SON DAKİKA
Hava Durumu

İznik Gölü'nde kirlilik tehdidi

Bursa’nın Orhangazi ilçesindeki balıkçılar, İznik Gölü’nde kirlilik yüzünden balıkçılığın sona ermemesi için kolları sıvadı. 

Haber Giriş Tarihi: 12.07.2012 14:42
Haber Güncellenme Tarihi: 12.07.2012 15:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa’nın Orhangazi ilçesindeki balıkçılar, İznik Gölü’nde kirlilik yüzünden balıkçılığın sona ermemesi için kolları sıvadı. 

Orhangazili balıkçılar, kirlilik oranının yalnızca Orhangazi sahilinde değil, İznik ve çevre sahillerde de aynı boyutta olduğuna dikkat çekti. İznik Gölü’ndeki kirliliğe karşı seferberlik başlatan balıkçılar ‘sürdürülebilir balıkçılık’ konulu bir değerlendirme yazısı hazırladı. İznik Gölü’nün geleceği için alınması gereken tedbirlerin anlatıldığı yazı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Marmara Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği, İstanbul Balık Müstahsilleri Derneği ve Su Ürünleri Kooperafileri Merkez Birliği’ne (SÜRKOOP) gönderildi.

Balıkçılar, Çevre ve Şehircilik İlçe Müdürlüğü ile Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün İznik Gölü’nde yaptırım uygulayamadığı gerekçesi ile meseleyi ülke gündemine taşımayı ve İznik Gölü’nü kirlikten kurtarmayı planladıklarını söyledi.

Göl’de yaşanan kirliğe dikkat çekilen yazı hakkında bilgi veren Orhangazi Su Ürünleri Kooperatifi Koordinatörü Ali Kahveci, ‘İznik Gölü’ndeki artarak devam eden su ve çevre kirliliği bilhassa göle akan dereler vasıtasıyla olmaktadır. Göl çevresinde olan yerleşim yerlerinin hemen hemen tamamının kanalizasyonları göle akmaktadır. Bununla beraber bazı çiftçilerin zirai ilaç tankerlerini derelerde yıkaması da gölü tehdit ediyor. Dolayısıyla derelere, dere ağızlarına havyar bırakan türler ölüyor. Bölgemizde zeytincilik gelişmiştir. Zeytinyağı fabrikalarının atıklarının ve zeytin salamura sularının da gölümüze karıştığı bilinmektedir. Gölümüzün çevresinde ilçe ve belde belediyelerimiz tarafından düzenlenen çok sayıda piknik alanı var. Belediyelerimiz bu piknik alanlarını yeteri kadar denetlemiyor. Amiyane tabir ile göl çöplük gibi oluyor. Kooperatifimiz belirtilen konularda Orhangazi Kaymakamlığı, Çevre ve Şehircilik İlçe Müdürlüğü ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü nezdinde çeşitli temaslarda bulunduğu halde ilgi kurumların yaptırım yetkisi olmadığı için arzu edilen netice alınamamış” dedi.
Orhangazili balıkçılar, İznik Gölü’nün sadece Orhangazi bölgesinde değil, İznik tarafından da kirletildiğine dikkat çekerek, İznik’in yöneticileri, balıkçılar ve kooperatifler yetkililerini göreve çağırdı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.