SON DAKİKA
Hava Durumu

Korsan kampanyaları devlet durdurdu!

İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyelerinin fahiş fiyatlı yardım kolileri kamuoyu gündeminde tartışılırken, iki belediyenin izin almadan yardım toplamaya kalktığı ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı’nın uyarmasına rağmen kanunsuz kuralsız olarak iki CHP Belediyesi’nin düzenlediği kampanya hesaplarını Vakıfbank bloke etti.

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2020 20:34
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2020 20:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Korsan kampanyaları devlet durdurdu!

Türkiye üç gündür CHP’li belediyelerin başlattığı bağış kampanyalarında hazırlanan paketlerin astronomik fiyatlarını tartışıyor. Ancak dün yeni bir skandal ortaya çıktı. Gerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi gerekse Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bağış kampanyası izni olmadan bu kampanyaları korsan olarak düzenledikleri ortaya çıktı. Tartışmalar devam ederken İçişleri Bakanlığı Bakan Süleyman Soylu’nun imzasıyla 81 il valiliğine bir genelge göndererek belediyelerin valilikten izin almadan bağış kampanyası düzenleyemeyeceklerini ve bunun yasak olduğunu bildirdi.

SORUŞTURMA AÇILACAK

Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerinin, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle, ihtiyaç sahipleri için düzenlediği yardım kampanyalarının korsan olduğu,  İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 81 ilin valilerine gönderdiği genelge ile ortaya çıktı. Süleyman Soylu'nun valiliklere gönderdiği genelgede, belediyelerin valiliklerden izin almadan yardım kampanyası düzenleyemeyeceği, düzenleyenler hakkında soruşturma başlatılacağı vurgulandı.

YİNE ALGI OPERASYONU

Her zaman olduğu gibi bir kez daha CHP Belediyeleri yavuz hırsız ev sahibini bastırır mantığı ile korsan kampanya rezaletini gizlemek için algı operasyonuna girişti. Devletin korsan kampanyalarına müdahale etmesinin ardından İstanbul, İzmir ve Ankara Büyükşehir Belediye başkanları sosyal medyalarından ulaşacakları aile sayısını paylaştı. Oysa belediyelerin insanlara yardım etmesinin yasak olmadığı ortada. Devlet, izin almadan bağış toplayamazsın diyor. Bunu gizleyen ve sanki kendilerinin yardım etmesinin yasaklandığı algısını oluşturmaya çalışan CHP’li başkanlara, sosyal medyadaki trolleri de destek veriyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, belediyelerin bağış kabul etmesiyle bağış toplaması arasındaki farkı bilmesine rağmen algı operasyonu ile sanki kanuni haklarının engellendiği izlenimi vermeye çalıştı.

KENDİ BÜTÇENİZDEN YARDIM EDİN

CHP’nin kimyasını bozan “Biz bize yeteriz Türkiye” kampanyasını karalama kampanyasına dönüştüren ve devleti hedef alan sol kesimin cilaladıkları belediye başkanlarının yardım edeceğim diye başlattığı kampanyaları ise kutsamaya kalkıyor. Oysa İBB’nin 150 lira olarak açıkladığı yardım kolisinin marketlerde 70-90 liraya satıldığı ortaya çıkmış, 300 bin aileye verilmesi planlanan kolilerin içinden yardım değil vurgun çıkmıştı. Hem insanlara yardım ediyoruz diye davul çalıp hem de bunun parasını yine milletten almaya kalkan üstüne de vurgun hesabı yapan CHP’li belediyelerin boyaları da bir anda dökülmüş oldu.

VURGUNU DURDURAN GENELGE

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 81 ilin valiliğine gönderdiği 'Yardım toplama' konulu resmî yazıda şunlar yer aldı: "Mevzuatımızda, kamu yararına uygun olarak, amaçlarını gerçekleştirmek, muhtaç kişilere yardım sağlamak ve kamu hizmetlerinden bir veya birkaçını gerçekleştirmek ya da destek olmak üzere ‘gerçek kişiler, dernekler, kurumlar, vakıflar, spor kulüpleri, gazete ve dergilerin’ yardım toplayabilecekleri 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu’nda düzenlenmiştir. Anılan Kanun ile; gerçek kişiler, kurumlar, dernek ve vakıfların, açtıkları banka hesabı üzerinden kişilerin para yatırması veya bir makbuz karşılığında para toplanmasına ilişkin usul ve esasları belirlenmiştir. Bu kapsamda Kanunun 6'nci maddesinde yardım toplayacak gerçek kişiler ve kurumlar yetkili makamdan izin alma zorunluluğu düzenlenmiş; 7'nci maddesinde ise yardım toplama faaliyeti bir ilin birden fazla ilçesini kapsıyorsa o ilin valisi, yardım toplama faaliyeti birden fazla ili kapsıyorsa yardım toplama faaliyetine girişecek gerçek veya tüzel kişilerin yerleşim yerinin bulunduğu ilin valisinden izin alınacağı ve izni veren valilik tarafindan ilgili valiliklere ve İçişleri Bakanlığı'na bilgi verileceği hüküm altına alınmıştır. Bazı yerel yönetimlerin ve derneklerin izin almadan yardım toplama faaliyetine giriştikleri görülmüştür. Buna rağmen son günlerde bazı yerel yönetimler başta olmak üzere kurum, vakıf ve derneklerin 2860 Sayılı Yardım Toplama Kanunu'nun açık hükümlerine rağmen herhangi bir izin almadan bazı hesapları ilan ederek yardım toplama faaliyetine giriştikleri görülmüştür. Yasalarımızda belediyelerin Yardım Toplama Kanunundan muaf olduklarına dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla belirli banka hesapları ilan ederek vatandaşlardan yardım talep etmek gibi yardım toplama faaliyetlerine ilişkin tüm iş ve işlemleri Yardım Toplama Kanunu hükümlerine uygun olarak yapmak zorundadırlar.

UYMAYANA SORUŞTURMA

Bu kapsamda olan kurum, dernek ve vakıfların ivedilikle uyarılarak, bu kapsamdaki faaliyetlerinin, uygulamalarının Yardım Toplama Kanununun hükümlerine uygun yürütmesinin sağlanması; ikaza rağmen mevzuata uygun faaliyet yürütmeyenler ile ilgili anılan Kanunun 6'nci maddesinin ‘İzin alınmadan girişilen yardım toplama faaliyetleri güvenlik kuvvetlerince derhal menedilir ve sorumlular hakkında kovuşturma yapılır’ hükmü çerçevesinde gerekli işlemlerin yapılması hususunda, bilgi edinilmesi ve gereğini arz ve rica ederim.”

Alpaslan YILDIZ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.