SON DAKİKA
Hava Durumu

Kimyasal saldırının sorumlusu Suriye rejimidir

Anadolu Ajansının (AA) ulaştığı Suriye'deki kimyasal saldırıda görev alan Suriye ordu birliklerinin detaylı listesine göre, saldırı, Şam’ın 35

Haber Giriş Tarihi: 30.08.2013 18:56
Haber Güncellenme Tarihi: 30.08.2013 19:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Kimyasal saldırının sorumlusu Suriye rejimidir
Anadolu Ajansının (AA) ulaştığı Suriye'deki kimyasal saldırıda görev alan Suriye ordu birliklerinin detaylı listesine göre, saldırı, Şam’ın 35 kilometre kuzeyindeki Kuteyfe’deki 155'inci Füze Tugayı ile Kasyun Dağı'ndaki 4'üncü Zırhlı Tümen'e bağlı birliklerden 15-20 civarında kimyasal başlık taşıyan füze-roketle yapıldı. Kuteyfe’de FROG-7/Luna ve/veya M600 füzeleri, Kasyun’da ise 15-70 km menzilli 220 mm'lik roketler kullanıldı.

İlgili istihbarat birimlerince hazırlanan ve Türk Hükümetine de ulaştırıldığı öğrenilen raporda yer alan bilgiler, saldırının, doğrudan rejim güçlerince 21 Ağustos Çarşamba saat 02.45'te yapıldığını ortaya koyuyor.

Doğu ve Batı Guta’daki Zamelka, Duma-Harasta arasındaki mıntıka ve ve farklı yelerşim birimlerinin hedef alındığı saldırıların, iki ayrı merkezden koordineli ve eşzamanlı yapıldığı belirtilen raporda, şu bilgilere yer veriliyor:

"-Şam’ın 35 kilometre kuzeyindeki Kuteyfe’deki 155'inci Füze Tugayı ile Kasyun Dağı'ndaki 4'üncü Zırhlı Tümen'e bağlı birliklerden 15-20 civarında kimyasal başlık taşıyan füze-roket ile yapıldı.

-Kuteyfe’den yapılan saldırıda FROG-7/Luna  ve/veya M600 füzelerinin kullanıldığı değerlendirilmektedir.

-Kasyun’dan ise 15-70 kilometre menzilli 220 mm'lik roketlerin kullanıldığı değerlendirilmektedir. Kuteyfe saldırılan bölgeye 30 kilometre, Kasyun Dağı ise 10 kilometre mesafede bulunuyor.

-155'inci Füze Tugayı: 51,52,577,578,579 ve 1097'inci füze taburları ve bunu desteklemekle sorumlu Teknik Destek Taburu'ndan oluşuyor. 52 ve 577. füze tabuları El Kuteyfe’de Tugay ile aynı kışlada.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

AA tarafından elde edilen Suriye'deki kimyasal saldırının ayrıntılarıyla ilgili AA muhabirinin sorusunu yanıtlayan Davutoğlu, ''Bizim açımızdan ki bu tamamen milli istihbari bilgilerimiz ve kendi milli uzmanlarımızın değerlendirmeleridir, bu konuda atım vasıtaları ve atım mekanlarıyla bölgeler arasında açılar izler açısından bakıldığında şüphe bırakmayacak şekilde rejimin sorumluluğu'' dedi.

Davutoğlu, kimyasal saldırının rejimin bizzat düzenli ordu birlikleri tarafından mı, yoksa rejim kontrolündeki şebbialar tarafından mı yapıldığının ayrı bir tartışma konusu olduğunu belirterek, "Nihayetinde böyle bir vurgu söz konusu. Tamamıyla milli istihbari değerlendirmelerimizdir. Diğer istihbarat birimleriyle yapılan temaslarda da genel olarak bu konuda mutabakat olduğu görülüyor. Bundan sonra uluslararası topluma büyük sorumluluk düşüyor" diye konuştu.

Kimyasal bir saldırının söz konusu olduğunu belirten Davutoğlu, şunları kaydetti:

''Gerek görgü şahitleri, gerekse alandan gelen görüntüler, gerekse oradaki sağlık kurumları temsilcilerinden aldığımız bilgiler çok açık bir şekilde semptomlardan vefat edenlerin hiçbir yara ve kan izi olmadan doğrudan boğulma ve gaz etkisiyle vefat ettiklerini, yaralı olanlarda açık bir kimyasal saldırıya işaret ettiğini ortaya koyuyor.''
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.