SON DAKİKA
Hava Durumu

'Marmara depremini tetikleyeceğini düşünmüyorum'

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Nurcan Meral Özel, Çanakkale’de meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki d

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2014 16:20
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2014 17:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
'Marmara depremini tetikleyeceğini düşünmüyorum'
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Nurcan Meral Özel, Çanakkale’de meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki depremin, büyük Marmara depremini tetikleyeceğini düşünmediğini söyledi.

Kandilli rasathanesinde basın açıklaması düzenleyen Meral Özel, “12.25’de Kuzey Anadolu fay zonunun Ege denizindeki devamı olan fay parçasında 6.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Çok büyük bir ivme yaratmış bir deprem değil. Bu bölge bizim için sismik olarak çalışan bir bölge. Ürettiği depremlerin büyük çoğunluğu orta büyüklükte. 1983’te 6.9’luk bir deprem var bu bölgenin tarihinde. Geçen yıl ocak ayında 5.8’lik deprem meydana geldi. Bu depremin kırdığı fay parçası en fazla 40 kilometreyi geçmez. Artçılar gelmeye başladı arkasından. Şu anda 50’ye yakın artçı deprem kaydettik. Bu gösteriyor ki orada bir parça kırıldı bir enerji ortaya çıktı. Devamında artçılarla kendini yenileyen bir durum söz konusu. O bölgede beklediğimiz düzen içinde gitmekte. 5’e yaklaşan 2 artçımız var” dedi.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Özel, “Bu deprem Marmara depremini tetikler mi” sorusuna, “Kuzey Anadolu fay zonunun egedeki devamında oldu. Burada bu depremler olur. Artçıları devam eder. Hiçbir doğa olayının bunu tetiklemez diyemeyiz ama kişisel düşünce bu deprem büyük Marmara depremini tetiklemez ama o bölgede bir aktivite olur. Büyük depremi tetikleyeceğini ben düşünmüyorum” diye yanıtladı. Depremin şiddetli şekilde hissedilmesinin nedeninin sığ bir bölgede meydana gelmesi olabileceğini kaydeden Özel, “Yumuşak zemin üzerindeki yapılaşmadan dolayı olabilir. Maltepe’de çok hissedilmiş Çengelköy’de hiç hissedilmedi mesela” diye konuştu. Meydana gelen depremin olağanüstü bir durum olmadığını söyleyen Özel, “Bu bölge her zaman hareketli bir bölge. Çalışan sismik kaynaklardan, Olağanüstü bir durum olarak değerlendirmiyoruz. Tahminen artçılar 6-7 ay sürebilir” ifadelerini kullandı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.