SON DAKİKA
Hava Durumu

Tezgah büyük!

ABD’nin Suriye’deki en önemli üslerinden biri olan Münbiç’te, askeri olarak çekilme kararı aldıktan sonra dün patlayan bomba akıllar

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2019 21:44
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2019 23:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Tezgah büyük!
ABD’nin Suriye’deki en önemli üslerinden biri olan Münbiç’te, askeri olarak çekilme kararı aldıktan sonra dün patlayan bomba akılları karıştırdı. ABD’nin adeta kuş uçurtmadığı TSK ve ABD’nin birlikte devriye attığı bölgede DEAŞ’in bomba patlatarak 2’si ABD askeri en az 11 kişinin ölmesi, yeni bir oyunun ipuçlarını veriyor. Bölgeden temizlenen DEAŞ’ın ABD’nin çok hassas koruduğu bir yerde nasıl oluyor da bomba patlatabiliyor sorusunun cevabı verilemiyor.


ABD’nin desteğiyle terör örgütü YPG/PKK’nın işgalindeki Suriye’nin Münbiç kentinde bir lokantada düzenlenen bombalı saldırıda 11 kişi öldü, 20 kişi yaralandı. Terör örgütü YPG/PKK'nın işgalindeki Suriye'nin Münbiç kentinde, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri devriye attığı sırada bir patlama meydana geldi. Kent merkezindeki bir lokantanın önünde meydana gelen patlamada 9 sivil hayatını kaybetti ve 2 Amerikan askeri öldü. Yaralanan 20 kişi ise hastanelere kaldırıldı. Saldırıyı terör örgütü DEAŞ üstlenirken, olayın ABD'nin Suriye'den çekilme kararı alması sonrası yaşanması şüphe uyandırdı.

KOALİSYON SÖZCÜSÜNDEN AÇIKLAMA

ABD öncülüğündeki DEAŞ Karşıtı Koalisyon Sözcüsü Albay Sean Ryan, DEAŞ'ın üstlendiği Suriye'nin Münbiç ilçesindeki patlamada ABD askerlerinin öldüğünü açıkladı.  Albay Ryan, Twitter hesabından yaptığı yazılı açıklamada, "Suriye'de rutin devriye görevi yürütürken yaşanan patlama sırasında ABD askerleri öldü. Halen bilgileri topluyoruz ve daha sonra daha fazla bilgi paylaşacağız." ifadesini kullandı.



DEAŞ ÜSTLENDİ

Öte yandan, Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders yaptığı açıklamada ABD Başkanı Donald Trump'ın patlama konusunda bilgilendirildiğini ifade etti.   Telegram haberleşme uygulamasında örgüte ait olduğu bilinen Amak adlı hesapta, DEAŞ'ın Münbiç'te uluslararası koalisyon askerlerini devriye faaliyeti sırasında patlayıcı yüklü yelekle hedef aldığı iddia etti.  Patlama sonrası ABD ordusu, helikopterlerle askerlerini tahliye etti. Patlamada ölenler olduğu öğrenilmişti.

“ABD ORDU PERSONELİ MÜNBİÇ'E GELDİ”

Sputnik’in Münbiç Askeri Konseyi'ne yakın bir kaynağa dayanarak verdiği habere göre, ABD ordu personeli bir grubun olay hakkında incelemelerde bulunmak üzere Münbiç'e ulaştığı bilgisi paylaşıldı. Yine yerel kaynaklardan ulaşan bilgilere göre patlamanın olduğu bölgede Münbiç Askeri Konseyi yöneticileri ile bir konuk heyet bulunuyordu.

YPG/PKK KONTROL EDİYOR

Halep'in Münbiç ilçesi, Ağustos 2016'dan bu yana YPG/PKK'nın işgalinde bulunuyor. ABD, ilçenin DEAŞ'tan temizlenmesinin ardından YPG/PKK'lıların ilçeyi terk edeceği sözünü vermişti.  Washington yönetimi taahhüdünü yerine getirmezken Türkiye ve ABD, 2018'in haziran ayında Münbiç yol haritasında uzlaşmıştı. Ancak ABD'nin oyalamaları nedeniyle yol haritası halen tamamlanamadı.

GÜLER, DUNFORD'A BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

Öte yandan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford'a Münbiç'te yaşamını yitiren Amerikan askerleri nedeniyle başsağlığı diledi ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın da taziyelerini iletti.  Güler ve Dunford arasında Brüksel'deki NATO karargahında gerçekleşen basına kapalı görüşmede, bölgedeki son gelişmelerin yanı sıra Suriye'deki iş birliği konuları ele alındı. Görüşmede Münbiç'te ölen ABD askerleri nedeniyle mevkidaşına başsağlığı dileyen Orgeneral Güler'in, Milli Savunma Bakanı Akar'ın taziye dileklerini ilettiği de öğrenildi. Hulusi Akar'ın "Her türlü yardıma hazır olunduğu" mesajının da Orgeneral Güler tarafından ABD'li komutana aktarıldığı kaydedildi.

ABD ÇEKİLME KARARI ALINCA

Suriye’de DEAŞ’ın temizlenmesinin ardından herhangi bir dayanağı kalmayan ABD, Suriye’den çekilme kararı almıştı. Ancak süreç içinde birbiriyle çelişkili açıklamaların geldiği ABD yönetimi ile Türkiye arasında zaman zaman Münbiç ve Fırat’ın doğusuyla ilgili gerilimler yaşanmaya devam ediyor. ABD’nin çekilme kararına rağmen bölgede yeni bir oyun pelinde olduğu da uzmanlar tarafından dillendiriliyor. Türkiye’nin bölgeye müdahale için çalışmalarını ve askeri yığınağını son aşamaya getirdiği bir dönemde üstelik yok olmuş bir terör örgütü tarafından böyle bir saldırı yapılması akıllara büyük bir tezgah daha yola çıktı düşüncesini getiriyor. (AA- Haber Merkezi)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.