SON DAKİKA
Hava Durumu

Seçmen listede değişim istiyor

Politic’s araştırma şirketinin açıkladığı verilere göre, 7 Haziran seçimlerinde Ak Partinin beklenen sonucu elde edememesinin nedeni, milletveki

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2015 14:18
Haber Güncellenme Tarihi: 07.09.2015 15:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Seçmen listede değişim istiyor
Politic’s araştırma şirketinin açıkladığı verilere göre, 7 Haziran seçimlerinde Ak Partinin beklenen sonucu elde edememesinin nedeni, milletvekili aday listelerinin seçmenin sesine kulak verilmeden hazırlanmış olması. 1 Kasım seçimleri için hazırlanacak listelerde bu veriler doğrultusunda değişiklik yapılması bekleniyor.
 

Türkiye 1 Kasım 2015 seçimlerine hazırlanırken, aday adaylığı başvuruları da tamamlandı. AK Parti Bursa Milletvekilliği için 167 kişi başvuruda bulundu. 24. Dönem milletvekillerinden 7 Haziran seçimleri için aday gösterilmeyen Bedrettin Yıldırım, Mustafa Öztürk, Tülin Erkal Kara da aday adaylığını açıklarken; 24 ve 25. Dönem milletvekili Önder Matlı aday adayı olmamayı tercih etti. Listede dikkat çeken diğer detay ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in de Bursa’dan aday adayı olması. 25. Dönem seçimleri için aday adaylığını açıklayan ve listelerde yer bulamayınca partisinin seçim çalışmalarına katılmayıp köşeye çekilen AK Parti Eski İl Başkanı Sedat Yalçın ve bazı isimlerin de 1 Kasım için yeniden ortaya çıkması dikkatlerden kaçmadı.

Politic’s Araştırma şirketinin yaptığı inceleme AK Partinin 7 Haziran seçimlerinde oy kaybetmesinin nedeninin milletvekili aday listeleri olduğunu yeniden ortaya koydu. Politic’s Araştırma şirket sahibi Recep Güven, incelemeye dair şunları söyledi: “Ak Parti seçmeninin oylarının azalmasına neden olarak en çok katıldığı ifadeler sırası ile   %82 ile Milletvekili listeleri , %80 ile Ekonomik durum ve vaatler, %72 ile Ak Parti’nin 2002 ruhundan uzaklaşması , %70 ile Oluşturun Listelerde demografik ve ilçe yapılarına uyulmaması %64 ile Seçim propagandası ve seçim çalışmalarının başarısızlığı , %59 ile 17-25 Aralık sürecinde soruşturmada ismi geçen bakanların hala aklanmaması, %53 ile yeni projeler üzerinden seçim kampanyası yürütülmemesi cevabını vermiştir.” Ak Parti teşkilatlarına da kulak verilen araştırmada çıkan sonucu Recep Güven şu ifadelerle özetledi: “Anket sonuçları incelediğinde teşkilat mensupları Partinin iyi yönetilmediği, listelerin teşkilatlarca kabullenilmediği ve partinin 2002 ruhundan uzaklaşmanın cezasının yaşandığı görüşleri öne çıkmıştır. Partide STK ve Temayüllere uyulmamasına karşı çok büyük tepki var.  Ayrıca Belediyeler, teşkilatlar ve Milletvekili adayları arasındaki kopukluğun oy düşmesinde çok etkili olduğu belirtilmiştir. Çok fazla dillendirilmekten çekinilse de üst yönetimin başarısız bulunduğu da dikkat çekmektedir.   Teşkilatların zayıf olması cevabının %70 gibi çok yüksek oranlarda çıkması da parti içindeki huzursuzluğu özetler niteliktedir.”
TEŞKİLAT İTHAL ADAY İSTEMİYOR
Araştırmanın, teşkilat üyeleri ile görüşülen kısmını ise güven şu ifadelerle açıkladı: “Teşkilat mensuplarına Ak Parti’nin tekrar tek başına hükümet kurmaya yetecek oyu alabilmesi için neler yapması gerektiği sorusu yöneltilmiştir. Öncelikle listelerin doğru şekilde oluşturulması, Oy potansiyeli olan adayın listede olması, ithal adayın olmaması gerektiği ve Ak Parti’ye hizmet etmiş teşkilattan gelen insanların listede yer alması, sağlıklı bir liste oluşturulması adına Ak Parti Teşkilat mensuplarınca istenmektedir. Partinin Seçim koordinasyonun ve planlarının doğru yapılmasının,  Liste dışı kalan ve parti küskünlerinin seçim programlarına katılmasının, seçimde partisi için çalışmasının sağlanmasının önemi vurgulanmaktadır.”
YILDIRIM: “LİSTELERDE HALKA SAYGISIZLIK YAPILDI”
Ak Parti 24. Dönem Bursa Milletvekili Bedrettin Yıldırım’ın da 7 Haziran seçimleri için listede adı yer almamıştı. 1 Kasım seçimleri için aday adaylığını açıklayan Yıldırım, listelerden dolayı seçmendeki kırgınlığı ifade ederek şunları söyledi: “7 Haziran sonucu her şey ortaya çıktı. 7 Hazirana giderken batı illerinde listelerin yerli yerine oturmaması. Doğu illerinde çözüm süreci derken oradaki örgütlerin sokak yapılanmaları seçimler sonrasında 80 kişi ile HDP meclise gelince şımardı. Bunun müsebbibi AK parti değil ama bazı duyarlılıklara kulak tıkaması da vatandaşta olumsuz etki yaptı. Vatandaşa dayatılan değil, vatandaşa dokunan göz göre gelen, çözüm üreten bir liste oluşursa inanıyorum ki daha iyi sonuçlar alınacaktır. Liste tepkilerini Bursa’da da gördük, HDP ve MHP’ye birer vekil kaptırdık. Bursa’da büyük bir Kürt nüfusu var ve AK parti seçmeni çoğu. O insanları küstürmenin yeri değil. Beklentilere cevap vermezsek başarılı olamayız. Emanet oyları geri almanın yolu insanların beklentilerine cevap vermekle olur. Şehir yapılanmalarının alçakça saldırılarının bedelini HDP ödeyecek. Teröristlerle kol kola teşvik eder durumdalar. Daha dikkatli düzgün listeler hazırlayalım. Ülke bir maliyet ödüyor, bu maliyeti ödetenler daha dikkatli olmalı. Ahbap çavuş ilişkisi ile kasaba siyaseti devri bitti. Biz A- K- P’li değiliz, AK Partiliyiz. Millete saygısızlık yapıldı, Bursa’da halka saygısızlık yapıldı. Gezi olaylarının ve diğer yapılanmalarla ilgili mücadele edenlerin başındayız, hangi kusurumuzdan dolayı liste dışına itildik. Bunu yapanlarla her yerde karşılarında dururuz. Bunu yapanların pişmanlığının da farkındayız.”

 

 

 

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.