SON DAKİKA
Hava Durumu

Taleplerimiz karşılandı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in Mavi Marmara saldırısıyla ilgili özür dilemesine ilişkin, neticede Türkiye'nin taleplerini

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2013 11:48
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2013 12:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in Mavi Marmara saldırısıyla ilgili özür dilemesine ilişkin, neticede Türkiye'nin taleplerinin karşılandığını söyledi.


 
TRT Haber'in canlı yayınında soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin ilişkilerin normalleşmesi için İsrail'den talepleri konusunda üç yıl süren çetin müzakereler yapıldığını söyledi.

Türkiye'nin bir politika belirlediğinde bunu mutlaka takip ettiğine ve neticesini aldığına işaret eden Davutoğlu, Mavi Marmara saldırısı sonrasında zikredilen temel taleplerin an itibarıyla gerçekleşmiş olduğunu vurguladı.

Davutoğlu, ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda değişik kanallardan kendilerine mesajlar iletildiğine değinerek, son dönemde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bu konuda defalarca görüştüğünü bildirdi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın İsrail ziyareti başladıktan sonra format üzerinde müzakereler yürütüldüğünü belirten Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Hollanda'daki temasları sırasında bu formatta mutabakatın sağlanmış ancak müzakerelerin devam etmekte olduğunu ifade etti.

Müzakerelerin her aşamasında Başbakan Erdoğan ile her kelimeyi incelediklerini dile getiren Davutoğlu, öğle saatlerinde tablonun netleştiğini ve saat 15.30'da telefon görüşmesinin yapılabileceğini karşı tarafa bildirdiklerini aktardı.

Davutoğlu, bu konuda araya giren muhataplarına Mavi Marmara meselesinin sadece kendileri değil bundan sonraki bütün Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri için milli mesele olduğunu ilettiğine dikkati çekerek, ''İlk defa barış döneminde, bizimle savaş halinde olmayan bir ülkenin düzenli ordusu bizim vatandaşlarımızı öldürdü. Bunun karşılığı var ve bu bir asır sürse biz bu konudaki tutumumuzu değiştirmeyiz. Nihayet aklıselim galip geldi, hukuk ne gerektiriyorsa, bu anlamda hem evrensel hukuk anlamında hem de uluslararası hukuk anlamında gereği yapıldı ve bu aşamaya geldik'' diye konuştu.

''Türkiye blöf yapmadı''

Bakan Davutoğlu, bu konuda sert bir dil kullandığına dair tenkit alan ancak ilkeli bir tutum sergileyen Türkiye'nin blöf yapmadığını ve haklı olduğu bir konuda neticeye ulaşmak için doğru talebini öne sürdüğünü söyledi.
Bu gelişmenin İsrail'in uluslararası ilişkilerde normalleşmesi bakımından da önem taşıdığını belirten Davutoğlu, Türkiye'nin hiçbir zaman antisemitik bir tutum içinde olmadığını ifade etti.

Obama, Netanyahu ve Erdoğan üçlü görüşme yaptı

Başbakan Erdoğan'ın görüşme öncesinde El Fetih, Hamas, Mısır ve Katar liderleriyle ön görüşme yaptığını bildiren Davutoğlu, daha sonra Obama, Binyamin Netanyahu ve Erdoğan'ın mikrofon açık şekilde üçlü bir görüşme yaptığını ve görüşmenin 20-30 dakika sürdüğünü belirtti.

''Üzerinde mutabık kalınan açıklamalar''

Davutoğlu, İsrail ile Türkiye tarafının açıklamalarının, üzerinde mutabık kalınan açıklamalar olduğuna işaret ederek, ''Özür olmasaydı bu mesele bir asır da sürse kapanmazdı'' dedi.
Davutoğlu, İsrail'in baştan beri tazminata itirazının olmadığına, özür konusunda direnç gösterdiğine değinerek, tazminat konusunda uluslararası normlara göre görüşmeler yapılacağını aktardı.
ABD Başkanı Obama'nın taahhütlere şahit olmasının, sürecin işlemesi bakımından önem taşıdığına dikkati çeken Davutoğlu, ''Neticede bizim taleplerimiz karşılandı'' dedi.

Bağış: Bu, diklenmeden dik duruşun en güzel örneğidir

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da ''Bu, diklenmeden dik duruşun en güzel örneğidir. Türkiye'nin 3 şartı vardı. Bugün o 3 şartın yerine geldiğine dair açıklamalar yapıldı. Çok şükür Türkiye emin adımlarla ilerliyor. Birileri hala 'Türkiye doğuya mı, batıya mı, kuzeye mi, güneye mi kayıyor?' diye tartışadursun, Türkiye'nin bir yere kaydığı yok, her daim yükseliyor, doğru yolda ilerliyor'' diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.