SON DAKİKA
Hava Durumu

Kaçak yapılaşmayla ortak mücadele çağrısı

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2011 14:21
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2011 15:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Kaçak yapılaşmayla ortak mücadele çağrısı
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, ova koruma protokolünün bir an evvel imzaya açılmasını istedi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi'nin sektör toplantısında konuşan Necati Şahin, Konya, Kayseri, Balıkesir ve özellikle 1999 depreminden sonra Kocaeli'nde kaçak yapılaşmanın önlendiğini, Bursa'nın da bu illeri örnek alması gerektiğini belirtti. İMO Başkanı Necati Şahin, şehri yönetenlere birlikte hareket etme çağrısında bulunduklarını, ancak TMMOB'a bağlı odaların muhalefet partisi gibi görüldüğünü söyledi.
Birleşik Akademik Odalar Birliği'nin (BAOB) 40 bin üyesiyle adeta bir akıl merkezi olduğunu ve bu bilgilerden şehrin ileri gelenlerinin faydalanması gerektiğini ifade eden Şahin şöyle konuştu:
"60 yıl önce TOFAŞ'ın Bursa ovasının ortasına kurulması ve ardından Demirtaş Sanayi Bölgesi'nin kaçak olarak kurulmasıyla Bursa'da kaçak yapılaşma başladı. 2000'li yılların başında hemen hemen bu mesele bitmek üzereyken, dönemin Yıldırım belediye başkan adayının çıkıp, 'Binaları yıkmak çare değildir' demesiyle bu sıkıntı yeniden alevlendi. Vakıfköy'de 30 bin metrekarelik Hurdacılar Sitesi şeftali ağaçları kesilerek kuruldu. Bunların önüne geçebilmek için 2001 yılından itibaren imzalanmayan 'ova koruma protokolü' bir an önce imzalanmalı. Bursa'da bugün 10 binin üzerinde konut fazlalığı var, bunun yaklaşık 9 bini son mahalli seçimlerden sonra inşa edildi. Hemşeri dernekleri kaçak yapılaşmanın öncüleridir. Kaçak yapı, göçü teşvik eder. Şehrin en büyük sıkıntısı ulaşım olarak görülmektedir, Milanobet ancak Bursa'nın en büyük meselesi kaçak ve çarpık yapılaşmadır."
Şahin, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin önderliğinde, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın çıkarılacağını ifade ettiği "Kentsel Dönüşüm Yasası'na" hız verilmesi gerektiğini de bildirdi.
Tophane'den Bursa ovasına bakıldığında şehrin en büyük probleminin net bir şekilde görülebildiğini belirten HKMO Bursa Şubesi Başkanı Ufuk Ay, Türkiye'deki diğer bütün büyük şehirlerde kaçak yapılaşmanın önüne geçildiğini, ancak Bursa'da bu durumun git gide arttığını söyledi. Kaçak yapılaşmanın önüne geçilebilmesi için Türkiye genelinde bir siyasi iradenin olması gerektiğini savunan Ay şöyle konuştu:
"İmar kanunu 80'li yıllardan beri yenilenmiyor. Artık imar kanunun bir an önce yenilenmesi gerekiyor. Mevcut yasanın korkutucu bir yanı yok. Bir kereye mahsus affediliyor veya ceza erteleniyor. Kaçak yapıya şikeye verilen cezanın yarısı verilse bunun önüne geçilebilirdi. Adam öldürmek bir kişiyi öldürmektir, ama şehri öldürmek geleceği öldürmektir."
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Hasan Şahintürk, Bursa'nın plansız yapılaşmadan dolayı "Yeşil Bursa" özelliğini artık kaybettiğini söyledi. Bursa'daki kaçak ve çarpık yapılaşmanın sebeplerini tespit etmek, akademik oda başkanlarının fikirlerini öğrenmek için bu toplantıyı düzenlediklerini belirten Şahintürk, "Bursa'nın uydu görüntülerine baktığımız zaman yıldan yıla yeşilinin yok olduğunu görüyoruz. Planlama yok, yığınlaşmış bir yapılaşma görülüyor. Şehir merkezinde olan iki ilçeden Yıldırım'ın yüzde 75'i, Osmangazi'nin de yüzde 50'ye yakını maalesef kaçak yapılardan oluşuyor. Bursa'yı yönetenler çok göç aldık, yeni planlamaya gerek yok, ovayı, dağı ve kıyıları koruyacağız dediler, ancak bunların hiçbirini koruyamadılar. Sadece şehrin batısında Nilüfer İlçesi daha planlı gelişiyor" dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.