SON DAKİKA
Hava Durumu

Soma davasında şok ifade 'Benim zamanımda ... '

Soma davasında hakkında 22 yıl 6 aya kadar hapis istenen Alp Gürkan, çapraz sorgusunda bir avukatın, "İşçilerin kendilerine yemek verilmediği,

Haber Giriş Tarihi: 26.12.2016 14:51
Haber Güncellenme Tarihi: 26.12.2016 16:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Soma davasında şok ifade  'Benim zamanımda ... '
Soma davasında hakkında 22 yıl 6 aya kadar hapis istenen Alp Gürkan, çapraz sorgusunda bir avukatın, "İşçilerin kendilerine yemek verilmediği, kıyafetlerinin yenilenmediği beyanları oldu. Bilirkişi sizi bu konuda kusurlu buldu. Bu konuda bilginiz var mıydı?” sorusuna, “Ben emekli olduğum zaman zarfında orada neler oluyor nereden bilebilirim? Benim zamanımda normaldi her şey” diyerek yanıt verdi.
Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği maden ocağı işletmesinin eski yönetim kurulu başkanı Alp Gürkan ve yönetim kurulu üyesi Mustafa Yiğit talimatla ifade verdi.
Manisa Aksihar Ağır Ceza Mahkemesi’nin talimatı üzerine İstanbul 18’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk kez hakim karşısına çıkan Alp Gürkan, kimlik tespitinde aylık gelirinin 2 Bin TL olduğunu belirtirken, sanık Mustafa Yiğit aylık gelirini 9 Bin 900 TL olarak kaydettirdi.
Yoğun güvenlik önleminin alındığı duruşmada savunmasının ardından çapraz sorgusuna geçilen Alp Gürkan’a Soma’dan gelen madenci aileleri sık sık tepki gösterdi. Sanık Gürkan ve Yiğit’in iki avukatıyla müşteki avukatları arasında ise usule ilişkin kısa süreli gerginlikler yaşandı.
Alp Gürkan, müşteki avukatlarından birinin, “Ocakta engellenemeyen yangınlar ve ilerleme olmadığı söyleniyor bilirkişi raporlarında. Bunlara rağmen bu şirketi nasıl devraldınız? Nasıl göze aldınız bunu?” sorusuna “Bu ocak alındığı zaman bahsettiğiniz olaylar mevcuttu. Biz bu işletmeyi devraldıktan sonra işletmeyi tamamen yeniledik. Maden mevzuatının bize vermiş olduğu bütün kurallar yerine getirilmiştir” diye cevap verdi.
Müşteki avukatlarından biri Alp Gürkan’a, “Madencilik deneyimi olmayan oğlunuza bu işletmeyi nasıl devrettiniz? Oğlunuz Can Gürkan bu devri riskli görmüş müydü?” diye sordu. Gürkan bu soruya, “Bu işletmenin alınması aşamalarında ve alınmasında oğlum Can Gürkan askerlik yapıyordu” şeklinde yanıt verdi.
Müşteki avukatı Sercan Kıran, “İşçiler kendilerine yemek verilmediğini, kıyafetlerinin yenilenmediğini ve eksik verildiği yönünde beyanları oldu. Bilirkişi sizi bu konuda kusurlu buldu. Bu konuda bilginiz var mıydı?” dedi. Gürkan bu soruyu “Ben emekli olduğum zaman zarfında orada neler oluyor nereden bilebilirim? Benim zamanımda normaldi her şey” diyerek yanıtladı.
Müşteki avukatlarında Deniz Erşanlı, “Yaşınız nedeniyle şirketin yönetim Kurulu’ndan ayrıldığınızı söylediniz. Tiliga madencilikte yönetim kurulunda bulundunuz mu o dönem?” şeklinde soru yöneltince, Gürkan, “Sahibi olduğum şirketlerin yöneticileri tutuklu olduğu için tüm işletmelerin yönetim kuruluna geldim. Genel müdürler atadım, onlardan bilgi alıyorum” dedi.
Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yiğit ise savunmasını mahkemeye yazılı olarak sundu. Yiğit savunmasında, "Hayatlarını kaybeden çalışanlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. İddianameye konu bilirkişi raporunu yazan hukukçuların maddi gerçeği yansıtmadığını düşünüyorum. Suçlamaları reddediyor, beraatimi istiyorum” ifadelerine yer verdi.
Mahkemenin Akhisar’dan gelen talimat evrağının yerine getirildiğini ve talimat yazısının davanın görüldüğü mahkemeye gönderilmesini karara yazarak, salondakilere duruşmanın sona erdiğini duyurdu.
Mahkemenin bitmesinin ardından ölenlerin yakınları Alp Gürkan’a, “301 kişini katilisin tarihe geçeceksin. 25’lerinde öldürdün. Sen de gör o acıları inşallah. 2 çocuğumla yalnız kaldım vicdanın rahat mı. Katilsiniz” diyerek tepki gösterdi. Salondaki tüm müşteki ve avukatlarının çıkmasının ardından, Alp Gürkan güvenlik gerekçesiyle duruşma salonunun bir başka kapısından çıkarıldı. Davanın bundan sonraki duruşmaları Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam edecek.
Soma Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, şirketin yönetim kurulu eski başkanı Alp Gürkan, Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yiğit, Genel Müdür ve Teknik Müdür Yardımcısı Hayri Kebapçılar, İş Güvenliği Uzmanı Murat Bodur ile Acil Durum Yöneticisi Haluk Evinç'in "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmak” suçundan 3 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.