SON DAKİKA
Hava Durumu

Madende su deşarj çalışması sürüyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, maden ocağında gazetecilere yaptığı açıklamada, şu an 18 işçinin yeraltına bulunduğu bir ocakta ol

Haber Giriş Tarihi: 28.10.2014 22:52
Haber Güncellenme Tarihi: 28.10.2014 23:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Madende su deşarj çalışması sürüyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, maden ocağında gazetecilere yaptığı açıklamada, şu an 18 işçinin yeraltına bulunduğu bir ocakta olduklarını belirtti.

 

Maden ocağının tamamen özel bir işletme olduğunu ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:

 

"Bu özel işletmeyle alakalı toplam 34 işçinin vardiyada bulunduğu ve bu vardiyalar arasında izinli olanları, kurtulanları, çıkartılanları da hesap ettiğimizde toplam 18 işçimizin aşağıda kaldığını görüyoruz. Her iki saatte yaklaşık bir metrelik su yükselmesi var. Su yükselmesi devam ediyor. Suyun hangi gerekçeyle ve nasıl geldiği şu anda tespit edilmiş değil. Eski ocakta biriken yağmur sularından mı kaynaklandı, yoksa orada bir yatak mı vardı, o mu buraya tamamen boşaldı, bunları bir sonraki tespitlerimizde paylaşmış olacağız" diye konuştu.

 

"Zaman aleyhimize işliyor"

 

Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

"Şu anda üst kodumuz 922, alt kodumuz da 752 metre. Bunun 820 metresine şu anda su gelmiş bulunuyor. İşçilerimiz de 777 kodunda. O yüzden zaman aleyhimize işliyor. Bunun karşısında tüm donanımları ve oradan su tahliyesini hızlıca yapabilmemiz lazım. Şu anda 1 pompa çalışıyor. Tek başına yeterli değil. Diğer pompanın da montajı yapıldı. Tabii ki bunun kangal boruları, jeneratörleri, burada sıra dışı bir hadise olduğu için de normal işletme gücünün daha üzerinde bir güç lazım. O yüzden kablosu, jeneratörü, pompası, borulama sistemleri her bir şeyi şu anda bu tedbirler alınıp Mersin'den, Karaman'dan, Konya'dan, Ermenek'ten çıktı. Bir yandan da nakliyeleri yapılıyor."

 

"Öncelikli amacımız işçilerimizin kurtarılması"

 

İşçi yakınlarının ocak önünde beklediğini anlatan Yıldız, onların yiyecek ihtiyaçlarının Kızılay tarafından karşılandığını bildirdi.

 

Yardım ekiplerinin de gelmeye devam ettiğini vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti:

 

"Tüm kurumlarımızla beraber buradayız. Sayın Bakanımız, değerli milletvekilimiz ve diğer yetkililerle buradaki tüm lojistik hizmetlerin karşılanmasıyla alakalı buradayız. Bu işlemleri, tedarikleri devam ettiriyoruz. Öncelikli amacımız, burada hangi sebepten kaynaklandığını daha sonraya bırakarak, işçilerimizin kurtarılması, bir an önce dışarıya çıkarılmasıyla alakalı çaba ve gayretlerimizdir. Bununla alakalı da çalışmalar devam ettiriliyor."

 

Hem çalışmalara refakat etmek hem de ailelerle birlikte olmak adına bölgede olduklarını dile getiren Yıldız, 16 kişinin olay sırasında dışarı çıktığını, 1 işçinin de hastaneye kaldırıldığını bildirdi. Yıldız, yaralılardan durumu ciddi olan bir işçi olmadığını aktardı.

 

"Ciddi su birikintisi söz konusu"

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ise son derece üzücü bir hadise yaşadıklarını anlattı.

 

Temennilerinin yer altında bulunan 18 işçinin sağ salim çıkarılması olduğunu dile getiren Elvan, şunları kaydetti:

 

"Yer altında ciddi bir su birikintisi söz konusu. Buradaki öncelikli hedefimiz, bir an evvel madende bulunan su seviyesinin daha da aşağılara indirilmesi. O yönde yoğun şekilde çalışmalar sürüyor. Şu anda çalışan pompalar var. İlave pompalar şu anda yerleştirilmeye çalışılıyor. Pompa, boru, jeneratör gibi eksikliklerimiz var. Onların süratle, Konya, Karaman ve Mersin'den temin edilmesi yoluna gidildi. Muhtemelen birkaç saat içinde bunlar buraya ulaşmış olacak. Koordineli şekilde inşallah su seviyesini bir an evvel daha aşağı indirip yer altında bulunan kardeşlerimize ulaşmak istiyoruz. Öncelikli hedefimiz o. Oldukça üzüntülüyüz. Taner Yıldız beyin de bahsettiği gibi özel sektöre ait bir şirketti, şirketin bir işletmesi. Zannedersem bir taşeron vasıtasıyla işletilmesi söz konusu. Bunların detayları, bununla ilgili tahkikat Bakanlığımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız tarafından yapılacaktır."

 

Olay birkaç dakika içinde oldu

 

Su baskını meydana gelen kömür ocağından çıkmayı başaran işçilerden Kerim Pınarlı, ''Olay birkaç dakika içinde oldu. Benimle 6 kişi çıktı. 2 kişi de başka yerden çıkmış'' dedi.

 

Pınarlı,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, ocakta öğle yemeği yedikleri sırada bir toz bulutu oluştuğunu ve gaz ölçüm cihazlarının ikaz verdiğini söyledi.

 

Bu sırada işçilerin dağınık durumda olduğunu belirten Pınarlı, ikaz üzerine oradan uzaklaşmaya başladıklarını belirterek, şöyle konuştu:

 

"Yemeği yedik. Bir toz dumanı geldi. Yukarı çıktık, mühendislere haber verdik. Gaz ölçüm cihazı ötünce biz kaçmaya başladık. Gaz tehlikesi var diye bizi arkadaşlar uyardı. Oradan uzaklaştık. Bize, 'gaz tehlikesi var' diyen arkadaşlar gelmeyince geri döndük, 'niye gelmediler' diye...  Baktık gelmiyorlar. Arkadaşlar muhtemel suyu görünce galerilere çıktılar. Biz 6 kişiydik. Desandere dediğimiz yere kadar koştuk. Oraya tırmanırken su arkamızdan geldi. Suyun patladığını burada öğrendik. Olay yerinde su ile karşılaşmadık. Olay birkaç dakika içinde oldu. Benimle 6 kişi çıktı. 2 kişi de başka yerden çıkmış."

 

Aynı kömür ocağında görevli Mehmet Öndür ise çalıştıkları saatlerde herhangi bir su baskını belirtisinin bulunmadığını aktararak, şunları kaydetti:

 

"Suyun patladığı bölgede sabahleyin ben çalışıyordum. Ben çıkarken suyun patlamasıyla ilgili hiçbir belirti yoktu. Eski ocaklarda su oluşmuştu. Benim çalıştığım yerde patlamış. Ama hiçbir belirtisi yoktu. Öğlen saat 12.00’de arkadaşlar yemek yerken patlama olmuş, su patlama yapmış. Yerin 300 metre altındalar. Su, üstlerinden önlerine geliyor. Önlerini kapatıyor. Bir yer daha var. Eğer oraya kaçtılarsa kurtulabilirler. Tek umudumuz orası."

 

Kurtarma çalışmaları sürüyor

 

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, olayın meydana geldiği 13.00 sularında, bölgeye ilk olarak çevredeki maden ocaklarında çalışan işçiler geldi. İşçiler ve vatandaşların da desteğiyle başlatılan kurtarma çalışmaları kapsamında ilk olarak ocağa, dışarıdan oksijen verilmeye başlandı.

 

Karaman Valisi Murat Koca'nın talimatıyla, kısa sürede kurtarma ekipleri ve sağlık görevlileri bölgeye sevk edildi. Gelen kurtarma ekipleri, ocak içindeki galeride biriken suların tahliye edilmesi için hemen su tahliye borularını kurmaya başladı. Kısa süren çalışmanın ardından borular yerleştirilerek su tahliye işlemlerine başlandı.

 

Tüm acil destek birimleri teyakkuz halinde

 

Sağlık Bakanlığı tarafından 21 ambulans, 4 UMKE ekibi, Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan 7 mühendis ve 13 madenciden oluşan toplam 20 kişilik ekip ve AFAD ekipleri bölgeye sevk edildi.

 

Sağlık Bakanlığı, Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerle ilgili, tüm acil destek birimleriyle teyakkuz halinde olunduğunu bildirdi.

 

Bakanlıktan yapılan açıklamada, mahsur kalan işçilere çıkarıldıkları anda müdahale için 3 anestezi uzmanı, 3 anestezi teknisyeni ve 1 dahiliye uzmanının olay yerinde hazır bekletildiği belirtildi.

 

Travmaya bağlı yaralanma olasılığıyla ilgili ise ortopedi uzmanı ve genel cerrahi uzmanının görevlendirildiği bilgisi paylaşılan açıklamada, "Arama-kurtarma faaliyetlerinde medikal kurtarma yapılabilmesi için 4 Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) görev yapmaktadır. Maden ocağında mahsur kalan her bir işçi için bir ambulans hazır tutulmaktadır. Maden ocağından acil sevk olasılığı için de 1 helikopter ambulans Ermenek'te hazır bekletilmektedir" ifadelerine yer verildi.

 

Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden bölgeye 5'i dalgıç 25 personelin yanı sıra 10 kilometreden su tahliyesi yapabilen 2 Ahtapot, 2 hortum aracı, 4 buster pompa, 2 motopomp, 5 dalgıç pompa ile Hızırgüç çok amaçlı afet müdahale aracı, bakım aracı, itfaiye ekipman taşıma aracı, mobil büfe ve lojistik araç gönderildi.

 

Konya Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Sağlık ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Mehmet Atilla Şirin başkanlığında bölgeye 30 kişiden oluşan 9 ekip gitti.

 

Konya'dan giden ekipler, maden bölgesinde arama kurtarma ekipleri başta olmak üzere 500 kişiye yemek ikram etti. Konya Büyükşehir Belediyesi, kurtarma çalışmaları boyunca günde 3 öğün 2 bin kişilik yemek verecek.

 

Karaman'a giden yardım ekibinde, 5 kişilik kurtarma görevlisi dışında bir itfaiye aracı, 2 jeneratör, 3 adet kamp tırı, 6 kişilik tuvalet, soğutuculu tır, 1 adet pis su pompası,1 adet arazöz, 2 adet cenaze aracı, 1 adet otobüs ve zabıta ekibi bulunduğu bildirildi.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.