SON DAKİKA
Hava Durumu

Taşerondan kadroya geçen işçiler, eşit işe eşit haklar istiyor!

Büşra ZORCİ AK Parti’nin seçim vaatlerinden biri olan taşeron işçilerin kadroya alı

Haber Giriş Tarihi: 04.02.2019 13:48
Haber Güncellenme Tarihi: 04.02.2019 15:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Taşerondan kadroya geçen işçiler, eşit işe eşit haklar istiyor!
Büşra ZORCİ
AK Parti’nin seçim vaatlerinden biri olan taşeron işçilerin kadroya alınması, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile hayata geçirildi. Ancak taşeron olarak çalışan ve 04.12.2017 tarihinden itibaren kadroya geçen işçiler, Toplu İş Sözleşmesi haklarının 2020’nin 10’uncu ayına ötelenmesinden dolayı eski kadrolu çalışanlarla aynı maaş ve enflasyon farkı, 30+30 ikramiye, Tayin hakkı, eğitim-hastalık Raporları gibi sosyal haklardan yararlanamadıkları için mağdur durumdalar.
Türk-İş başta olmak üzere tüm işçi sendikalarının ve konfederasyonlarının yakından takip ettiği 696 sayılı KHK ile mağdur olan işçiler hakkında Türk-İş Sivas Temsilciliği ve Tez-Koop İş çeşitli açıklamalarda bulundu. Taşerondan kadroya geçirilen işçilerin YHK kararları ile belirlenen maaş ve sosyal hakların yetersiz olduğu ve toplu iş sözleşmesi haklarının da 2020 yılının 10’uncu ayına ötelendiği vurgulanan açıklamalarda; “YHK Kararları ile yürürlüğe giren Toplu İş Sözleşmesi hükümlerine göre sürekli işçilere yapılan ödemeler ve maaş artışları kamuda çalışan diğer kamu işçilerinden farklı olarak gerçekleşiyor. Örneğin Kamuda işçiler enflasyon farkı oluştuğunda bunu alabilirken 4D’li sürekli işçiler için bu düzenleme mevcut değil... Eşit işe eşit ücret, enflasyon farkı, 30+30 ikramiye, Tayin hakkı, eğitim-hastalık Raporları, eş durumu tayin haklarından faydalanmak gibi, taşerondan kadroya geçirilen işçilerin yaşadığı birçok sorun meydana gelmektedir.” ifadelerine yer verildi. Bu sorunların çözümü için ise taşerondan kadroya geçirilen işçilerin toplu iş sözleşmesi hakkının 2020 yılının 10’uncu ayı beklenmeden 2019 yılında yapılacak olan Kamu Toplu İş Sözleşmesine dahil edilmesi gerektiği belirtildi.
“TÜRK-İŞ KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAKTIR”
Açıklamada; “696 sayılı KHK ile kadroya alınan taşeron işçilerin de 2019 yılında imzalanacak olan Kamu Çerçeve Anlaşma Protokol hükmüne tabi tutulması ve eski kadrolu işçiler gibi toplu iş sözleşmelerinin tüm hükümlerinden yararlanmaları Türk-İş Konfederasyonu’nun birinci önceliğidir ve konunun takipçisi olacaktır.” ifadeleri yer aldı.
YARGI İŞÇİDEN YANA
Öte yandan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 04.12.2017 tarihinden itibaren taşeron olarak çalışan işçilerin kadroya geçirilmesi konusunda mağdur edilen ve kadro dışı bırakılan işçilerin hukuk mücadelesi devam ediyor. 11.01.2017 tarihinden itibaren taşeron firmada ikame elemanı olarak çalışan ve işletmede tatil, doğum izni, sağlık izinleri gibi durumlardan meydana gelen eleman eksiklerinin işletmeye zararını en aza indirgemek için çalışan işçi, 696 sayılı KHK hükmünce kadroya alınmak için yaptığı başvurunun reddedilmesi üzerine işletmeye dava açtı. Davacı işçi işletme için 11.01.2017 tarihinden 2018’in Mart ayına kadar belirli zamanlarda girdi-çıktı yapılarak işletmedeki eleman eksiğini gidermek için çalıştırılmış ancak 04.12.2017 tarihinde çalışan eleman olarak görünmediği için kadroya geçişi işletme tarafından kabul edilmemiştir. Mahkeme ise işçinin 04.12.2017 tarihinde işletmede çalışıyor görünmese de 11.01.2017 tarihinden 2018’in Mart ayına kadar işletme ile organik bağının bulunduğunu ve çeşitli dönemlerde girdi-çıktı yapılarak sigortasının ve maaşının yatırıldığını göz önünde bulundurarak işçinin kadro dışı bırakılmasında davalı işletmeyi haksız bulmuştur. Yargılama giderlerini de davalı işletmenin karşılamasına hükmedilmiştir.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.