SON DAKİKA
Hava Durumu

'Sarıkamış şehitlerinin kahramanlığı bizlere yön veriyor'

Sarıkamış harekatı anma töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, "Rabbim Sarıkamış şehitlerimizden razı olsun. Onların o ka

Haber Giriş Tarihi: 06.01.2019 15:39
Haber Güncellenme Tarihi: 06.01.2019 17:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
'Sarıkamış şehitlerinin kahramanlığı bizlere yön veriyor'
Sarıkamış harekatı anma töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, "Rabbim Sarıkamış şehitlerimizden razı olsun. Onların o kahramanlığı, o cesareti bugün bizlere yön veriyor. Bin yıldır bizi bu topraklardan atmaya çalışanlarla Sarıkamış ruhu ile mücadele ediyoruz." dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, Sarıkamış Harekatı'nın 104. yılı anma etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen yürüyüşün ardından Ayyıldızlı Tören Alanı'nda yaptığı konuşmada, Sarıkamış'ta şehit verilen tüm kahramanları rahmetle, minnetle andıklarını söyledi.


Sarıkamış'ta on binlerce kişi şehitler için yürüdü
Sarıkamış'ın bizi millet yapan, bu toprakları vatan kılan, tarihin dönüm noktalarından biri olduğunu vurgulayan Varank, şunları kaydetti: "Sarıkamış'ın bize anlattığı çok ders var, bıraktığı çok miras var. Buradaki kahramanlık destanı gün gibi ortadadır. Cihan devleti Osmanlının birçok beldesinden gelen Mehmetçikler, ezan sesini bu topraklardan dindirmemek, bayrağımızı indirmemek için gözünü kırpmadan şehadete yürüdüler. Burada gösterilen kahramanlık cesaret, adanmışlık sayesinde üzerinde nefes alıp verebildiğimiz bir vatanımız var. Şu Allah'u ekber dağları ki başlı başına bir kahramanlık anıtıdır." Varank, Sarıkamış'ta girişilen mücadele ruhunun iki ay sonra Çanakkale'de zaferi getirdiğini anlatarak, bu ruhun bir yıl sonra da Kut-ul Amere'de zaferi getirdiğini anlattı. Sarıkamış'ın İstiklal Savaşı'nda mutlak bir zafere yol açtığını vurgulayan Varank, "Rabbim Sarıkamış Şehitlerimizden razı olsun. Onların o adanmışlığı, o kahramanlığı, o cesareti bugün bizlere yön veriyor. Bin yıldır bizi bu topraklardan atmaya çalışanlarla Sarıkamış ruhu ile mücadele ediyoruz. 15 Temmuz'da, Fırat Kalkanı'da Zeytin Dalı'nda işte o ruhla mücadele ettik." ifadesini kullandı. Bakan Varank, gençlere şöyle seslendi: "İşte bu yüzden her alanda bağımsızlığımız güçlendirecek adımlar atıyor, bilimde sanayide teknolojide, Güçlü bir Türkiye'yi inşa ediyoruz. Sevgili gençler dedelerimizin zorlu mücadelesini bir nebzede olsa tecrübe etmeye çalışıyoruz. Allah Sarıkamış gibi zor mücadeleyi bir daha bizlere ve çocuklarımıza yaşatmasın. Siz gençlerden beklentimiz aziz şehitlerimizin mücadelesini daha da yukarıları taşımasıdır. İlimde teknolojide sanayide, kültürde, sporda sanatta ülkemizin muasır medeniyetler seviyesinin ötesine ulaştırmanızdır."


"Bizim Mehmetlerimizi de o karda, boranda, fırtınada yola düşüren bir sevdadır"
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Ayyıldızlı Tören Alanı'nda yaptığı konuşmada, tüm şehitleri rahmetle andıklarını söyledi. Mehmetçiğin zor şartta görev yaptığını belirten Kasapoğlu, "104 yıl önce Allahuekber Dağları'nın dondurucu soğuğunda şehadet şerbeti içen yiğitlerimizi harekete geçiren bir ruh vardı. O ruh bu milleti Sarıkamış'ta zor şartlara, Yemen'de kavurucu çöllere, Çanakkale'de alçak istilalara karşı ayakta tuttu." dedi. Bugün aynı ruhun dağlarda, sınır boylarında vatanı için nöbet tutan, "ülke huzur içinde uyusun" diye kendi uykusundan feragat eden Mehmetçiklerin gözlerinde parladığını ifade eden Kasapoğlu, "Yiğidi yola düşüren derttir derler. Bizim Mehmetlerimizi de o karda, boranda, fırtınada yola düşüren bir sevdadır, bir derttir. Bu dert, 'Ben toprağa düşeyim ama bu sancak yere düşmesin' diyen fedakar vatan evlatlarının vatan derdidir, istiklal derdidir, memleket derdidir." diye konuştu. Kasapoğlu, Sarıkamış şehitlerini anma etkinliklerini sadece Sarıkamış'ta değil Türkiye'nin her yerinde düzenlediklerini anımsatarak, "Yüz binlerce gencimiz bu şekilde ortak bir ruhta birleşmeyi, yoldaş, gönüldaş olmayı, bir ve beraber olmayı öğreniyorlar. Tıpkı farklı yörelerden gelip burada, Sarıkamış şehitliğinde omuz omuza yatan kahraman ecdadımız gibi." dedi.
"Vatanın her köşesinden Sarıkamış dağlarına akın eden Mehmetler burada yan yana yatıyor"
Hiç kimsenin gücünün bu topraklara nifak tohumları yeşertmeye yetmeyeceğini vurgulayan Kasapoğlu, "Sarıkamış şehitleri listesine baktığımızda, millet olarak en büyük gücümüz ve zenginliğimiz olan birlik şuurunun en güzel nişanesini görüyoruz. İzmir'den Van'a, Hakkari'den Trabzon'a, Diyarbakır'dan Rize'ye vatanın her köşesinden Sarıkamış dağlarına akın eden Mehmetler burada yan yana yatıyor. Bütün dünya bilmelidir ki bu birlik ve beraberlik sarsılmadan devam edecek. Hiç kimsenin gücü bu topraklarda nifak tohumları yeşertmeye yetmeyecek. Aziz şehitlerimizi dualarla olduğu kadar, bize emanet ettikleri şuura sahip çıkarak da yad edeceğiz." ifadesini kullandı. Kasapoğlu, Anadolu insanının yıllar boyu yaşanan acıları dile getirmek için yaktığı ağıtlardan örnek vererek, şunları kaydetti: "Buradaki ağıtlardan birinde şöyle söyleniyor, 'Yüzbaşılar binbaşılar, tabur taburu karşılar, yağmur yağıp gün değince, yatan şehitler ışılar.' Işıldayan sadece Mehmetçiğin o mübarek bedenleri değildir. Allahuekber Dağları'nda esas ışıldayan Anadolu'nun temiz evlatlarının ortaya koyduğu ve Allah'ın izniyle kıyamete kadar sürecek feda ve beka ruhudur. Eskilerin deyimiyle 'dinü devlet, mülkü millet' sarsılmasın diye, kendini ortaya atan imandır. Malazgirt'i bu iman gücü kazanmış, İstanbul'u bu iman fethetmiştir. Çanakkale'nin, Sarıkamış'ın, Kut Zaferi'nin ve İstiklal Harbi'nin membaı işte bu ruh, bu şuurdur. 15 Temmuz'da da milletimiz zorba ihanet çetesine karşı bu inançla sokaklara çıkmış, bir istiklal destanı yazmıştır. Geleceğin Türkiye'si de inşallah yine bu inanç ve bu ruh tarafından inşa edilecektir."


"Gerektiğinde bu vatan için ecdadımız gibi canımızı vermek boynumuzun borcudur"
Ecdadın bıraktığı bayrağı hakkıyla taşımanın herkesin en mukaddes görevi olduğunu vurgulayan Kasapoğlu, "Gereğinde bu vatan için ecdadımız gibi canımızı vermek kadar, bu ülkeyi geleceğe taşımak için var gücümüzle çalışmak da boynumuza borçtur. Hepimiz can vererek kazanılmış istiklalimizin, bastığımız her karış toprağın, bu aziz ve cennet vatanın kıymetini bilmeliyiz, bileceğiz. Bu uğurda vatan için nöbeti bekleyen güvenlik güçlerimizden, laboratuvarlarda sabahlayan bilim insanlarımıza kadar herkesin Allah yardımcısı olsun. Memleketi birlik, dirlik ve huzur içinde yaşatmaya, büyütmeye, zenginleştirmeye gayret eden herkese selam olsun." diye konuştu. (AA)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.