaşam tarzını paylaştı.

Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Araştırma ve Uygulama Merkezinde İdari Koordinatörü ve sanatçı Selma Hekim, 1 yıl evvel başlattığı “gıda ve zorunlu ihtiyaç dışında hiçbir şey almama” eylemini tamamladı. http://almadim.blogspot.com.tr adresinden de gün gün harcamalarını ve yaşamındaki değişimi paylaşan Selma Hekim, tepki göreceğini düşünmesine rağmen kardeşinin düğününde dahi yeni elbise almadığı halde ailesi tarafından desteklendiğini anlattı. Satın almanın ihtiyaçtan çok kısa süreli psikolojik bir tatmin olduğuna dikkat çeken Hekim, bir internet sitesine verdiği röportajda, “Alışverişten sonra mutluluğumun ne kadar kısa sürdüğünü fark ediyordum.” dedi.
ASLINDA HERKES DURUMUNUN FARKINDA
Herkesin alışveriş çılgınlığının farkında olduğuna dikkat çeken Selma Hekim, almama kararını paylaştığı kişilerden destek gördüğünü anlattı. Bir önceki kuşak için alışveriş yapmamanın çok da şaşılası bir eylem olmadığına dikkat çeken Hekim, “Eskiden çok az eşya varmış ve her biri çok değerliymiş o nedenle zaten onların kullanıp atıp yenisini alma alışkanlıkları yok. Ailemden en büyük kınamayı kardeşimin düğünü için yeni kıyafetler almadığım için yaşayacağımı sanıyordum ama tam tersi beni çok desteklediler.” dedi.
HAYATINIZDAKİ BOŞLUĞU SATIN ALARAK DOLDURAMAZSINIZ
İnsanların içindeki duygusal boşluğu doldurmak için satın aldıklarını söyleyen Hekim şöyle devam etti: “Alınan hiçbir şeyin içinizdeki boşluğu doldurmayacağını bilmelisiniz. O boşluk ne kadar büyükse o kadar çok almak istiyorsunuz ama satın aldığınızda o sizi sadece birkaç saat mutlu ediyor tekrar boşlukla baş başa kalıyorsunuz. İnsanı mutlu eden şey mal değil, deneyim biriktirmek; iç huzuruyla yaşamın tadına vararak yaşamak. Ayrıca şunu da gözlerinden kaçırıyorlar, bu dünyanın kaynakları sonsuz değil ve bizim tüketimimizin bedelini gelecek nesiller ödeyecek.”
PAKETLER YERİNE PAZARLARA YÖNELİN
Avrupa ve Amerika’daki gibi “ekolojik yaşam” biçiminin Türkiye’de benimsenmemesine değinen sanatçı Hekim, yine de zorluk yaşamadığını söyledi. Semt pazarlarının alışveriş alışkanlıklarının değiştirilmesinde önemli bir nokta olduğunu belirten Hekim, “Geleneksel bazı alışkanlıklarımız var. Her mahallede ayakkabı tamircisi, terzi var, hâlâ sütçüler var. Paketli ürün istemiyorsak pazarlar, ekolojik pazarlar, aktarlar var; süpermarkete bağlı değiliz. Ayrıca paylaşmayı seven bir topluluğuz. Daha çok eşyaya sahip olmak, işlenmiş gıda tüketmek, hazır olanı, plastik olanı almak, hijyen manyağı olmak yeni neslin kendini daha üst sınıf görmesine neden oluyor herhalde.” dedi.
ALIŞKANLIKLARIM TAMAMEN DEĞİŞTİ
Almama kararını uygulamadan önce kullandığı ve bu 1 yıl boyunca ihtiyaç duymadığı ürünleri yumuşatıcı, deodorant ve saç kremi olarak belirten Hekim, yaşam alışkanlıklarının da değiştiğini vurguladı. Gıda alışkanlıklarının da değiştiğini açıklayan sanatçı, “Et yemeyi bıraktım. Bisküvi cips, hazır çorba, pastörize süt- yoğurt, margarin, hazır sos vs gibi işlenmiş gıdaları tüketmiyorum. Evde daha çok yemek yapıyorum.” dedi.
HESAP GÜNÜ
Sanıyordum ki bir yıl bitince birçok şeyi eskitmiş olurum ama çok az şeyi elden çıkaracak kadar eskittim; bir iki çorap, bir çanta, bir kemer, bir sandalet. Bitirdiklerim, bir buçuk kutu şampuan, yaklaşık 4 sabun, bir kutu duş jeli, bir buçuk tüp diş macunu. Bunlar zaten başladığımda elimde olanlardı, bazıları da doğum günü hediyesi olarak gelmişti. Saçlarımı daha uzun aralıklarla yıkadım, diş macununu leblebi tanesi kadar sıktım. 3 kutu ekolojik çamaşır deterjanı, bir kutu da ekolojik bulaşık makinesi deterjanı aldım, yumuşatıcı yerine sirke kullandım. Ev temizlik malzemesi almadım; evde biraz vardı ve bir kere de ev arkadaşım aldı. Eskiden yarım yarım kalmış olan kremler, parfümler ve makyaj malzemeleri tükendi. Pet, tuvalet kağıdı, ilaç aldım. Yiyecek, içecek ve çok az da resim malzemesi ( işim bu olduğu için) aldım. Bir telefon şarjı, bir cilt ürünü ( cilt uzmanı aldırdı), bir bileklik, bir sabun ( dalgınlıktan alındı) ve bir de beyaz şal (İran sıcağıyla mücadele için) satın aldım. İşte bir yılın dökümü.
SELMA HEKİM KİMDİR?
İstanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünü ve Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Bileşik Sanatlar Programını bitirdi. Nouva Accedemia di Bella Arti Milano Görsel Sanatlar ve Küratörlük bölümünde 5 ay misafir öğrenci olarak bulundu. Yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli karma sergilere katıldı ve atölyeler düzenledi. İstanbul Teknik Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünde yüksek lisansına devam etmekte ve Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Araştırma ve Uygulama Merkezinde İdari Koordinatör olarak çalışmaktadır. Sokak sanatı, grafitti ve illüstrasyondan beslenen yağlıboya ve akrilik çalışmaların yanı sıra; video, yerleştirme, fotoğraf gibi çeşitli alanlarda da çalışmakta ve izleyici odaklı sanatla ilgilenmektedir.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.