SON DAKİKA
Hava Durumu

Kurtarma kazısında mezar sayısı 40'a yükseldi

Muğla’nın Bodrum ilçesi Göktepe mevkiinde devam eden inşaat alanında bulunan tarihi mezarların sayısı her geçen gün artıyor. Mayıs ayı

Haber Giriş Tarihi: 27.07.2015 15:05
Haber Güncellenme Tarihi: 27.07.2015 16:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Kurtarma kazısında mezar sayısı 40'a yükseldi
Muğla’nın Bodrum ilçesi Göktepe mevkiinde devam eden inşaat alanında bulunan tarihi mezarların sayısı her geçen gün artıyor.
Mayıs ayı başlarında inşaat alanında çalışan iş makinası tarafından zarar verildikten sonra bulunan 11 adet tarihi kaya mezarda Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ekiplerince kurtarma kazısı başlatılmıştı. Göktepe’nin Batı yamacında bulunduktan sonra başlatılan kurtarma kazılarında, çekmece tipi olarak bilinin kaya mezarlarının sayısı 40’a yükseldi. Mezarların içerisinde yapılan kurtarma kazılarında gözyaşı şişesi gibi tarihi değeri olan eserlerde bulunurken, bölgenin tahmin edilen nekropol alanı olması nedeniyle de daha bir çok tarihi mezarın ve eserin ortaya çıkabileceği tahmin ediliyor.

KEPÇE DARBELERİYLE BULUNMUŞTU
Göktepe mevkiinde yapımına başlandığı günden bu yana tarih ve doğaseverlerin yanı sıra Bodrumlu birçok vatandaşında tepkisine neden olan inşaat alanındaki çalışmalarda, iş makinasının darbeleri sonucu zarar gördükten sonra bulunan MÖ 1’inci Yüzyıl’a ait olduğu tahmin edilen mezarlarda Temmuz ayı başından bu yana kurtarma kazıları devam ediyor. Müzeye bağlı arkeolog ve işçiler tarafından devam eden çalışmalarda gözyaşı şişesi gibi tarihi değeri olan eserlerde bulunmuştu.

YENİ BULUNAN MEZARLARDA ZARAR GÖRMÜŞ
Göktepe mevkiinde devam eden kurtarma kazıları kapsamında Temmuz ayı ortalarında mezar sayısı 11’den 26’ya yükselmişti. Arkeologlar tarafından sürdürülen çalışmalarda bulunan mezarların yaklaşık 3 metre yukarısında yeni mezarlar tespit edildi. Bulunan son mezarlarla birlikte bölgedeki mezar sayısı 40’a yükselirken, yeni bulunan tarihi mezarlarında iş makinası tarafından büyük zarar gördükleri de dikkatlerden kaçmıyor.

GÖSTERMELİK SONDAJ İDDİALARI VARDI
Göktepe mevkiinde devam eden lüks villa inşaatları yerel ve ulusal basında çıkan haberlerin dışında Bodrum Belediye Meclisinde de gündeme gelmiş, MHP’li meclis üyeleri yapılan inşaatın kaçak olduğunu iddia etmişlerdi. Mayıs ayı meclisinde konuyu gündeme taşıyan MHP’li meclis üyeleri basın mensuplarına konuyu takip ederek kendilerine gerekli bilgileri aktaracaklarını belirtirken, 2005 yılında Bodrum Sualtı ve Arkeoloji Müzesi arkeologlarından birinin imzasıyla Yarımadanın değişik bölgelerinde göstermelik sondaj kazıları yapıldığı ve bu kazılar sonrasında düzenlenen raporlarla alanların imara açıldığı ve inşaat izni verildiği iddia edilmişti.
Göktepe mevkiinde de yapılan sondaj çalışmalarında yapımına devam eden inşaat alanı içinde aynı kişi veya kişilerin imzası olduğu iddia edilirken, alınan raporlar, imar izinleri ve belediyeden alınan izinler sayesinde Göktepe’de başlatılan villa inşaatları ise devam etmekte.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.