SON DAKİKA
Hava Durumu

Kapatılan vakıflar yeniden açılacak

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 1990'dan bu güne kadar dağılmasına veya dağıtılmasına karar verilmiş tüm vakıfların yeniden a

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2013 14:55
Haber Güncellenme Tarihi: 06.05.2013 15:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 1990'dan bu güne kadar dağılmasına veya dağıtılmasına karar verilmiş tüm vakıfların yeniden açılacağını söyledi.


 
 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 1990'dan başlayarak bugüne kadar dağılmasına veya dağıtılmasına karar verilmiş tüm vakıfların yeniden bir prosedür dahilinde ihya olunmasına imkan sağlayacaklarını söyledi.

Arınç, ''Kurucuları sembolik bir katılımla bu vakıfları tekrar kurabileceklerdir. Bu vakıfların geçmişte ellerinden alınan Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün idaresine verilen tüm gayrimenkullerini kendilerine iade edeceğiz'' dedi.

TBMM Tören Salonu'nda Vakıf Haftası'nın açılışında konuşan Arınç, üzerlerinde bir sorumluluk olduğunu, kendilerine maddi manevi külfet yüklediğine inandıkları bir konu bulunduğunu belirterek, bunun belli zamanlarda mahkeme kararıyla dağıtılmasına veya dağılmasına karar verilen vakıflar konusu olduğunu ifade etti.

''Azınlıkların ve farklı inanç gruplarının ellerinden bir şekilde alınmış olan gayrimenkullerinin iadesi ne kadar haklı ve doğru bir keyfiyetse, bizim için de Türkiye'nin geçirdiği zorlu süreçlerde mahkeme kararlarıyla kapatılmış vakıfların yeniden hayat bulmasını temin etmek de öylesine büyük bir mesuliyetti'' diyen Arınç, TBMM'de bu yıl kurulan komisyonun, son yıllarda Türkiye'de yaşanan demokrasi dışı gayret ve çabaları incelediğini hatırlattı.

Komisyon'un çok önemli bir çalışma yaptığını ve iki cilt rapor hazırladığını kaydeden Arınç, şunları söyledi:

''Ben de şahidiyim ki Türkiye'de bazı vakıfların, olağanüstü müdahale dönemlerinde yazı yazılmasına bile gerek duyulmadan bizzat tehdit ve şantajlarla kapatılması temin edilmiştir. Bunlar çok yüksek mahkemelere sirayet edecek kadar da etkili olmuştur, ilk derece mahkemelerinde bu işin başarıldığı zamanlar da olmuştur. Mahkemelere gönderilen belge ve bilgi olduğu söylenen bazı yazı ve kağıtlarda da kendi sübjektif kanaatleri suçlayıcı olarak mahkemeleri etki altına almıştır.

İşte bu dönemde, Türkiye'nin demokratikleştiği, özgürlüklerin alabildiğine büyüdüğü ve güçlendiği bir zamanda, müdahale dönemlerinde açık veya kapalı tehditlerle dağılmasına veya dağıtılmasına karar verilmiş vakıfları yeniden ihya etmemiz gerekiyordu. Uzun müzakerelerden ve araştırmalardan sonra son Bakanlar Kurulu toplantımızda bunu hazırladığımız bir madde kapsamında TBMM'ye gönderilmesine karar verildi. Özeti şudur; 1990'dan başlayarak günümüze kadar dağılmasına veya dağıtılmasına karar verilmiş, aralarından cımbızla seçerek değil, tüm vakıfların yeniden bir prosedür dahilinde ihya olunmasına imkan sağlıyoruz. Yani kurucuları sembolik bir katılımla bu vakıfları tekrar kurabileceklerdir. Bu vakıfların geçmişte ellerinden alınan, şüphesiz Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün idaresine verilen tüm gayrimenkullerini kendilerine iade edeceğiz. Bunu kendimize vazife bildik. Şüphesiz AİHM'e gitmiş ikiyi geçmeyen vakıf dışında, Türkiye yargısından sonra kendisine başka yol seçmemiş tüm vakıflarımız da bundan istifade edeceklerdir. İsimleri malum vakıflardır. Bize göre 20 civarındadır ama sadece 7'sinin gayrimenkulü vardır. Biz hepsinin açılmasına ve yeniden kanunlar çerçevesinde faaliyette bulunmasına izin ve imkan vereceğiz. Şimdiden hayırlı olsun.''

Heybeliada kapsam dışı

Bir gazetecinin, Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılmasına ilişkin bir çalışma olup olmadığı sorusuna Arınç, "Söylediğim kapsamda Heybeliada Ruhban Okulu yok. O başka" karşılığını verdi.

Bu vakıfların Türkiye'nin her ilinden olabileceğini ifade eden Arınç, "Kanun geldiği zaman hepiniz göreceksiniz. Merak ederseniz, hangileri dağılmış veya dağıtılmışsa, bunlara bakabilirsiniz. İsimleri çok bilinenler de var isimleri hiç bilinmeyenler de var. Farklı dünya görüşlerine sahip insanlar da mutlaka olabilir ama biz adaleti tesis etmek için birini diğerinden ayırt etmeksizin bu 20 yıllık dönemde dağıtılmış veya dağılmış tüm vakıfların tekrar açılabilmesine imkan tanıyoruz" dedi.

Bu bir başarıdır

Arınç, ecdada, bu topraklara, millete ve vatana sahip çıkmanın en güzel örneklerinden birisinin, son 10 yılda yapılan vakıf çalışmaları olduğunu vurgulayarak, ''Bu bir başarıdır. 3 bin 750 eserin 10 yılda ayağa kalkması, takdir edilecek bir davranıştır''  dedi.

Bu yıl vakıf medeniyeti olgusuna şehircilik perspektifiyle bakmaya karar verdiklerini anlatan Arınç, son yıllarda özelikle de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın teşvik ve  gayretiyle başta TOKİ olmak üzere özel yatırımcıların da görev üstlendiği yeni şehirleşme vizyonuna tarihi perspektifi katmayı istediklerini belirtti.

Son yıllarda azınlıkların ve farklı inanç gruplarının, cemaat vakıfları yoluyla edindikleri gayrimenkullerden elden çıkmış olanların veya Hazineye, Vakıflar'a intikal etmiş olanların da belli prosedür çerçevesinde hak sahiplerini iade edildiğini belirten Arınç, şu ana kadar müracaatlar sonucunda 120-125 gayrimenkulün iade edildiğini, üçünün de tazminat olarak bedelinin ödendiğiniz söyledi.

Arınç, konuşmasının sonunda ''bir müjde vermek istiyorum'' diyerek, dağılmış ve dağıtılmasına karar verilen vakıfların yeniden ihya olmalarına imkan sağlayacaklarını söyledi.

Vakıf haftasınını açılışına milletvekilleri, Türkiye Musevi Cemaati Hahambaşı İsak Haleva, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, Vakıflar Genel Müdürlüğü çalışanları, öğrenciler de katıldı.  Vakıf Haftası, 12 Mayıs'a kadar çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.