SON DAKİKA
Hava Durumu

Mürsel Sarı hızlı başladı!

İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğüne atanan Mürsel Sarı, ilk iş olarak Sandal Bedesteni’ni adeta işgal ederek usulsüz kullanan esnafa k

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2015 16:32
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2015 17:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Mürsel Sarı hızlı başladı!
İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğüne atanan Mürsel Sarı, ilk iş olarak Sandal Bedesteni’ni adeta işgal ederek usulsüz kullanan esnafa karşı mücadele başlattı. Tarihi çarşı esnafının mağdur edildiği iddialarına karşı açıklama yapan Sarı, bedesten kiracılarının birden fazla dükkanı gasp ettiğini ve tek mekan için ödemeleri gereken aylık bedelin yarısını dahi ödemediklerini söyledi.

 

İstanbul Kapalı Çarşı esnafı son günlerde, “Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından mağdur edildikleri, dükkanlarından çıkarılmak istendikleri” yönündeki haberler ve bu konudaki eylemleri ile gündeme geliyor. Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü görevinden kısa süre önce İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğüne terfi eden Mürsel Sarı, bir açıklama yaparak Sandal Bedesteninin yıllardır işgal edilmiş olduğunu açıkladı. Restorasyon ve tahliye sürecinde yaşanan olayların tek taraflı olarak kamuoyuna yansıtılmasına tepki gösteren Sarı; yapılacak uygulamaya ilişkin şu bilgileri verdi: “İstanbul ili, Fatih İlçesi, Eminönü Mahallesinde bulunan ve Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait Sandal Bedesteni “akar cinsinden” bir vakıf taşınmazıdır. Teknik incelemeler sonucunda vakıf eserin restorasyon ihtiyacında olduğu tespit edilerek ilk defa 2012 yılında restorasyon süreci ile ilgili çalışmalara başlanmıştır. Zaten 2012 yılından önce de kısmen işgal problemi olan Sandal Bedesteninin restorasyon ihtiyacı da gözetilerek, işgal sorununun da çözülmesi amaçlanmış ve 2013 yılında restorasyon karşılığı kiralama ihalesi gerçekleştirilmiştir.”

Bedestende  77 bağımsız bölüm bulunduğunu belirten Sarı, ilk aşamada 21 bölümün hemen boşaltıldığını belirterek, “Kamuoyuna yansıyan haberlerde 80 civarında esnaftan bahsedilmesine rağmen, 2013 yılından itibaren işgalci durumunda olan 32 esnaf bulunmaktadır. (Bir esnafın birden fazla yeri kullanmış olması nedeniyle) 21 bölüm de hala boştur.” dedi.

KİRANIN YARISINI DAHİ ÖDEMEDİLER

İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Mürsel Sarı, esnafın kira sözleşmesine de uymadığını şu sözlerle aktardı: “Taşınmaz 2013 yılında restorasyon karşılığı kiralama yöntemiyle 20 yıllığına ihale edilmiştir. Yapılan ihale sonucuna ihaleyi kazanan firma ile 31.10.2013 tarihinde onarım süresinde 1, 2 ve 3. Yıllar aylık 855 bin 100 TL, YILLIK: 10 milyon 261 bin 200 TL onarım bittikten sonra 4. Yıldan itibaren aylık:  1 milyon 307 bin 800 TL, YILLIK: 15 milyon 693 bin 600 TL kira ödemesi içeren sözleşme düzenlenmiştir.  Bu esnada, taşınmazdan tahliye edilmeleri gerektiği halde işgalci olarak Bedesten’de kalan esnaf 2014 yılında aylık 239 bin 590 TL olan yıllık olarak da 2 milyon 875 bin 80 TL’ye tekabül eden işgaliye bedelini ödememiştir. Şu ana kadar 2014 yılında işgal bedeli olarak tahsil edilen toplam miktar: 107 bin 614 TL’dir. Bu durum 2013 ve 2015 yılları için de geçerlidir. Bedesten bir bütün olarak tahliye edilemediğinden, ilgili işgalciler birden fazla defa tahliye edilmiş, ancak bazılarının tahliye edilmelerinden sonra 2. Defa, 3. Defa dükkânları işgal ettiği görülmüştür. Bu sebeple, Cumhuriyet Savcılıklarına haklarında suç duyurusunda bulunulmuştur, hukuki süreç devam etmektedir. İhale süreci ile ilgili basına yansıyan iddialar asılsızdır. Vakıf taşınmazların ihale koşuları ve yöntemleri açıktır. Sandal Bedesten’i de korunması gereken bir vakıf kültür varlığı olarak, ilgili kanun ve yönetmelik maddelerine istinaden ihale edilmiştir. Yapılan kiralama sonucunda ecdat yadigârı eserin hem onarımı yapılacak, hem de şimdi ki mevcut duruma göre onarım süresi içinde yılda 3 kat, onarım sonrası da 6 kat daha fazla kira geliri elde edilecektir.”

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.