SON DAKİKA
Hava Durumu

Sahte anakarta 'yerli' onayı, akademik heyeti rezil etti 

Deniz AKIN Türkiye’ye yerli ve milli olarak lanse edilen anakartla ilgili skandal gelişmeler devam ediyor.   Sahte

Haber Giriş Tarihi: 06.09.2018 20:00
Haber Güncellenme Tarihi: 06.09.2018 21:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Sahte anakarta 'yerli' onayı, akademik heyeti rezil etti 
Deniz AKIN
Türkiye’ye yerli ve milli olarak lanse edilen anakartla ilgili skandal gelişmeler devam ediyor.   Sahte anakartı, özgün tasarımından dolayı “teknolojik ürün” olarak tescilleyen akademik heyette yer alan isimlere Bursa Şehir Gazetesi ulaştı. Bursa’da yerli anakart yaptım diyerek akademik heyete onaylatan 18 yaşındaki Ferit Borku isimli gencin naylon fatura kestirdiği de ortaya çıktı.
Bursalı 18 yaşında bir gencin yerli ve milli anakart ürettiği haberi Türkiye gündemine bomba gibi düştü. Birçok basın yayın organında manşetlere çıkan haberin ardından ise büyük bir skandal patlak verdi. Yerli ve milli olduğu ileri sürülen anakartın 120 dolara Çin’den alındığı ortaya çıktı. Ancak skandal bununla da bitmedi. Ferit Borku isimli gencin, bu anakartı Bursa Ulutek Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici Anonim Şirketi’nin kurduğu komisyon “yerli ve milli anakartı” olarak onaylattığı da belirlendi.
BÜYÜK SAHTEKARLIK!
Çeşitli medya kuruluşlarında “Yerli ve milli anakart” üretimi ile haber olan Ferit Borku, yaptığı açıklamada 2 yıl süren bir Ar-Ge çalışmasının ardından yerli imkanlarla elektronik anakart ürettiğini belirterek şu ifadeleri kullanmıştı; "Ürün ortaya çıktıktan sonra tasarımlar bitti, üretim gerçekleşti ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında da kurulan heyetle ürünümüzün tescilini aldık. 436 bin lirası faturalandırılmış, yaklaşık bir milyon lirayı bulan bir Ar-Ge çalışması yaptık. Bunları hiçbir destek almadan tamamıyla öz kaynaklarımızla gerçekleştirdik. İş, seri üretim konusunda geldiğinde kaynak olarak bizim boyumuzu aştı. Bununla ilgili de biz devletten destek bekliyoruz.”


1 MİLYON TL DEDİ, 120 DOLAR ÇIKTI
Ferit Borku Mikro Aygıtlar Limited Şirketi’nin 1 milyon TL’lik yatırım ile ürettiği öne sürülen yerli ve milli anakart ile Bursa Ulutek Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ne girmeyi başaran Borku, seri üretim için devlet desteği talep etmişti. Bursa Ulutek Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici Anonim Şirketi’nin kurduğu komisyon “yerli ve milli anakartı” onaylamış, özgün tasarımından dolayı “teknolojik ürün” olarak da tescil etmişti. Ancak tamamen yerli kaynaklarla ve 1 milyon TL yatırımla üretildiği iddia edilen anakartın Çin merkezli anakart üreticisi Dianjitek firmasının fiyatı 120 dolar olan 'ITX-K37X67 V1.4' modeli olduğu ortaya çıktı. Öte yandan Borku’nun sahte anakarta 436 bin TL’lik naylon fatura kestiği de öğrenildi.  Aralarında Uzman elektronik mühendisleri ve yardımcı doçent bilgisayar mühendislerinin de bulunduğu, sahte anakarta onay veren akademik heyette yer alan isimlere ise yalnızca Bursa Şehir Gazetesi ulaştı.
İŞTE, SAHTE ANA KARTA ONAY VEREN AKADEMİK EKİP
Tüm bu yaşananların ardından gözler ULUTEK’te bu sahte anakarta onay veren akedemik heyete çevrildi. İnternette yapılacak kısa bir araştırma ile sahte olduğu ortaya çıkacak olan bir anakartı hangi kriterleri gözeterek onayladıkları belli olmayan akademik heyet, tartışma konu oldu. İşte 18 yaşındaki bir gencin 120 dolara satın alıp yerli ve milli dediği anakartı onaylayan akademik kadro şu isimlerden oluşuyor: Yrd. Doç. Dr. Gıyasettin ÖZCAN, Bilgisayar Mühendisliği, Yrd. Doç. Dr. Cengiz TOGAY, Bilgisayar Mühendisliği, Arş. Gör. Dr. Ekrem DÜVEN, Elektronik Mühendisliği, Mehmet MEKİK, Sektör Uzmanı Elektronik Mühendisi ve Aydın ÖZDEMİR, Sektör Uzmanı Elektronik Mühendisi.
'RESMEN DOLANDIRICILIK'
Pek çok sitede yer alan habere sosyal medya üzerinden tepki gösteren vatandaşlar, basın kuruluşlarının denetim mekanizması olmadığını dile getirdi. Haberle alay edenlerin yanı sıra olayı 'dolandırıcılık' olarak niteleyenler de oldu.  Türkiye Öğrenci Platformu Genel Başkanı’ sıfatını kullanarak sıkça medyaya demeç veren Ferit Borku’nun liderlik ettiği STK da aslında hayali. Sözde girişimcinin, daha önce de sahte birincilik ve başarı belgeleriyle kamu kurumlarını aldatmaya kalktığı öne sürülüyor.

 

 

 

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.