SON DAKİKA
Hava Durumu

Süt ürünlerinde antibiyotiğe sert cezalar!

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Bursa, Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) ortaklığıyla "Hayvani Ürü

Haber Giriş Tarihi: 21.05.2014 17:39
Haber Güncellenme Tarihi: 21.05.2014 18:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Süt ürünlerinde antibiyotiğe sert cezalar!
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Bursa, Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) ortaklığıyla "Hayvani Ürünler Antibiyotik Laboratuarı" açıldı. Laboratuar sayesinde süt ve süt ürünlerinde insan sağlığına zarar verici antibiyotik oranları tespit edilip, cezai müeyyide uygulanıyor.

Gıda ve Yem Kontrol Merkezi Araştırma Enstitüsü bünyesinde açılan "Hayvani Ürünler Antibiyotik Laboratuarı" vatandaşlara şüphe ettiği gıdayı sorgulama imkanı sunuyor. 800 bin liraya mal olan projede daha evvel 2 günde tespit edilebilen süt ve süt ürünlerindeki antibiyotik oranı, yeni kurulan laboratuarla birlikte 10 dakikada belirlenecek. Numune başına 120 liralık inceleme ücreti alınan laboratuarda 5 farklı antibiyotik türü tespit edilebiliyor. Açılışta laboratuarın kuruluş maksadı hakkında bilgi veren Bursa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda Şube Müdürü Erdal Kuzucu, "Bu laboratuarın bizim için en büyük artısı çok hassas bir çalışma yürütmesi olacak. Çok daha düşük limitlerde, yani milyarda bir seviyede antibiyotik olup olmadığı tespit edilebilecek. Bu da birçok üründe, daha önceki tahlillerde rastlanamayan , eser miktarda olan antibiyotiklerin bulunmasına imkan sağlayacak. Bizim kalıntı izleme projeleri kapsamında ya da Alo 174 Gıda hattına gelen şikayetler üzerine yaptığımız denetimlerde aldığımız numunelerde herhangi bir antibiyotikle ilgili olumsuzluk tespit edildiğinde, öncelikle 13 bin 800 liralık bir idari para cezamız var. Bunun haricinde, ürünler piyasadan toplatılacak, bakanlık tarafından ilgili firma ve ürün deşifre edilebilecek. Asıl en büyük ceza bu. Bir iki ürünün haricinde antibiyotik kullanımı kesinlikle yasak. Sadece taze kaşarda çok düşük bir limitimiz var. Diğerlerinde ise milyarda bir dahi olmasına müsaade edilmiyor. Dolayısıyla antibiyotik bulunduğunda aynı cezai müeyyide uygulanacak" ifadelerini kullandı.

Projenin sadece süt ve süt ürünlerine yönelik bir çalışma olmadığını, aynı zamanda tüketici haklarını korumaya yönelik önemli bir adım olduğunu ifade eden Prof. Dr Mustafa Tayyar ise, "Son derece geniş kapsamlı, süt ve süt ürünlerini de içine alan geniş bir yelpazede kurulan, ürünlerdeki antibiyotiği tespit maksatlı bir laboratuar. Hassasiyetini anlatmak gerekirse, bir tanker süt kamyonuna bir bardak bile antibiyotik katılsa onu yakalayacak hassasiyete sahip bir mekanizma diyebiliriz. Bunun anlamı da tüketiciyi koruma adına bir çalışma olduğudur. Çünkü buraya gelen numuneler Tarım Bakanlığı'nın piyasadan toplayacağı numunelerden oluşacak. Kanuni limitleri aşanlar hakkında işlem başlatılmasını sağlayacak. Bu çalışma sadece süt ve süt ürünlerine yönelik düşünülmemeli. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de antibiyotik geniş oranda kullanılmakta. Üretilen antibiyotiğin yüzde 60'ı hayvani ürünlerde kullanılmakta. Antibiyotiğin yanlış kullanılması neticesinde ortaya çıkan sağlık meselelerini ortadan kaldırmak için bu projeyi gerçekleştirdik" diye konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.