SON DAKİKA
Hava Durumu

Milano EXPO'da Türkiye rüzgarı esti

Milano'da "Gezegeni Beslemek, Yaşam İçin Enerji" teması ile düzenlenen ve 1 Mayıs'ta ziyarete açılan EXPO, 31 Ekim'de sona erecek. Toplamda 145 ülk

Haber Giriş Tarihi: 27.10.2015 09:53
Haber Güncellenme Tarihi: 27.10.2015 11:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Milano EXPO'da Türkiye rüzgarı esti
Milano'da "Gezegeni Beslemek, Yaşam İçin Enerji" teması ile düzenlenen ve 1 Mayıs'ta ziyarete açılan EXPO, 31 Ekim'de sona erecek. Toplamda 145 ülkenin katıldığı organizasyona Türkiye, 12 bin yıllık tarihin getirdiği öğretinin ve deneyimlerin odağından hareketle, bereketin sembolü "Nar" ile temsil edildi.
Türkiye'nin tarımdaki zenginliğinin yansıtıldığı tarihi ve coğrafi güzelliklerinin ön plana çıkarıldığı EXPO'da Türkiye, "Geleceğin Gıdası İçin Tarihin İrdelenmesi" temasıyla 6 ay boyunca etkinliklerini sürdürdü.Tam 4 milyon 170 bin metrekarelik pavyonuyla fuarın en büyük dördüncü alanına sahip Türkiye, en çok ilgi çeken ülkeler arasında yer aldı.Halk oyunları, ülkeye özgü yiyecek ve içecekleri, tarihi objeleri, mimari ve tasarımıyla fazlasıyla dikkat çeken Türkiye, yabancı basına da zaman zaman haber oldu.

TÜRK MİSAFİRPERLİĞİ İLE TANITIM YAPTIK
Türkiye'nin Milano EXPO 2015 Yüksek Komiseri ve Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vekili Tarık Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, EXPO'ların uluslararası alanda ülkelerin kendilerini tanıttığı bir platform olduğunu belirterek, Türkiye olarak Osmanlı döneminden beri düzenlenen bu etkinliklere katıldıklarını söyledi.Türkiye'nin tam 4 milyon 170 bin metrekarelik alanla organizasyona katıldığını dile getiren Sönmez, fuarın en büyük beşinci alanına sahip olduklarını aktardı.

‘TİCARİ KAPASİTE DE İYİ YANSIYILDI’
Tarık Sönmez, "Türkiye'ye özgü ögeleri, geleneğimizi, tarihimizi, kültürümüzü yansıtan bir pavyon olmasını istedik ve bu çerçevede alanımızı oluşturduk. Bu birinci aşamaydı. Biz bununla ilgili Osmanlı ve Selçuklu izlerini taşıyan, Cumhuriyet değerlerini kattığımız bir pavyon oluşturduk" dedi. Mimari projenin ikinci boyutunda söz konusu değerleri 6 ay boyunca ziyaretçilerin beğenisine sunacak bir planlama yaptıklarını kaydeden Sönmez, özellikle Türkiye'nin tarihi, kültürel ve coğrafi güzelliklerinin yanı sıra ticari kapasitesini yansıtmak istediklerini ve bunu başardıklarını bildirdi

10 FARKLI SERGİ YERALDI
Ziyaretçilerin rahat edebileceği bir ortam hazırladıklarını dile getiren Sönmez, konukların bundan memnun kaldığını, ziyaretçilerin pavyonun istediği yerinden girip istediği yerden çıkabildiğini söyledi. Türk pavyonunda 10 ayrı sergi yer aldığını dile getiren Sönmez, "Geleceğin Gıdası İçin Tarihin İrdelenmesi" teması çerçevesinde bu sergilerin hazırlandığını aktardı. "Tarım ve İnsan" ile "Dünyanın En büyük Açık Hava Müzesi Türkiye" sergilerinin de fuarda yer aldığını aktaran Sönmez, bunların yanı sıra Gaziantep mutfağının, Türk kahvesinin, lokumunun, Marmaray kazılarının tanıtıldığını anlattı.

EXPO'ya 20MİLYON, TÜRKİYE’YE 5 MİLYON ZİYARETÇİ
Sönmez, "İtalyan makamlarının bugün itibariyle verdiği rakamlara göre EXPO'nun toplam ziyaretçi sayısı 20 milyona ulaştı. 145 ülke katılıyor. Ortalamaya baktığınızda biz en fazla ziyaretçi çeken ülkelerden biriyiz. Belki de bu alanda ilk birkaç sıradayız. Diğer ülkeler henüz resmi sayı açıklamadıkları için net bir şey söyleyemiyoruz" dedi. Türkiye'nin 5 milyon ziyaretçi aldığını vurgulayan Sönmez, bir pavyon için bu rakamın çok önemli olduğunu söyledi.

‘TÜRKİYE’NİN TANITIMINA VE İHRACATINA KATKI’
"Biz, Türkiye olarak bütün güzelliklerimizi, zenginliklerimizi 6 ay boyunca burada yansıtmaya çalıştık. Dolayısıyla 5 milyon ziyaretçinin bunu fazlasıyla aldığını düşünüyorum. Onların gelecekteki planlamalarında, ziyaretlerinde Türk malı ile ilgili olarak algılarını olumlu anlamda değiştirebildiysek onları bu mallara teşvik etmiş olacağız. Dolayısıyla Türk ihraç ürünleri ve turizm, dizi, film, mimarlık, müteahhitlik gibi hizmet sektörümüze yönelik ilgiye bir anlamda katkıda bulunabildiysek ne mutlu bize. Milano EXPO'da bulunmamız hem ihracatımıza hem hizmet sektörümüze hem de ülkemizin tanıtımına katkı sağladı, sağlayacak. Bunu net olarak söyleyebiliriz. Bu amaca hizmet için kurgulanan ve katılımı sağlanan bir projeydi."

MİLYONLARCA LOKU İKRAM EDİLDİ
Yine organizasyon süresince konuklara 10 bin bardak nar şerbeti, 1,5 milyon narlı Türk lokumu, 500 bin bardak Türk çayı, 4 bin bardak portakal suyu, 100 kişilik Türk kahvaltısı, 100 bin adet tekli lokum, 7 bin 500 adet baklava, 50 bin Türk kahvesi, 25 bin tabak bulgurlu lezzetler, 20 bin kişiye de tarhana, mantı, börek ikram edildi.

TÜRKİYE MAKETİ ŞANGHAY DÜNYA EXPO MÜZESİ’NE SEÇİLDİ
Binlerce yıllık kültürel miras ve değerlerini tüm dünyaya tanıtan Türkiye pavyonu maketi, EXPO mirasını saklamak ve yaymak amaçlı kurulan Şanghay Dünya Expo Müzesi koleksiyonu için seçildi. Sönmez, maketin müzeye verilmesine ilişkin yapılan törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin asırları aşan otantik özelliklerini ve geleneksel değerlerini tüm EXPO ziyaretçileriyle paylaşarak EXPO Milano'ya eşsiz ve özgün bir çeşni ve renk kattığına inandığını ifade etti. "Bunun en önemli yansımalarından biri Türkiye pavyonunun maketinin "Şanghay Dünya EXPO Müzesi" koleksiyonuna seçilmesi ve bu müzede sergilenecek olması" diyen Sönmez, bunun Türkiye için bir övünç kaynağı olduğunu sözlerine ekledi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.