SON DAKİKA
Hava Durumu

MGK 28 Şubat döneminde 'İslami' kitap bastırmış

1995 yılında, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi yayınları arasında basılan 'İslam Gerçeği' kitabının Milli Güvenlik Kurulu'nun talimatıyla

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2013 16:41
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2013 17:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
MGK 28 Şubat döneminde 'İslami' kitap bastırmış
1995 yılında, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi yayınları arasında basılan 'İslam Gerçeği' kitabının Milli Güvenlik Kurulu'nun talimatıyla yayınlandığı ortaya çıktı. Dönemin İlahiyat Fakültesi Dekanı olan eski Diyanet İşleri Başkanı ve Devlet Bakanı Mustafa Sait Yazıcıoğlu, anılarını kaleme aldığı 'Ne Yan Yana Ne Karşı Karşı'ya isimli kitapta, İslam Gerçeği'nin basım süreci ve MGK Genel Sekreteri Orgeneral Doğan Beyazıt ile yaptıkları görüşmenin detaylarına yer verdi.

BEYAZIT: GEREĞİNİ YAPIN

Hüseyin Atay, Beyza Bilgin, Yaşar Nuri Öztürk, Rami Ayas, Arif Güneş ve Hasan Elikti'nin ortaklaşa hazırladığı 'İslam Gerçeği' isimli kitabın, İlahiyat Fakültesi yayınlarından basılması için rektörlük aracılığıyla YÖK'ten gelen talebi, 'Sipariş usulü kitap basmak geleneklerimizde yok' diyerek reddettiğini aktaran Yazıcıoğlu, Milli Güvenlik Kurulu'nun isteği olduğu, gereğini yapmasının istenmesi üzerine MGK Genel Sekreteri Orgeneral Beyazıt ile görüştüğünü aktardı.

Said Yazıcıoğlu, anılarını kaleme aldığı kitapta Orgeneral Doğan Beyazıt ile aralarında geçen görüşmeyi kitabında şöyle anlattı:

ÜLKENİN HAYRI İÇİN YAYINLANACAK

'Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Orgeneral Doğan Beyazıt Paşa'dan randevu talep ettim. Görüşmede Paşa'ya yayın ilkelerimizden, usulden bahisle böyle tepeden inme bir yayın yapamayacağımızı, yapılsa bile bu üslup dolayısıyla bu yayından ne bekleniyorsa hiçbir fayda sağlanamayacağını, tam tersi bunun tepki çekeceğini ifade ettim. Paşa bu sözlerimden dolayı hayrete düştü. 'Biz böyle uygun gördük ve kararlaştırdık. Nasıl olur da buna karşı çıkılır' türünden bir şeyler söyledi. Paşa sinirlendiğini belli etmemeye çalışarak 'Biz bu ülkenin hayrı için böyle düşündük ve karar verdik' diyerek görüşmeyi iyice gergin havaya soktu. Kendisine son olarak bu kitabı istedikleri yerde basabilecekleri niçin fakültemizin yayınlarının arasında çıkmasında ısrar ettiklerini sorunca 'Böyle daha uygun olacağına inandıklarını' söyledi. Konuşulacak başka bir şey kalmamış Paşa son sözünü söylemişti.'

MASRAFLARINI KİM KARŞILADI

Doğan Beyazıt ile görüşmesinden sonra İlahiyat Fakültesi Yayın Kurulu'yla görüştüğünü ve kitabın basılması yönünde karar aldıklarını ifade eden Yazıcıoğlu, 'Bu karar üzerine kitabı basılmak üzere gönderdik. Ocak 1995 yılında basılan bu kitabın nerede basıldığına ve masraflarının nasıl karşılandığına dair hiçbir bilgimiz olmadı' dedi.

MGK İLAHİYATÇI İSTİHDAM EDİYOR

İslam Gerçeği'nin basılmasıyla ne umulduğu konusunda hiçbir fikre sahip olmadığını belirten Yazıcıoğlu, kitabın Milli Güvenlik Kurulu'nda zaman zaman istihdam edilen ilahiyat menşeili uzmanların kafasından çıkmış olabileceğine de dikkat çekti.

Diyanet'i gözlemleyen anılar

Eski Diyanet İşleri Başkanı ve 60. Hükümetin Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu, anılarını kaleme aldığı 'Ne Yan Yana Ne Karşı Karşıya' isimli kitapta 37 yaşındayken başkanlığına getirildiği Diyanet İşleri'yle ilgili gözlemlerini aktarıyor. Yazıcıoğlu, babası Mustafa Yazıcıoğlu'nun yaşadıkları Trabzon'un Sürmene ilçesinden, Muğla'nın Milas ilçesine müftü olarak atanmasıyla başlayan hikâyesinde, 'süper vali' olarak tanımlanan ağabeyi merhum Recep Yazıcıoğlu'nun bilinmeyen yönlerinden de bahsediyor.

Hakkında kitap yazıldı

Yayın kurulu başkanlığını Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk'ün yaptığı ve MGK'nın emrivakisiyle basılan İslam Gerçeği kitabına karşılık Prof. Dr. Mehmet Bayrakdar, 'İslam Gerçeği Kitabı Üzerine' isimli bir kitap yayınladı. Gazeteci yazar Mustafa Özcan da, 25 Nisan 2013'te kaleme aldığı yazıda, İslam Gerçeği kitabına ilişkin, '1990'lı yıllarda Yaşar Nuri Öztürk gibilerinin ortak olduğu bir proje vardı. Projenin gerisinde Demirel gibi zevat bulunuyordu. Bu da İslam Gerçeği meselesiydi. Roma'nın Hıristiyanlık'la buluşması gibi rejim de İslam ile ortak bir noktada (İslam'ın istediği bir noktada değil) buluşmak istiyordu. Bu uğurda İslam Gerçeği kitabı yazıldı' eleştirisinde bulundu.

kaynak:Yenişafak
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.