SON DAKİKA
Hava Durumu

İşte o hikaye!

Eski bakan Faruk Çelik ve çekirdek ailesine ait HAKFA şirketiyle ilgili gerçekleri Bursa Şehir Gazetesi’nin manşetine taşımasının ardından Bursa’da tartışma daha da büyürken, eski Bakan Çelik’ten beklenen cevaplar henüz gelmedi. Bakan Çelik ve ailesine ait olan ve 2006 yılında kurulan HAKFA, ilginç bir şekilde Türkiye su pazarının lideri durumundaki Erikli’nin dağıtımını aldı ve 14 yıldır bu ilişki devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2020 20:52
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2020 22:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
İşte o hikaye!

Eski bakan Faruk Çelik ve ailesine ait servet Bursa’da sık sık gündeme gelen ve tartışılan konulardan birisi. Kulaktan kulağa dilden dile yayılan bu iddiaları belgeleriyle birlikte Bursa Şehir Gazetesi kamuoyu önünde eski Bakan Faruk Çelik’e sordu. Eski Bakan Faruk Çelik’in bir anlamda kendisi ve ailesinin serveti hakkındaki tüm iddia ve söylemleri kamuoyuna açıklama noktasında önemli bir imkan sağladı. Bir yandan Bakan beyin sorulara yanıt vermesini beklerken bir yandan da aileye ait şirketin hızlı yükselişi ile ilgili süreçleri kamuoyuyla paylaşmaya devam ediyoruz.

ERİKLİ’NİN NESTLE’YE SATIŞI!

Yıl 2005…  Nestle firması Türkiye’nin su pazarı lideri olan Erikli’yi satın almak için harekete geçti. Hasan Aslanoba ile Nestle arasında tam 600 milyon dolara el sıkışıldı. Aslanoba ailesinin sahibi olduğu ve tüm üretimini Bursa’da gerçekleştiren Erikli Su, 2005 yılında yapılan bir satış sözleşmesi ile çoğunluk hisselerini 5 yıllık bir geçiş planı ile 600 milyon dolara (bu rakam hiç açıklanmadı) Nestle’ye devretti.

NESTLE HUKUKSUZLUĞU KABUL ETMEDİ

Bu satış sürecinde kamuoyunun hiç bilmediği ve sır gibi saklanan netameli günler geçirildi. Nestle, ön protokol sonrası Erikli firmasının hesaplarını incelemeye başlayınca birçok usulsüzlüklerle karşılaştı. Nestle yetkilileri Hasan Aslanoba’dan konuya ilişkin istediği açıklamalara tatmin edici cevaplar alamayınca da satıştan vazgeçti. Usulsüzlüklerin en önemli boyutu İl Özel idaresi’nden yapılan kiralama debilerini ve tutarlarına ilişkin olandı.  (o günlerde yeraltı memba suları il özel idaresinden kiralanıyordu.) Erikli kiraladığı suyun üç mislini satarak akıl almaz bir şekilde yıllarca hukuksuz v e haksız bir yöntemle para kazandığı böylece ortaya çıktı. Aslanoba ve ekibi çok uğraşsa da Nestle grubunu ikna edemedi ve Nestle bu alımdan vazgeçti.

DEVREYE FARUK ÇELİK GİRDİ

Nestle’nin Erikli’yi bu haliyle almaktan vazgeçmesi üzerine Hasan Aslanoba öncelikle konunun İl Özel İdaresi boyutunu halletmek üzere o günlerde Faruk Çelik’in kapısını çaldı. Çelik’e durumu anlatan ve İl Özel İdaresi’ndeki sorunun çözme noktasında yardım isteyen Aslanoba’ya Çelik’ten destek geldi. 600 milyon dolan yabancı sermayenin memleket için ne kadar önemli olduğunu bilen Çelik, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Tunçak ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kemal Demirel’e ulaşarak konunun çözümlenmesine yardımcı oldu. Aslanoba, geriye dönük 5 yıllık kaçak kullanım için kendisini ihbar ederek ceza ödedi ve firmanın kullandığı kaynaktan kiralanan miktarı 3 misline çıkaran kiralamayı yaptı.

HAKFA KURULUYOR?

Aslanoba’nın Faruk Çelik yardım ile tüm eksikleri gidermesinin ardından Nestle, 600 milyon dolar vererek Erikli’yi satın aldı. Faruk Çelik’te bu süreçte tüm engellerin kaldırılması için gereken çabayı gösterdi.  Erikli’nin Nestle’ye satışı ile birlikte ilginç bir gelişme daha oldu. Çelik’in üniversiteye yeni başlamış oğlu Enes Çelik 2006 yılında muhasebe müdürüyle kurduğu HAKFA İNŞAAT NAKLİYAT GIDA TEKSTİL BİJ. SAĞ. TURZ. DÜĞÜN SAL. PETR. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. ile Erikli su dağıtım işinde önemli bir imtiyaza sahip oldu. HAKFA firması su pazarının lideri olan Erikli’nin Bursa dağıtımını aldı. Yeni kurulan bir şirkete Nestle böyle bir imtiyazı neden tanıdı? Şimdi soralım Nestle gibi bir dünya markası yeni kurulan bir şirkete 600 milyon dolar ödediği bir yatırımın en önemli operasyonunu teslim eder mi? Ederse neden eder? Eğer HAKFA Faruk Çelik ailesine ait olmasaydı Nestle bu ilişkiye yanaşır mıydı? Çelik, çıkıp tamamen hakkaniyet içinde bu alışveriş yapıldı diyebilir mi?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.