SON DAKİKA
Hava Durumu

Suriye'de 7 bin kadın zindanlarda!

Alpaslan YILDIZ Tüm dünyada 8 Mart Dünya Kadınlar Günü farklı etkinliklerle kutlanırken, Esed

Haber Giriş Tarihi: 07.03.2019 21:44
Haber Güncellenme Tarihi: 07.03.2019 23:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Suriye'de 7 bin kadın zindanlarda!
Alpaslan YILDIZ
Tüm dünyada 8 Mart Dünya Kadınlar Günü farklı etkinliklerle kutlanırken, Esed zulmü altında işkence gören Suriye’de 7 binin üzerinde kadın hala zindanlarda. Bugüne kadar 13 bin 500’den fazla kadının hapse atıldığı Suriye’de zindanlardaki kadınlar her gün işkence görüyor, tecavüze uğruyor, türlü insanlık dışı eziyete maruz kalıyor.
Suriye'de 7 yıldır devam eden iç savaşın, ağır faturası kadın ve çocuklara çıkmaya devam ediyor. Zalim Esed rejiminin hapishanelerinde hukuka aykırı şekilde tutulan ve her gün işkence edilen kadınlara, dünya yine 3 maymunu oynuyor. Her an işkenceye ve tecavüze maruz kalan Suriye zindanlarındaki kadınların seslerini duyurmak ve serbest bırakılmaları için oluşturulan “Vicdan Hareketi” çeşitli etkinliklerle Suriyeli kadınların yaşadıklarını dünya kamuoyunun gündemine taşımaya çalışıyor. Dünya genelinde 45 ülkeden 2 bini aşkın sivil toplum kuruluşunun da içinde bulunduğu yapılanma, yaşanan insanlık dramının sona ermesi için mücadele ediyor.

DÜNYA SESSİZLİĞİNİ KORUYOR

Suriye’de kadınların uğradığı zulüm, tecavüz ve işkencelere rağmen uluslararası örgütler, devletler ve sivil toplum kuruluşlarının sesi çıkmıyor. Konu Suriye olunca ne kadının ne çocuğun ne de insan hayatının bir manası olmuyor. Dünya işkencelere sessiz kalırken, batılı devletler Suriye’de iç savaşı körükleyerek ve bombalarını bu topraklarda patlatarak zalimleri desteklemeye devam ediyor.

YİNE TEK SES TÜRKİYE’DEN

Suriye’de kadınların zindana atılmasından sonra onlara gösterilen şiddet, tecavüz ve işkence olaylarına karşı tek güçlü ses yine Türkiye’den yükseliyor. Türkiye’de birçok sivil toplum kuruluşunun yıllardır sürdürdüğü Suriyeli kadınların seslerini duyurma çabası devam ediyor.



"KADINLARA DAYAK, TACİZ VE TECAVÜZ"

Geçtiğimiz ay Vicdan Hareketi tarafından düzenlenen basın toplantısına katılan Suriyeli Avukat Dima Musa,  Suriye hapishanelerinde halen yaklaşık 7 bin 500 kadının tutulduğunu belirterek, "Kadınların hiçbir suçu yok. Bir kısmı barışçıl gösterilere katıldığı için tutuluyor, bir kısmı da eşlerini ve çocuklarını tehdit amacıyla tutuluyor. Dayak atılıyor, taciz ve tecavüz ediliyor kadınlara. Tutuklu kadınların ve tüm tutukluların serbest bırakılmasını ve suçluların yargılanmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

CENEVRE’DE PANEL

Birleşmiş Milletler'de (BM) düzenlenen panelde, Suriye'de hapishanelerdeki en az 7 bin kadın tutuklu ve çocuğun derhal ve ön koşulsuz serbest bırakılması çağrısında bulunuldu. Panelde, Suriye'deki insan hakları ihlalleri ve hapishanelerdeki tutuklu kadın ve çocukların durumu masaya yatırıldı. Panelde konuşan insan hakları hukukçusu İngiliz Gareth Peirce, "Suriye hapishanelerinde binlerce çocuk ve kadın işkence gördü, infaz edildi ve ortadan kaldırıldı." dedi. Peirce, uluslararası toplumun, Suriye'de işkence yapan rejim yanlılarından hesap sormakta aciz kaldığını vurgulayarak, "Suriye'de bir gün, sadece rejim değil, ayrıca hapishanelerde mahkumlara işkence yapanlar da Uluslararası Ceza Mahkemesinde hesap verecek. Adalet mutlaka sağlanacak." diye konuştu. Panele, Cenevre merkezli pek çok sivil toplum kuruluşu ve uluslararası medya mensubu ilgi gösterdi.

TÜM TÜRKİYE’DE EYLEM GÜNÜ

Vicdan Hareketi ve sivil toplum kuruluşları tarafından bugün Türkiye ve dünya genelinde Suriyeli tutsak kadın ve çocukların özgürlüğü için basın açıklaması ve çeşitli eylemler gerçekleştirilecek. Londra, Pakistan, Makedonya, Suriye Fırat Klakanı Bölgesi başta olmak üzere yapılacak açıklamalarla kadınların serbest bırakılması istenecek. İstanbul Sultanahmet Meydanı’nda saat 14.30’da geniş katılımla basın açıklaması yapılacak. Yine Memur-Sen tarafından Ankara’da meşaleli yürüyüş düzenlenecek.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.