SON DAKİKA
Hava Durumu

Ramazanı karşılayan ilk il Ardahan

Ardahan, Ramazan ayını karşılayan ilk il oldu. Kentte saat 02.29'da imsak vakti girdi.

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2014 11:33
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2014 12:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Ramazanı karşılayan ilk il Ardahan
Ardahan, Ramazan ayını karşılayan ilk il oldu. Kentte saat 02.29'da imsak vakti girdi.

Kentte ramazanın manevi havasının yanı sıra ilk sahur vaktine girmenin de heyecanı yaşandı. Karagöl Mahallesinde vatandaşlardan Sürmeli Kılıç, AA muhabirine yaptığı konuşmada, ilk sahur vaktine girmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "Bugün ne mutlu bir gün. Hem ramazanı manevi havasıyla karşılıyoruz hem de ilk sahuru biz yani Ardahan karşılıyor" dedi.


Ramazanın ilk günü olması dolayısıyla heyecanlı olduklarını kaydeden Kılıç, ailesi ve torunları ile sahur yaptıklarını söyledi.

Bütün aile bireylerinin sahur anını heyecanla beklediğini ifade eden Kılıç, "Torumlarım ve ailemle birlikte mutlu bir şekilde sahur vaktine girdik. Sahur yemeğimizi yedik. Mutlu bir an. Torumlarım bu anı kaçırmamak için uyumadılar bile. Hafif bir yemek ve atıştırma yaptık" diye konuştu.

Ardahan'ın serin bir havada ramazanı karşıladığını belirten Kılıç, "Batıda özellikle sıcaktan bunalanlara seslenmek istiyorum. Şu an Ardahan en serin il. Meteoroloji öyle gösteriyor. Gelin ramazanı burada, serin havada yaşayın. Özellikle gurbette olan Ardahanlılar'a sesleniyorum. Gelin ramazanın tadını Ardahan'da yaşayın" dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı uzmanlarınca hazırlanan vakitlere göre, Türkiye'de ramazanı ilk Ardahan karşıladı. Ardahan, saat 02.29'da imsak vaktine girerken ilk iftarı ise saat 19.39'da Hakkari açacak.

İstanbul'da ilk sahur

İstanbul'da ramazan ayının ilk gecesinde Ümraniye Belediyesi vatandaşlara sahur ve temcid etkinliği düzenledi.

Ümraniye Belediyesi'nin Fatih Sultan Mehmet Caddesi üzerinde bulunan binasının bahçesinde düzenlenen etkinliğe, AK Parti İstanbul Milletvekilleri Egemen Bağış, Osman Boyraz, İsmet Uçma, Belediye Başkanı Hasan Can ve Ümraniyeliler katıldı.

Belediyenin bahçesine kurulan masalarda vatandaşlara peynir, zeytin, haşlanmış yumurta gibi sahurluk yiyeceklerin yanı sıra etli bulgur pilavı, ayran ve çay ikram edildi.

Sahur etkinliğinde tasavvuf müziği dinletisi, lazer gösterisi ve çocuklar için de meddah gösterisi düzenlendi.

Sahur etkinliğinde konuşma yapan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, mübarek ramazan ayının ilk sahurunu hep beraber yapmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Rabbim bize bu güzellikleri yaşamayı ve yaşatmayı nasip etsin. Nice ramazanlarda bunu hep beraber yapmayı nasip etsin. Bu ilk sahurumuz inşallah bir ay boyunca tüm İslam alemi bu güzelliği yaşayacak. Rabbim dualarımızı kabul etsin, ihya etmeye çalıştığımız 'temcid' geleneği ile ruhlamıza esenlik ve huzur versin, hayırlı ramazalar diliyorum" dedi.

İstanbul Milletvekili Egemen Bağış ise yaptığı konuşmada Ramazan ayının ilk sahurunda, sahur heyacanını Ümraniye'de paylaşmaktan mutluluk duyduğunu söyleyerek, Ramazanı şerfin mübarek olmasını diledi.

Yapılan konuşmalar ve yenen sahur yemeğinin ardından temcid duaları okundu.

Eyüp Sultan'da sahur

Öte yandan, ramazan ayının gelmesiyle birlikte bazı vatandaşlar, ilk sahur için Eyüp Sultan Camisi'ne geldiler. Cami avlusunun dışındaki büyük meydanda yerlere sofralar kuran vatandaşlar sahur için hazırladıkları yiyecekleri yediler.

Eyüp Sultan'da sahur yapanlar arasında sadece İstanbullular değil şehir dışandan gelen vatandaşlar da vardı.

Yaylada sahur

Denizli'nin Serinhisar ilçesine bağlı Yatağan Mahallesindeki Kefe Yaylası, şehrin sıcakların kaçarak, oruç ibadetlerini yerine getirmek isteyenlerce yoğun ilgi görüyor.

Mahalle merkezine 5 kilometre mesafede, bin 100 metre yükseklikteki Kefe Yaylası'nda karaçam, kızılçam ve ardıç ağaçlarıyla iç içe kamp alanları bulunuyor. Ramazanda sıcaklardan kaçarak çadırlarda geçiren ailelerin sayıları oldukça fazla. Yaylada ramazan boyunca kalan bazı vatandaşlar, ramazanın ardından yaz tatili için "Kefe Yaylası'nı" seçtiklerini ifade ediyor. Vatandaşlar, sıcak hava oruç tutmakta zorlananları yaylaya davet ediyor.

Serinhisar Belediye Başkanı Mehmet Kobaş, 400 çadır kapasitesine sahip Kefe Yaylası'nda yaz aylarında özellikle ramazan ayında boş yer kalmadığını anlattı. Yaylanın 20 yıldan beri kamp alanı olarak hizmet verdiğini söyleyen Kobaş, "Denizli'de hava sıcaklığı 40-42 derece iken burada serin bir ortam bulmak mümkün. Gelenlerin ihtiyaçlarını karşılayacak fırınımız, bakkalımız, kasabımız, mescidimiz var. Mescitte 5 vakit ezan okunuyor. Şehirde 40 derecede oruç tutmak zor ama Kefe Yaylası'nda özellikle yaşlılarımız için çok kolay.''

Kefe Yaylası'na 15 yıldır ramazan aylarında geldiklerini ifade eden 63 yaşındaki Tahir İlçi de sıcak olduğu için şehir merkezinde duramadıklarını belirterek, ''Burası bize iyi geliyor. Serin olduğu için ramazan ayı kolay geçiyor'' diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.