SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye ve Japonya zor gün dostudur

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, "İki ülke coğrafi olarak uzak olsa da birbirine

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2017 11:56
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2017 13:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Türkiye ve Japonya zor gün dostudur

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, "İki ülke coğrafi olarak uzak olsa da birbirine çok yakındır. Türkiye ve Japonya zor zamanda birbirine yardım eden iki dosttur." dedi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan′a 26 Ekim 2017′de güven mektubunu sunmasının ardından göreve başlayan Büyükelçi Akio Miyajima, iki ülke arasındaki ilişkilere ve Türkiye'ye dair izlenimlerini ilk kez AA muhabirine değerlendirdi.



Miyajima, ilk kez 30 yıl önce iş seyahati nedeniyle İstanbul'a gelişini, "O zamanlar 20'li yaşlarımdaydım, henüz diplomatik hayatımın çok başındaydım. Bindiğim otobüste bir amca nereli olduğumu sordu. 'Japon'um, Japonya'dan geldim.' dediğimde gülümseyerek 'Hoş geldin!' deyip elimi sıktı. Diplomatlık hayatım boyunca bir daha hiç böyle bir deneyim yaşamadım." sözleriyle anlattı.


New York'taki görevi sırasında iki ülkenin ortak çalışmaları dolayısıyla Türk diplomatlarla sürekli sıkı iş birliği içinde olduğunu ve hala onlarla haberleşmeye devam ettiğini anlatan Miyajima, 2011 yılındaki Büyük Doğu Japonya Depremi'nin ertesi günü Türkiye'den Japonya'ya gönderilen ve üç hafta boyunca çalışma yürüten arama kurtarma ekibinin ve yardımların kendisini çok etkilediğini de vurguladı.



"Coğrafi olarak uzak olsak da birbirimize çok yakınız"

Türkiye denildiğinde aklına Osmanlı İmparatorluğu'nun uzun seneler süregelen zengin tarihi, tarihi eserler ve zengin dünya mirası ile güzel yemekler geldiğini söyleyen Miyajima, "İki ülke coğrafi olarak uzak olsa da birbirine çok yakındır. Zor zamanda birbirine yardım eden iki dosttur." ifadelerini kullandı.


Halihazırda iyi seyreden ikili ilişkilerin daha fazla ilerlemesi için karşılıklı olarak iyi imajlara sahip olmanın, spor ve kültür faaliyetlerinin artırılmasının önemli olduğunu kaydeden Miyajima, Türk dizisi "Muhteşem Yüzyıl"ın geçen yaz akşam saatlerinde Japonya'da yayınlanmaya başladığını, İstanbul kedilerini anlatan "Kedi" filminin de Japonya'da gösterime girdiğini dile getirdi.


Miyajima, "Bir turizm şirketi başkanıyla görüştüğümde Japon turistlerin gelişinde artış olduğunu öğrendim. İnşallah 2018 yılı bahar ve yaz aylarında Japon turistlerin sayısının eski seviyeye dönmesini umuyoruz. Türkiye'nin coğrafi önemini ve kültürel zenginliğini Japonya'ya aktararak turistlerin artışına ve bunun yanı sıra iş ilişkilerinin gelişmesine de bizzat katkıda bulunmak istiyorum." diye konuştu.



"Sinop Nükleer Santrali projesinin güvenli olduğunu garanti ediyoruz"

Geçen bir buçuk yıl içinde Türkiye'nin yaşadığı zorluklara rağmen hiçbir Japon firmasının yatırımlarında azalma görülmediğini vurgulayan Miyajima, firmaların Türkiye'nin nüfus potansiyelini, Orta Asya'ya ve Avrupa'ya yakınlığını göz önünde bulundurduğunu belirtti.


Miyajima, ekonomi alanındaki en büyük projelerden birinin Sinop Nükleer Enerji Santrali olduğuna ve fizibilite çalışmalarının devam ettiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:


"Sonucu inşallah 2018 ilkbaharda açıklanacak. O sonuca göre projenin daha ileri seviyeye gitmesini umuyorum. Nükleer enerji, bütçesi yüksek ancak 50 -100 yıl devam eden bir projedir. Bu proje ile istihdam sağlanmasını, Japonya'dan teknoloji transfer edilmesini bekliyoruz."


Japonya'nın deprem ve nükleer santral konusundaki hassasiyetleri nedeniyle güvenlik konusunu öncelikle dikkate aldığının altını çizen Miyajima, "Bu projenin güvenli olduğunu bizzat garanti ediyoruz. Ayrıca, nükleer enerji dışında temiz kömür kullanımı, sıvılaştırılmış doğalgaz, jeotermal enerji ve enerji tasarrufu gibi birçok alanda iş birliği yapabileceğimizi düşünüyorum." dedi. (AA)



Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.