SON DAKİKA
Hava Durumu

TürkAkım içn tarihi gün! Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin önemli açıklamalarda bulundu

"TürkAkım Projesi Deniz Bölümünün Tamamlanması Töreni"ne katılmak için öğle saatlerinde Türkiye'ye gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimi

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2018 15:38
Haber Güncellenme Tarihi: 19.11.2018 17:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
TürkAkım içn tarihi gün! Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin önemli açıklamalarda bulundu
"TürkAkım Projesi Deniz Bölümünün Tamamlanması Töreni"ne katılmak için öğle saatlerinde Türkiye'ye gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte açılış töreninde önemli açıklamalarda bulundu. 
Türkiye’yi enerjide köprü konumuna getirecek olan TürkAkım projesinde sona doğru geliniyor. Deniz bölümü tamamlanan projede Kıyıköy’deki alım terminalinin inşaatının da bitmesinin ardından Rus gazı Türkiye’ye ve ardından Avrupa’ya akacak. Projenin deniz bölümün tamamlanması dolayısıyla bugün düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin katılıyor.

Salona birlikte gelen Erdoğan ve Putin, konuşmalarını yapmak üzere kürsüye de birlikte çıktı. Kürsüde ilk konuşmasını yapan Erdoğan'ın sözlerinden satır başları şöyle:

* Enerji işbirliği alanında attığımız yeni bir adıma daha şahitlik etmek üzere bir aradayız. 2014'te ilk adımını attığımız 2016'da somut çerçeve kazandırdığımız bu tarihi projenin son aşamasına gelmiş bulunmaktayız. TürkAkım Rus dostlarımızla hem ikili ilişkiler açısından tarihi bir projedir.

* Bugün tamamlanan deniz kesimi Karadeniz'den paralel ilerleyen 2 ayrı hat olarak döşendi. Kıyıköy'deki alım terminalinin inşaatı devam ediyor. 31.5 milyar metreküp doğal gaz taşıyacak projede komşularımız ve bölgemiz açısından da pek çok avantajı bulunuyor. En az yarısını Avrupa'ya göndermeyi düşünüyoruz. Bursa, Kocaeli, İzmir, İstanbul gibi yeni tedarik bölgeleri oluşacaktır. Türkiye transit risklere maruz kalmadan hem kendisinin hem de Avrupa'nın doğal gaz taleplerini karşılayacağız.

* Doğal gazın önemi artıyor. Burada önemli olan ekonomik olarak hayata geçirilebilir olmasıdır. Doğal gazı nereden nasıl temin edileceğine saygı duyulmalıdır. Türkiye Rusya'dan 1987'den bu yana 387 metreküplük doğal gaz alımı gerçekleştirmiştir. Bu tablo enerji alanındaki ilişkilerimizin her türlü sınamayı geçmiş olduğuna şahit. Bizim için rusya Federasyonu uzun vadeli işbirliği yapabileceğimiz güvenilir bir dost ve önemli bir doğal gaz tedarikçisidir.

* Biz Rusya ile ilişkilerimizi diğer ülkelerin dayatmalarına göre belirlemedik. Hem bölgemizde hem de küresel alanda barışın ve istikrarın temini için Rus dostlarımızla çaba harcadık. Özellikle Suriye'de önemli katkılarını gördük. Akkuyu Nükleer Santral projesini de Rusya ile hayata geçiriyoruz.

* Hedefimiz 100 milyar dolarlık ticaret hacmidir. Turizmde ilk 9 ayda 5,1 milyon Rus turist ile yeni bir rekora da imza attık. 2019'da karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı olarak kutlayacağız. Etkinlikler halklarımızın birbirini iyi tanımalarına vesile olacaktır.

Putin'in uçağı İstanbul'da
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin "TürkAkım Projesi Deniz Bölümünün Tamamlanması Töreni" için İstanbul'a geldi. Putin'i taşıyan Rusya Devlet Başkanlığı'na ait özel uçak saat 14.20'de Atatürk Havalimanı'na indi.
Dev proje için büyük gün
TürkAkım’ın deniz kesimi, Karadeniz tabanında 930 kilometre uzunluktaki iki boru hattından oluşuyor. 2 kilometreyi aşan derinlikte döşenen 81 cm çapındaki ilk boru hattı sistemi olan deniz kesimi, son teknolojiler kullanılarak hayata geçirildi. Proje kapsamında 23 Haziran 2017’de derin sulardaki inşaat başladı. 4 Kasım 2017’de hatlar Türkiye ekonomik bölgesine giriş yaptı. Proje kapsamında ilk hat 30 Nisan 2018’de tamamlandı. 26 Haziran 2018’de başlanan ikinci hattın inşası bugün yapılacak törenle tamamlanmış olacak.
2019'da gaz akmaya başlayacak
2019 yılı sonunda Rusya’dan Türkiye’ye doğal gaz akmaya başlayacak. Projeyle taşınacak 31,5 milyar metreküp doğalgaz, 15 milyon hanenin bir yıllık enerji ihtiyacını karşılamaya yetiyor. TürkAkım aracılığıyla aktarılacak yıllık toplam 31,5 milyar metreküp doğal gazın yarısı Türkiye’de kullanılırken, diğer yarısı Avrupa’ya aktarılacak. (cnnturk.com)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.