SON DAKİKA
Hava Durumu

Suudi Arabistan'ın 'Kaşıkçı' açıklamasına dünyadan tepkiler gecikmedi

Suudi Arabistan’ın İstanbul’daki Başkonsolosluğuna girdiği 2 Ekim tarihinden beri kendisinden haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşı

Haber Giriş Tarihi: 20.10.2018 16:08
Haber Güncellenme Tarihi: 20.10.2018 17:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Suudi Arabistan'ın 'Kaşıkçı' açıklamasına dünyadan tepkiler gecikmedi
Suudi Arabistan’ın İstanbul’daki Başkonsolosluğuna girdiği 2 Ekim tarihinden beri kendisinden haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın konsolosluk içinde yaşanan bir arbede sonucu hayatını kaybettiği açıklandı. Günlerdir uluslararası gündemdeki yerini koruyan ‘Kaşıkçı’ olayı ile ilgili Suudi Arabistan Yönetimi tarafından yapılan ’Cemal Kaşıkçı’nın ölümü planlı bir cinayet değil, arbede sonucu’  açıklamasına dünyadan tepkiler gecikmedi.
Suudi Arabistan yönetimi, 2 Ekim'de İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın "konsolosluk binasında yaşanan arbede sonucunda öldüğünü" itiraf etti. Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan habere göre, Suudi Arabistan Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma neticesinde, Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na geldiği sırada burada bulunan "başka Suudi vatandaşlarla tartışmaya başladığı, tartışmanın arbedeye dönüştüğü ve bunun sonucunda Kaşıkçı'nın hayatını kaybettiği" belirtildi. Suudi Arabistan Başsavcılığının dosya hakkındaki soruşturmasının sürdüğü ve olayla ilişkili 18 Suudi Arabistan vatandaşının gözaltına aldığı aktarıldı. Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölümünde parmağı olan herkesten hesap sorulacağını ve adalete teslim edileceğini duyuran savcılığın, "ulaştığı tüm gerçekleri paylaşacağı ve sorumluları adalet karşısına çıkarma" hazırlığında olduğu ifade edildi.
"TÜRKİYE'NİN ORTAYA KOYDUĞU ÜSTÜN DAYANIŞMAYI DEĞERLİ BULUYORUZ"
Öte yandan Suudi Arabistan, Türkiye'nin, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetiminde Kaşıkçı olayı soruşturma sürecinde ortaya koyduğu üstün dayanışmayı değerli bulduklarını" açıkladı. Riyad, Türk yetkililerin, şaibeli isimlerle ilgili paylaştığı bilgilerin Kaşıkçı meselesinin aydınlatılmasına yardımcı olduğunu duyurdu.
5 KİŞİ GÖREVDEN ALINDI
Ayrıca yayımlanan kraliyet kararnamesiyle, Suudi Arabistan Genel İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed Asiri'nin de aralarında bulunduğu üst düzey 5 kişi görevden alındı. Suudi Arabistan Genel İstihbarat Başkanlığının yeniden yapılandırılması için Veliaht Prens Muhammed bin Selman başkanlığında bakanlık komitesi kurulması kararlaştırıldı.
UNESCO'DAN KINAMA


UNESCO'dan yapılan yazılı açıklamada, Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin karanlık noktaların bir an önce aydınlatılması istenirken, olayın, basın özgürlüğü adına verilen mücadelenin önemini bir kez daha ortaya koyduğu belirtildi.  Açıklamada Genel Sekreter Audrey Azoulay'in, "Cemal Kaşıkçı'nın katlini en ağır biçimde kınıyorum. Yetkililere olayı derinden inceleyerek, suçluları adalet karşısına çıkarması çağrısında bulunuyorum." ifadelerine yer verildi. UNESCO'nun 2 Kasım'da, "Gazetecilere Karşı İşlenen Suçların Cezasız Kalmaması İçin Uluslararası Günü" etkinliğini gerçekleştireceği de hatırlatıldı.  Suudi Arabistan yönetimi, 2 Ekim'de İstanbul Başkonsolosluğuna girdikten sonra haber alınamayan Kaşıkçı'nın "konsolosluk binasında yaşanan arbede sonucunda öldüğünü" açıklamıştı. Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan haberde, Suudi Arabistan Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma neticesinde, Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul Başkonsolosluğuna geldiği sırada burada bulunan "başka Suudi vatandaşlarla tartışmaya başladığı, tartışmanın arbedeye dönüştüğü ve bunun sonucunda Kaşıkçı'nın hayatını kaybettiği" belirtilmişti. (AA)
İNGİLTERE KAŞIKÇI'NIN ÖLDÜRÜLMESİ SONRASI "ATILACAK ADIMLARI" ELE ALIYOR
İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan'ın gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın konsoloslukta" öldüğünü doğrulamasının ardından atılacak "sonraki adımların" ele alındığını bildirdi. İngiliz basınına konuşan Dışişleri yetkilisi, "Öldüğünün doğrulanmasının ardından Cemal Kaşıkçı'nın ailesine başsağlığı diliyoruz. Biz Suudi Arabistan'dan gelen haberi ve atacağımız sonraki adımları ele alıyoruz." ifadelerini kullandı. İngiltere'den yapılan önceki açıklamalarda, "korkunç" olarak değerlendirilen Kaşıkçı olayında sorumlulardan hesap sorulması çağrısında bulunulmuştu. Suudi Arabistan yönetimi, 2 Ekim'de İstanbul Başkonsolosluğuna girdikten sonra haber alınamayan Kaşıkçı'nın "konsolosluk binasında yaşanan arbede sonucunda öldüğünü" açıklamıştı. Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan haberde, Suudi Arabistan Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma neticesinde, Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul Başkonsolosluğuna geldiği sırada burada bulunan "başka Suudi vatandaşlarla tartışmaya başladığı, tartışmanın arbedeye dönüştüğü ve bunun sonucunda Kaşıkçı'nın hayatını kaybettiği" belirtilmişti.
AVRUPA PARLAMENTOSU’NDAN 'KAŞIKÇI' TEPKİSİ


Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani, sosyal medyadan paylaştığı mesajında, "Acilen, Cemal Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin kanıtların incelenmesini sağlayacak titiz bir uluslararası soruşturma başlatılmalı." ifadesini kullandı. Tajani, Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin detayların açığa kavuşturulması gerektiğini vurguladı.  Suudi Arabistan yönetimi, 2 Ekim'de İstanbul Başkonsolosluğuna girdikten sonra haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın "konsolosluk binasında yaşanan arbede sonucunda öldüğünü" açıklamıştı. Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan haberde, Suudi Arabistan Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma neticesinde, Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul Başkonsolosluğuna geldiği sırada burada bulunan "başka Suudi vatandaşlarla tartışmaya başladığı, tartışmanın arbedeye dönüştüğü ve bunun sonucunda Kaşıkçı'nın hayatını kaybettiği" belirtilmişti.
AB TÜRKİYE DELEGASYONU BAŞKANI'NDAN "KAŞIKÇI" AÇIKLAMASI
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Suudi Arabistan'ın gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın "ölümüyle" ilgili açıklamasına ilişkin, "AB Temsilcisi'nin (Federica Mogherini) de söylediği gibi bu olaya ilişkin detaylı bir adli soruşturmanın gerçekleşmesini istiyoruz." dedi. AB büyükelçileriyle Efes'e gerçekleştirdiği ziyaret esnasında Berger, Suudi gazeteci Kaşıkçı olayıyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. Büyükelçi Berger, "AB Temsilcisi'nin (Federica Mogherini) de söylediği gibi bu olaya ilişkin detaylı bir adli soruşturmanın gerçekleşmesini istiyoruz." ifadesini kullandı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin konuyla ilgili bilgi almak için Türk hükümet yetkilileriyle temasta olduğunu belirten Berger, soruşturmanın sonuçlarını beklediklerini bildirdi.
“GERÇEKLERİN ORTAYA ÇIKMASI LAZIM”


Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Danimarka'da gazetecilere yaptığı açıklamada, gazeteci Cemal Kaşıkçı konusunda tam neler yaşandığıyla ilgili daha çok soru işareti olduğunu belirterek, "Gerçeklerin ortaya çıkması lazım." ifadelerini kullandı. Rutte, Fransa, Almanya ve İngiltere'nin inandırıcı bir araştırma yapılması için yaptığı çağrıya katılarak, "Tam olarak ne oldu. Kim sorumlu? Geniş çaplı araştırma yapılması önemli." diye konuştu. Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin "inanılmaz üzücü" ifadelerini kullanan Rutte, "Suudi Arabistan'ın olaya nihayet biraz da olsa açıklık getirmesi iyi bir gelişme." değerlendirmesinde bulundu. (AA)

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.